17 Ιαν 2025
READING

Στέλιος Χατζηιωάννου: Ο φιλάνθρωπος Sir που δημιουργεί κέρδος… easy

5 MIN READ

Στέλιος Χατζηιωάννου: Ο φιλάνθρωπος Sir που δημιουργεί κέρδος… easy

Στέλιος Χατζηιωάννου: Ο φιλάνθρωπος Sir που δημιουργεί κέρδος… easy

Οξυδερκής, φιλάνθρωπος, με την επιθυμία να δημιουργεί συνεχώς κάτι νέο και να μην επαναπαύεται στις προηγούμενες επιτυχίες του. Ο Στέλιος Χατζηιωάννου μπορεί να γεννήθηκε σε μία εξαιρετικά εύπορη οικογένεια, με τις κινήσεις του όμως απέδειξε το τεράστιο επιχειρηματικό ταλέντο που τον χαρακτηρίζει.

Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1967. Είναι ο δεύτερος από τα τρία παιδιά του Λουκά Χατζηιωάννου. Μεγαλύτερος αδελφός του είναι ο Πόλυς και μικρότερη αδελφή η Κλέλια. Και οι δύο αδελφοί του έχουν μεγάλο μερίδιο στην easyJet. Μετά την εκπαίδευσή του στην Αθήνα, στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ναυτιλία, Εμπόριο και Χρηματοοικονομικά στη Σχολή Επιχειρηματικού Σχεδιασμού Bayes. Αργότερα τιμήθηκε με τέσσερα επίτιμα διδακτορικά διπλώματα από τη Σχολή Επιχειρηματικού Σχεδιασμού Bayes, το Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores, τη Σχολή Επιχειρηματικού Σχεδιασμού του Newcastle και το Πανεπιστήμιο Cranfield.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του, Λουκάς, ήταν ένας άνθρωπος που γεννήθηκε σε μία φτωχή αγροτική οικογένεια στο χωριό Πεδουλάς, της Κύπρου, όντας ο μεγαλύτερος σε μια οικογένεια 12 παιδιών και τελικά κατάφερε, μέσα από σκληρή δουλειά και έξυπνες επιλογές να γίνει ένας από τους πολύ λίγους έλληνες πλοιοκτήτες των οποίων ο στόλος κυριάρχησε στη παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα. Έτσι, ο Στέλιος Χατζηιωάννου, όχι μόνο είχε μια μεγάλη οικονομική άνεση, αλλά, ταυτοχρόνως, μεγάλωσε δίπλα σε έναν άνθρωπο που του δίδαξε πολλά γύρω από την επιχειρηματικότητα.

Τα πρώτα του βήματα

Ο ίδιος αρέσκεται να αποκαλεί τον εαυτό του «serial entrepreneur» και ως τέτοιος ξεκίνησε το 1988 να εργάζεται στην ήδη επιτυχημένη ναυτιλιακή επιχείρηση του πατέρα του, Troodos Shipping Co Ltd. Στα 25 του, ο Χατζηιωάννου έλαβε 30 εκατομμύρια λίρες από τον πατέρα του, τα οποία χρησιμοποίησε για να ιδρύσει τη δική του ναυτιλιακή εταιρεία, τη Stelmar Shipping. Τελικά, το 2005, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία πωλήθηκε στην OSG Group για περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το κεφάλαιο «easy»

Ο Χατζηιωάννου ξεκίνησε την easyJet το 1995, όταν ήταν 28 ετών, ενώ, το 2000, η easyJet PLC κατάφερε την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2010, ο Χατζηιωάννου αποχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της EasyJet, προκειμένου να προσπαθήσει να αναγκάσει τη διοίκηση της εταιρείας να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για επέκταση.

Η διαμάχη συνεχίστηκε, καθώς το 2013, ο Χατζηιωάννου δήλωσε ότι είχε «αυξημένες ανησυχίες» για τα σχέδια επέκτασης της easyJet και έκανε γνωστό ότι πούλησε 200.000 μετοχές της easyJet ως διαμαρτυρία κατά των σχεδίων αγοράς περισσότερων αεροσκαφών, ενώ και οι αδελφοί του έκαναν το ίδιο με τις μετοχές τους.

Τον Απρίλιο του 2020, ο Χατζηιωάννου ζήτησε δημοσίως την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της EasyJet PLC, Johan Lundgren, και του προέδρου John Barton, για ένα «σκόπιμο λάθος», όπως περιέγραψε την μη ακύρωση μιας παραγγελίας ύψους £4,5 δισεκατομμυρίων για 107 αεροσκάφη από την Airbus.

Το 2021 αρνήθηκε να πάρει μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, χάνοντας έτσι και το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ σήμερα το μερίδιο του Στέλιου Χατζηιωάννου στη βρετανική low cost αεροπορική εταιρεία (η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 4,2 δισ. λίρες) ανέρχεται στα 649 εκατ. λίρες.

Οι σχέσεις του πάντως με την εταιρεία δείχνουν να έχουν εξομαλυνθεί, ενώ τον Φεβρουάριο του 2024 πρότεινε η EasyJet να εισαχθεί και στον δείκτη Nasdaq, εκτός από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση και σε αμερικανικά κεφάλαια.

Κάτοχος του brand «easy»

Ο Χατζηιωάννου διεξάγει την επιχειρηματική του δραστηριότητα μέσω του ιδιωτικού επενδυτικού οχήματος του, της easyGroup, που κατέχει το «easy» brand και το παραχωρεί σε διάφορες επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες και στην easyjet. Μάλιστα ο ίδιος συνεχίζει να επεκτείνει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, κυρίως στον τομέα του ταξιδιού και του αναψυχής, προτρέποντας επιχειρηματίες να υιοθετήσουν το «easy» brand για τις εταιρείες τους.

Μερικές εξ’ αυτών είναι:

  • easyCar: Προσφέρει ένα σύστημα ανταλλαγής αυτοκινήτων από ιδιώτες καθώς και ενοικίαση φθηνών αυτοκινήτων σε 2.000 τοποθεσίες παγκοσμίως.
  • easyBus: Προσφέρει χαμηλού κόστους μεταφορά με λεωφορεία μεταξύ αεροδρομίων και κέντρων πόλεων του Λονδίνου, του Παρισιού και της Γενεύης.
  • easyHotel: Προσφέρει φθηνή διαμονή στα κέντρα των πόλεων σε όλη την Ευρώπη.
  • easyFoodstore: Προσφέρει έκπτωση σε “white-label” τρόφιμα σε ομάδες με χαμηλό εισόδημα και εξαρτημένες από επιδοτήσεις.
  • easyGym: Προσφέρει πρόσβαση σε γυμναστήρια χωρίς συμβόλαιο σε 16 τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέντε στη Γαλλία, με σχέδια για επέκταση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • easyProperty: Προσφέρει διαδικτυακή υπηρεσία σε ιδιοκτήτες σπιτιών και υποψήφιους αγοραστές, καθώς και σε ενοικιαστές.
  • easyCruise: Ήταν μια χαμηλού κόστους εταιρεία κρουαζιέρας που ξεκίνησε το 2004 και που πωλήθηκε τον Αύγουστο του 2009 στην ελληνική εταιρεία Hellenic Seaways για 9 εκατομμύρια λίρες, λειτουργώντας μέχρι το 2010.
  • easyCoffee: Κατέχει αρκετές αυτόματες μηχανές καφέ και ένα καφέ στο κέντρο του Λονδίνου.
  • easyStorage: Προσφέρει αποθήκευση χαμηλού κόστους. Οι πελάτες πληρώνουν ένα χαμηλό ποσό για την αποθήκευση και στη συνέχεια πληρώνουν για όλα τα έξτρα που χρειάζονται, όπως υλικά συσκευασίας, συσκευασία, ασφάλεια, καθώς και συλλογή και παράδοση.
  • EasyInternetcafé: Αλυσίδα internet café.
  • easyCasa: Ηλεκτρονικό κατάστημα με 40.000 κωδικούς προϊόντων σε είδη οικιακού εξοπλισμού.

Ένας φιλάνθρωπος «Sir»

Ο Χατζηιωάννου ζει στο Μονακό από τότε που η οικογένειά του μετακόμισε εκεί όταν ήταν έφηβος, ενώ, το 2006, η Βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε «Sir» για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα. Σύντροφός του είναι η Orla Murphy, ενώ μαζί έχουν ένα κοριτσάκι, την Άρια Χατζηιωάννου.

Είναι γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση, μέσα από το φιλανθρωπικό του ίδρυμα, το Stelios Philanthropic Foundation, το οποίο προσφέρει διάφορες υποτροφίες, ενώ «τρέχει» και το πρόγραμμα «Φαγητό από την Καρδιά». Τον Μάιο του 2017 ο Στέλιος Χατζηιωάννου έγινε μέλος της ομάδας της πρωτοβουλίας Giving Pledge, αυτοδεσμευόμενος να δωρίσει στο ίδρυμά του μέσω της διαθήκης του , τη μισή του περιουσία , ώστε το Ίδρυμα να μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί στο διηνεκές. Η πρωτοβουλία Giving Pledge ξεκίνησε το 2010 από τους Bill και Melinda Gates και Warren Buffet. Σήμερα, η περιουσία του εκτιμάται στο ύψος του 1,1 δισ. δολ. σύμφωνα με το Forbes), στοιχείο που κατατάσσει τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη της easyGroup στη θέση νο 2.430 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

Στέλιος Χατζηιωάννου: Η συναρπαστική ιστορία του Μr EasyJet, η αγάπη για  τις Σπέτσες και η κατάκτηση των αιθέρων | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την  Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.