26 Απρ 2024
READING

BriQ: Οι επόμενες κινήσεις μετά το deal με την ICI

4 MIN READ

BriQ: Οι επόμενες κινήσεις μετά το deal με την ICI

BriQ: Οι επόμενες κινήσεις μετά το deal με την ICI

Σε μία εξαιρετικά σημαντική χρονιά αναδεικνύεται το 2024 για την BriQ Properties, αφού, εντός του έτους, «τρέχουν» σημαντικές επενδύσεις αλλά και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI). Κινήσεις που θα επιτρέψουν στην εισηγμένη όχι μόνο να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο αλλά να αποκτήσει κι ένα πιο ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο.

Η συμφωνία με την ICI

Μέχρι το τέλος του 2024 υπολογίζεται να έχει πραγματοποιηθεί οριστικά η συμφωνία εξαγοράς της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI), ιδιοκτησίας της οικογένειας Χαλικιά, από την BriQ Properties.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της συμφωνίας, απομένει η έγκριση της αύξησης και μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της ICI έδωσαν το «πράσινο φως» για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας κατά 3,9 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20,79 εκατομμύρια, που θα επιστραφεί στους μετόχους. Τα επόμενα βήματα είναι η δημοσίευση των μεταβολών της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου στο ΓΕΜΗ και, στη συνέχεια, η έγκριση της επιστροφής κερδών από το ΔΣ της εταιρείας.

Το δεύτερο μέρος του deal περιλαμβάνει την αγορά, από την BriQ, του 26% των μετοχών της Intercontinental International από τη βασική της μέτοχο, Ajolico της οικογένειας Χαλικιά, έναντι 10,2 εκατ. ευρώ. Μόλις συμβεί αυτό, θα πραγματοποιηθεί η απορρόφηση της ICI με έκδοση νέων μετοχών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η σχέση ανταλλαγής μετοχών θα καθοριστεί βάσει της ακαθάριστης αξίας του ενεργητικού των δύο εταιρειών.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία αναμένεται να προσθέσει επιπλέον όφελος στα έσοδα της BriQ κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να προστεθεί στα έσοδα της εταιρείας για το 2024, εξέλιξη που θα διαμορφώσει σε 16 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό στο τέλος της τρέχουσας χρήσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία συγχώνευσης δια απορρόφησης της ICI αφορά στη μεταβίβαση 16 ακινήτων της τελευταίας, έναντι συνολικού τιμήματος 56,6 εκατ. ευρώ, ενώ έχει υπογραφεί και προσύμφωνο για τη μεταβίβαση ενός ακόμα ακινήτου με συμφωνηθέν τίμημα 4,0 εκατ. ευρώ.

Μόλις ολοκληρωθεί η απόκτηση των 17 ακινήτων, το χαρτοφυλάκιο της BriQ Properties θα περιλαμβάνει 42 ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 210 εκατ. ευρώ, διαχωρισμένο σχεδόν ισόποσα σε κέντρα logistics, boutique hotels και κτίρια γραφείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλα τα ακίνητα είναι μισθωμένα, με τις σχετικές συμφωνίες να μην επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αξίζει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι, μετά την ολοκλήρωση του deal, η μετοχή της εταιρείας θα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά διασποράς για ΑΕΕΑΠ, αφού, η ελεύθερη διασπορά θα αγγίξει το 41%, με τους μετόχους της BriQ να διατηρούν το 42% και τους μετόχους της ICI το 16%.

Η «ταυτότητα» των 17 ακινήτων

Η αξία των 17 ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν στην BriQ Properties αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 51% της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της ICI. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην Αττική, στα νότια προάστια, στα ανατολικά προάστια και στο κέντρο, ενώ τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και την Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, το χαρτοφυλάκιο της ICI περιλάμβανε 14 ακίνητα στα οποία

λειτουργούσαν υποκαταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας, την οποία απορρόφησε η Alpha Bank.

Η αρχική συμφωνία των δύο πλευρών είχε ανακοινωθεί πριν έναν χρόνο, και συγκεκριμένα στις 23 Φεβρουαρίου του 2023, με τις τότε πληροφορίες να ήθελαν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, δηλαδή της μεταβίβασης των 17 ακινήτων από την ICI στην BriQ, να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023, τελικά όμως προέκυψαν διάφορες καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας.

Τα υπόλοιπα σχέδια

Την ίδια ώρα, παράλληλα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ICI, σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες σημαντικές επενδύσεις.

Μία από αυτές είναι η ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο, μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με την συνολική επένδυση να φτάνει στα 10 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, επένδυση ενός 1 εκατ. ευρώ ολοκληρώνεται στην Πάρο, με την επέκταση που πραγματοποιείται σε υπάρχουσα ξενοδοχειακή μονάδα, κίνηση που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν.

Επίσης, η εταιρεία προχωρά στην κατεδάφιση παλαιού οικήματος και την ανέγερση νέου πενταώροφου κτιρίου γραφείων επί της λεωφόρου Ποσειδώνος στο Νέο Φάληρο, ένα project που αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2025.

Η BriQ Properties, με βασικούς μετόχους τον Θεόδωρο Φέσσα και την Έφη Κουτσουρέλη, διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 142 εκατ. ευρώ 147.980 τ.μ. (στοιχεία 6μηνου 2023). Με βάση την αξία ανά κατηγορία αποτελείται από κτίρια αποθήκευσης και διανομής (logistics) 50%, γραφεία 26%, ξενοδοχεία 20% και άλλα 4%. Αναφορικά με το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα ανακοινώσει έσοδα κοντά στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ η επίσημη ενημέρωση αναλυτών κι επενδυτών θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του Μαρτίου.

Εντός του 2024 η συγχώνευση της BriQ Properties με την ICI

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.