27 Απρ 2024
READING

ΟΤΕ: Πώς διατηρεί προβάδισμα κόντρα στον ανταγωνισμό

4 MIN READ

ΟΤΕ: Πώς διατηρεί προβάδισμα κόντρα στον ανταγωνισμό

ΟΤΕ: Πώς διατηρεί προβάδισμα κόντρα στον ανταγωνισμό

Συνεχίζει να διατηρείται ισχυρός και να κινείται με διαρκώς ανοδικές τάσεις κόντρα στον ανταγωνισμό του ο όμιλος ΟΤΕ. Στο επίκεντρο της ανάπτυξης του ομίλου βρίσκονται οι διαδοχικές επενδύσεις που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και όσες πρόκειται να πραγματοποιήσει στα χρόνια που έρχονται. Κομβικό σημείο αποτελεί η βελτίωση των υποδομών του ομίλου, αυξάνοντας τη δυναμική του για υπηρεσίες δεδομένων, μέσα από τα πιο προηγμένα δίκτυα οπτικών ινών και 5G της χώρας που έχει δημιουργήσει.

Με βάση τον σχεδιασμό για την τρέχουσα χρονιά, ο ΟΤΕ έχει προγραμματίσει ότι θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές Fiber to the Home, το δίκτυο 5G και την ψηφιοποίηση όλων των σημείων επαφής με τους πελάτες, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε νέες αγορές που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Εντός ελληνικών συνόρων ο όμιλος υλοποίησε αρκετές πρωτοβουλίες στα τέλη του 2023, με σκοπό να ενισχύσει την αξία των υπηρεσιών του, υποστηρίζοντας την μελλοντική αύξηση των εσόδων κινητής τηλεφωνίας και τη σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων σταθερής λιανικής. Ο ΟΤΕ, λειτουργώντας ως ένας από τους κύριους Systems Integrators για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον τομέα του ICT, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για φέτος, παρά τις πιέσεις στις εγχώριες ροές χονδρικής, αναμένεται να διευρύνει περαιτέρω τη βάση των εσόδων του. Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους, ιδίως όσον αφορά στο κόστος προσωπικού, προκειμένου να αντισταθμίσει εν μέρει τις επιπτώσεις του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

Αύξησε την πελατειακή βάση – Προσφορές και αναβαθμίσεις πελατών

Ο όμιλος διατηρήθηκε ισχυρός στο σύνολο του 2023, με κύκλο εργασιών στα 3,46 δισεκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο ομίλου, από 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, με το ποσοστό αύξησης να ανέρχεται σε 0,4%, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA για τον όμιλο ήταν οριακά μειωμένο κατά 0,4% στα 1,342 δισεκατομμύρια ευρώ από 1,348. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο της περασμένης χρονιάς η επιχείρηση θωράκισε και επέκτεινε περεταίρω την πελατειακή της βάση. Οι πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1,7%, ενώ η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στις συνολικές γραμμές σταθερής αυξήθηκε σε 88%, από 86% ένα χρόνο πριν, υποστηριζόμενη από τις ελκυστικές προσφορές και τις συνεχείς αναβαθμίσεις πελατών. Ο ΟΤΕ σημείωσε ένα ακόμα θετικό τρίμηνο σε πελάτες broadband, με 13 χιλιάδες νέες προσθήκες, προσελκύοντας την πλειονότητα των εκτιμώμενων καθαρών προσθηκών στην αγορά, με τους συνολικούς συνδρομητές του να ανέρχονται σε 2,35 εκατομμύρια.

Ανοδική πορεία για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας

Επίσης, κατέγραψε αύξηση στους συνδρομητές συμβολαίου κινητής, με το συνολικό αριθμό αυτών να ανέρχεται σε 3,1 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 6,1%. Πρόκειται για την έβδομη συνεχή χρονιά διεύρυνσης της συνδρομητικής βάσης συμβολαίων κινητής, χάρη στις συνεχείς προσθήκες νέων πελατών και στις αναβαθμίσεις πελατών καρτοκινητής σε πελάτες συμβολαίου.

Συνέχισε το πλάνο επενδύσεων στον τομέα των οπτικών ινών

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ο ΟΤΕ εστίασε στο επενδυτικό του πλάνο για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, κατασκευάζοντας 183 χιλιάδες γραμμές από τις 420 χιλιάδες γραμμές που δημιουργήθηκαν συνολικά εντός του 2023. Στο τέλος του 2023, 1,33 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο οπτικών ινών FTTH, ενώ η εταιρεία αναμένεται να φτάσει περίπου τα 1,8 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024.

Αυτό περιλαμβάνει τις επενδύσεις σε «Yποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» που θα φέρει υπερυψηλές ταχύτητες Internet έως και 1Gbps σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας. Επί του παρόντος παραμένει ο μεγαλύτερος πάροχος δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.