21 Νοέ 2024
READING

Η τεχνητή νοημοσύνη έσωσε το ηλεκτρονικό εμπόριο

4 MIN READ

Η τεχνητή νοημοσύνη έσωσε το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η τεχνητή νοημοσύνη έσωσε το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η ανάπτυξη του e-commerce το 2023 αύξησε 30% τον όγκο εμπορευμάτων σε περισσότερες από τις μισές ναυτιλιακές εταιρείες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της UPS Capital οι προκλήσεις που αντιμετώπισε το ηλεκτρονικό εμπόριο από την αύξηση του όγκου ήταν στην ταχύτητα, την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης στις περιόδους των εκπτώσεων και την παρακολούθηση των αποστολών και επιστροφών. 

Τα τελευταία δέκα χρόνια, το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύχθηκε πολύ. Το 2017 αποτελούσε το 18% του συνόλου των παγκόσμιων πωλήσεων, ενώ μέχρι το 2027 αναμένεται να ανέλθει στο 41%. Οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν παράλληλα, δεδομένου ότι η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα ξαφνικά, από τη μία μέρα στην άλλη. Για καλή τύχη των εταιρειών, ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης την ίδια εποχή ήταν ταχύτερη από ποτέ.

Άρπαξαν την ΑΙ από τα μαλλιά

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μία από τις μεγάλες κρίσεις που είχαν μπροστά τους, οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι “άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά”.

Περισσότερες από 3 στις 4 (77%) εταιρείες χρησιμοποίησαν κάποιας μορφής τεχνολογία ΑΙ, περιμένοντας οφέλη από την δημιουργία λύσεων που σχετίζονται με την αποστολή (67%), τη μείωση του ανθρώπινου λάθους (58%) και τη βελτίωση της διαχείρισης των αποθεμάτων στις αποθήκες τους (44%).

Έξι στους δέκα ερωτηθέντες αναγνώρισαν ότι περισσότερο από το 10% των διαδικτυακών παραγγελιών τους καταλήγουν να επιστραφούν. Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ το 92% των ερωτηθέντων έχει εμπιστοσύνη στην διαδικασία και πολιτική επιστροφών, σημειώνουν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στους χρόνους επεξεργασίας, στον προσδιορισμό των βασικών αιτιών, στην εξυπηρέτηση των πελατών και τη διαχείριση των αποθεμάτων.

Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προσβλέπουν στην ανάλυση δεδομένων και την αυτοματοποίηση ως λύσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων, καθοριστικές για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης αποθεμάτων και τη μείωση του κόστους επιστροφών.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

Μεγάλο πεδίο ανάπτυξης φαίνεται να έχει το ηλεκτρονικό εμπόριο και στην Ελλάδα, αν και με αρκετά ακόμα εμπόδια τα οποία συγκρατούν την εξέλιξη του. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας απέχει αρκετά ακόμη από το να χαρακτηριστεί μία ώριμη και εδραιωμένη αγορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δεν παύουν να γίνονται κινήσεις που δείχνουν ότι τόσο το επενδυτικό όσο και το καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτά.

Πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυτή τη στιγμή ως βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών προβάλλονται τα μεταφορικά έξοδα, οι χρόνοι παράδοσης, ο φόβος ενδεχόμενης εξαπάτησης και η απουσία επιλογής πληρωμής με αντικαταβολή. Προκύπτει επίσης ότι οι καταναλωτές είναι πιο απαιτητικοί απέναντι στα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα από ότι σε εκείνα του εξωτερικού, αν και τείνουν να τα προτεραιοποιούν στις επιλογές τους για να τα ενισχύσουν.

Ωστόσο και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μία σειρά από σημαντικά εμπόδια στην ελληνική αγορά, όπως είναι το υψηλό κόστος δημιουργίας, λειτουργίας και προώθησης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, το οποίο επηρεάζει περισσότερο τις μικρού και μικρομεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι και η δυσκολία χρηματοδότησης, η έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων, σχεδιασμού και οργάνωσης μιας σειράς υποχρεώσεων και διαδικασιών.

Εξατομίκευση, AR/VR και το παιχνίδι αλλάζει

Η UPS Capital εξέτασε επίσης καταναλωτές, διαπιστώνοντας ότι σχεδόν οι μισοί (48%) σκοπεύουν να αυξήσουν τις διαδικτυακές τους δαπάνες το 2024.

Οι εταιρείες αναζητούν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν τη τεχνητή νοημοσύνη και να βοηθήσουν τους πελάτες στην αναζήτηση προϊόντων και τις αγορές τους. Η περιήγηση σε εικονικά καταστήματα με γυαλιά AR/VR είναι πλέον μια πραγματικότητα με τo Apple Vision Pro, και η αλλαγή που αυτή η προοπτική επιφέρει αποτελεί μια νέα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται να προσφέρουν προνόμια στους πελάτες τους – αποκλειστικές εκπτώσεις (55%), δωροεπιταγές (55%) ή δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες (54%). Άλλωστε τα προγράμματα επιβράβευσης κατέχουν κυρίαρχη θέση στην καρδιά των καταναλωτών, μαζί με τη δωρεάν αποστολή.

Η GenAI είναι πια σε θέση να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες όπου η εμπειρία πελάτη είναι καλύτερη -και πιο… φανταστική- σε ένα εικονικό από ότι σε ένα φυσικό κατάστημα. Αν και η τεχνολογία δεν έχει ακόμα διαδοθεί πλήρως στο retail, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να κάνει τις αγορές των καταναλωτών στο διαδίκτυο πολύ πιο ζωντανές, εύκολες, διασκεδαστικές και κυρίως, διασυνδεδεμένες. Το ίδιο και για τις επιχειρήσεις που μπορούν να λύσουν πλέον ό,τι ζητήματα αντιμετωπίζουν στην εφοδιάστική τους αλυσίδα. Όσο για την εξατομίκευση, μπορεί να μιλά σήμερα για την πλήρη εξειδίκευσή της. 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.