26 Απρ 2024
READING

Είναι η efood ο retailer της επόμενης μέρας;

3 MIN READ

Είναι η efood ο retailer της επόμενης μέρας;

Είναι η efood ο retailer της επόμενης μέρας;

Εάν θεωρήσουμε ότι η πολυκαναλική στρατηγική στον τομέα των πωλήσεων, με εξυπηρέτηση από όλα τα διαθέσιμα κανάλια φυσικό και ψηφιακό, είναι το παρόν και το μέλλον στο λιανεμπόριο, τότε το efood, η πλατφόρμα που είναι κυρίως γνωστή από τον τομέα διανομής γευμάτων στον τομέα της εστίασης έχει όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει τον retailer της επόμενης μέρας αλλά και της διπλανής πόρτας. 

Της επόμενης μέρας καθώς η υπηρεσία efood Market που σχετίζεται με τη διανομή των προϊόντων λιανικής αλλά και προϊόντων σούπερ μάρκετ, αποτελεί μία ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη στην ελληνική αγορά, έχοντας καταφέρει σε λίγο χρονικό διάστημα να αποτελεί τον τρίτο παίκτη στον τομέα του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ πίσω από τον Σκλαβενίτη και την ΑΒ Βασιλόπουλος. Ταυτόχρονα όμως, μετά την εξαγορά των επιχειρήσεων του ομίλου Μούχαλη -μεταξύ αυτών και της αλυσίδα καταστημάτων γειτονιάς Kiosky’s- έχει αναπτύξει ένα ικανό δίκτυο εξυπηρέτησης των πελατών της στον τομέα της μικρής λιανικής, συνδυάζοντας το φυσικό με το ηλεκτρονικό δίκτυο στον τομέα του λιανεμπορίου. 

Σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια

Για να δούμε τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης που έχει ο τομέας της λιανικής για την efood, θυμίζουμε ότι η αύξηση τζίρου για το 2022 της εταιρείας Delivery Hero Smart Greece, που βρίσκεται πίσω από το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ efood Market, ήταν στα επίπεδα του 255%. Ειδικότερα, το 2022, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 18,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 5,1 εκατ. ευρώ του 2021. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η efood market αποτέλεσε για το efood, την υπηρεσία με την υψηλότερη ανάπτυξη, το 2022, καθώς καταγράφηκε τριπλασιασμός των παραγγελιών σε σχέση με το 2021. Η σημαντική αυτή ανάπτυξη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην γενικότερη αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών, που έδειξαν μια σαφή τάση προτίμησης των ηλεκτρονικών καναλιών για αγορές super market και μικρής λιανικής. Δεν είναι τυχαίο πως το efood market κατέγραψε -πέρα από την αύξηση στον αριθμό των παραγγελιών- σημαντική αύξηση και στη συχνότητα παραγγελιών ανά χρήστη, κατά 25,7%, στοιχείο που αποτυπώνει σε σημαντικό βαθμό την προοδευτική μετατροπή της αγοραστικής τους συμπεριφοράς. Στις ποσοστιαίες αυτές μεταβολές έχει συμβάλει και η ίδια η λειτουργία του efood market, η οποία εκτείνεται εκτός ωραρίου της οργανωμένης λιανικής (καθημερινή λειτουργία έως τις 12.30 το βράδυ) ενώ δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προχωρούν σε βασικές ή συμπληρωματικές αγορές και την Κυριακή, όπως και τις ημέρες αργιών. Επίσης δεν γίνεται να μην αναφερθεί και η ίδια η εξέλιξη της υπηρεσίας, η οποία σε επίπεδο κωδικολογίου ενσωμάτωσε κατά 61,7% περισσότερα προϊόντα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στο τέλος του 2022 ο όμιλος Delivery Hero, στον οποίο ανήκει το efood, προχώρησε στην συγχώνευση της Dmart Greece με την ΙΝΚΑΤ Α.Ε. στην οποία υπάγονται τα καταστήματα Kiosky’s με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, προκειμένου να ενοποιήσει τις λειτουργίες των δύο εταιρειών. Επιδίωξή της είναι να δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό εμπορικό σήμα στον τομέα των convenience stores στην Ελλάδα. Στο τέλος του 2022 η ΙΝΚΑΤ, μέσω της δραστηριότητάς της στα Kiosky’s, είχε κύκλο εργασιών 61,31 εκατομμυρίων ευρώ -από 56,27 εκατομμύρια ευρώ το 2021- ενώ κατέγραψε ζημίες μετά από τους φόρους που ανήλθαν στα 6,47 εκατομμύρια ευρώ από 2,66 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το efood αποφάσισε να επεκταθεί και στο last mile κατά τη διάρκεια του 2024. Ειδικότερα, το φετινός έτος θα αποτελέσει για το efood το έτος ανάπτυξης της νέας υπηρεσίας efood last mile, η οποία θα επιδιώξει να δώσει λύση για τα καταστήματα που θα μπορούν να παραδίδουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές άμεσα, χωρίς να έχουν απαραίτητα συνεργασία με την πλατφόρμα του efood. Με αυτόν τον τρόπο η efood βάζει ένα ακόμα όπλο στην ήδη ισχυρή της φαρέτρα, προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσθέτοντας νέες υπηρεσίες και επιλογές για τους συνεργάτες και τους πελάτες της. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.