Όλο και περισσότεροι από εκείνους που χρησιμοποιούν φάρμακα απώλειας βάρους λένε ότι παράλληλα με τη μείωση της επιθυμίας που έχουν για φαγητό, έχουν περιορίσει και την επιθυμία για άλλα πράγματα όπως ο καφές, το ποτό, η νικοτίνη, το αλκοόλ, ακόμα και ο τζόγος. Οι αναφορές είναι τόσες πολλές που οι ερευνητές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται μήπως το Ozempic και σκευάσματα που περιέχουν GLP-1 για την απώλεια βάρους μπορούν να χρησιμεύσουν για τη θεραπεία από εθισμούς. Και αυτό είναι καταπληκτικό νέο.
Την ίδια στιγμή που η επιστήμονες χαμογελούν, σηκώνουν τα μανίκια τους και ρίχνονται στη δουλειά, οι άνθρωποι της βιομηχανίας τροφίμων βλέπουν τις πωλήσεις του να μειώνονται από τους καταναλωτές που κάνουν χρήση αυτών των φαρμάκων. Λογικό, αφού η όρεξή τους περιορίζεται, αγοράζουν και ξοδεύουν λιγότερα .
Τρώνε και πίνουν λιγότερο
Συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων -αρτοσκευάσματα, σνακ, παρασκευασμένα τρόφιμα, όσπρια και δημητριακά- μείωσαν 10%-20% τις πωλήσεις τους. Οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών αφιέρωσαν μεγάλο μέρος του 2023 για να καθησυχάσουν τους επενδυτές οι οποίοι έβλεπαν τη δημοτικότητα των φαρμάκων απώλειας βάρους, όπως το Ozempic και το Wegovy να αυξάνεται ραγδαία.
Σύμφωνα με μελέτη της Bernstein, τα φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους δεν μειώνουν μόνο την κατανάλωση φαγητού αλλά και ποτού – το 25% των χρηστών λένε ότι πίνουν λιγότερο από ότι πριν. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καφέ -μπορούν και χωρίς αυτόν.
Η εταιρεία που διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η Nestlé, ηγέτης στον χώρο της με το 7% των πωλήσεων να προέρχεται από τη Nespresso και άλλες μάρκες καφέ.
Από αναψυκτικά κινδυνεύουν όσα έχουν ζάχαρη
Ένα 33% έχουν κόψει εντελώς τα αναψυκτικά με ζάχαρη και άλλο ένα έχει μείωσε την κατανάλωσή τους. Ερωτηθέντες που έπιναν αναψυκτικό τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα πριν πάρουν τα φάρμακα, σε ποσοστό σχεδόν 80% ανέφεραν ότι μείωσαν την κατανάλωση ή το έκοψαν τελείως. Όσο για εκείνους που καταναλώνουν αναψυκτικά με μηδέν θερμίδες μόνο το 9% σταμάτησε την κατανάλωση και το 30% τη μείωσε.
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους δεν είναι ανταγωνιστικά για ολόκληρη τη βιομηχανία τροφίμων. Όσοι θέλουν να χάσουν βάρος πίνουν αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, με μηδέν θερμίδες, οπότε εταιρείες όπως η Coca-Cola και η PepsiCo, με 70% προϊόντα που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των πελατών δεν επηρεάζονται σε ζήτηση και πωλήσεις από τη χρήση των φαρμάκων.
Η κατανάλωση αλκοόλ όμως επηρεάζεται σαφώς
Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μειώθηκε σε όλα τα νοικοκυριά μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2023 – 30 Σεπτεμβρίου 2023 σε σύγκριση με το 2022, αλλά ακόμη πιο δραματικά σε εκείνα όπου κάποιος έκανε χρήση φαρμάκων. Οι μη χρήστες μείωσαν την κατανάλωση 9% και οι χρήστες 14,5%. Περισσότεροι από τους μισούς που έπιναν μόνο μπύρα, σταμάτησαν εντελώς να πίνουν.
Είναι πολλές πλέον οι αναφορές που δείχνουν ότι τα φάρμακα απώλειας βάρους και διαβήτη ενδέχεται να μπορούν να θεραπεύσουν τον εθισμό σε ουσίες όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη. Και αυτό κατ’ αρχάς ακούγεται ένα εξαιρετικό νέο που αφορά τους πάντες -ανθρώπους, ασθενείς, ιατρική επιστήμη, έρευνα, βιομηχανία, εμπόριο, λιανική. Βρισκόμαστε ενδεχομένως πριν από μεγάλες αλλαγές.
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.