22 Ιαν 2025
READING

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Υπογράφοντας τα πιο ισχυρά brand στην ελληνική αγορά μπίρας

6 MIN READ

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Υπογράφοντας τα πιο ισχυρά brand στην ελληνική αγορά μπίρας

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Υπογράφοντας τα πιο ισχυρά brand στην ελληνική αγορά μπίρας

Η μπίρα αποτελεί μία πολύ προσωπική απόλαυση. Οι λάτρεις της έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε αμέτρητες ετικέτες και διαφορετικές γεύσεις, ενώ, συνήθως, όταν η επιλογή αυτή πραγματοποιηθεί, δύσκολα κάποιος αλλάζει «στρατόπεδο».

Μπορεί λοιπόν στη χώρα μας ένα από τα πιο ιστορικά δίπολα που δημιουργήθηκαν ποτέ να είναι το Amstel ή Heineken, η Αθηναϊκή Ζυθοποιεία πάντως δεν έχει κανέναν λόγο να επιλέξει. Άλλωστε, η ίδια παράγει και συσκευάζει στην Ελλάδα και τις δύο (αλλά και σχετικά με τις δύο ετικέτες προϊόντα όπως Amstel Pils, Amstel Radler, Amstel Free, Αmstel Bock, Heineken Silver, Heineken 0% κ.α.).

Φυσικά οι δραστηριότητές της δεν σταματούν εδώ, καθώς, εκτός των όσων αναφέραμε, παράγει και συσκευάζει στην Ελλάδα τις μπίρες ΑΛΦΑ, Fischer, Buckler, BIOΣ 5, Νύμφη, ΜΑΜΟΣ (σε συνεργασία με την οικογένεια Μάμου). Ακόμα, εισάγει τις μπίρες SOL, Mc Farland, Erdinger, Chimay, Krusovice, Moretti, ενώ στο πορτφόλιό της συμπεριλαμβάνονται και προϊόντα όπως ο Μηλοκλέφτης και ΙΟΛΗ. Τα προϊόντα της διανέμονται και διατίθενται σε 11 χώρες παγκοσμίως.

Παράδοση 60 ετών

Η πορεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ξεκινάει το 1963, όταν και ιδρύθηκε από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, ενώ σήμερα αποτελεί μέλος του ολλανδικού ομίλου Heineken N.V.. Λειτουργεί με έδρα την Αθήνα, στην οποία άνοιξε και το πρώτο εργοστάσιό της, το 1965, στο οποίο παρήγαγε την μπύρα Amstel. Το 1975 εγκαινιάστηκε το δεύτερο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και το 1985 αγοράστηκε το τρίτο, στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας.

Από το 1981 ξεκίνησε την εισαγωγή της Heineken στην Ελλάδα, ενώ από το 1993 λειτουργεί στη Λαμία η μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατείχε δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά μπύρας, κατέχοντας τη μερίδα του λέοντος στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του 2000, όταν ήλεγχε μέχρι το 82% της ελληνικής αγοράς μπύρας.

Επενδύσεις 85 εκατ. ευρώ έως το 2026

Η εταιρεία μπορεί να πρωταγωνιστεί στον τομέα της, δεν επαναπαύεται όμως και έχει θέσει σε εφαρμογή το επενδυτικό της πλάνο, ύψους 85 εκατ. ευρώ για την τριετία 2024-2026.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο διευθύνον σύμβουλός της, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, στις αμιγώς παραγωγικές επενδύσεις πρόκειται να κατευθυνθεί ποσό που θα «αγγίζει» τα 65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα καταλήξουν σε «πράσινες» επενδύσεις.

Εξηγώντας τους λόγους για την συγκεκριμένη απόφαση, ο κ. Δανιηλίδης είχε δηλώσει ότι: «Το 50% περίπου του επενδυτικού προγράμματος αφορά πράσινες επενδύσεις στα εργοστάσια του ομίλου σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, καθώς πλέον δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση».

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση έχει αναφέρει ότι στόχος της είναι το 2030 να έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγική της διαδικασία, ενώ στην Πάτρα θα ξεκινήσει την λειτουργία του κι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο.

Από εκεί και πέρα, στα σχέδια της εταιρείας δεν βρίσκονται, αυτή τη περίοδο, εξαγορές, αφού κεντρικός στόχος είναι η αύξηση της δραστηριότητας των ζυθοποιείων της. Ένας στόχος που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικός, ειδικά μέσα σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως αυτό της συγκεκριμένης αγοράς, ενώ, σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, το να έχεις πολύ παραγωγικά ζυθοποιεία είναι ένα διαβατήριο για το μέλλον. Άλλωστε, οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στα ζυθοποιεία που ήδη διαθέτει η εταιρεία, και αφορούν τεράστια ποσά, έχουν ως στόχο την μετατροπή των ζυθοποιείων αυτών σε παραδείγματα για το μέλλον, που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες.

Τι ισχύει με τις τιμές

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από όλες τις μεγάλες εταιρείες να συγκρατήσουν τις τιμές των προϊόντων τους, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων που για μία περίοδο συνόδευσαν, και τώρα ακολουθούν, την ενεργειακή κρίση.

Για τον λόγο αυτό, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναγκάστηκε το 2023 να προχωρήσει σε αυξήσεις ύψους 7-8% στις τιμές των προϊόντων της, ενώ και το 2024 σχεδιάζονται ανατιμήσεις, κοντά στην περιοχή του 4%.

Πάντως οι αυξήσεις αυτές εξισορροπούνται από τις μεγάλες προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούνται στην συγκεκριμένη κατηγορία και φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση της Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής μάλιστα, οι καταναλωτές, οι οποίοι ωφελούνται από την υγιή ανταγωνισμό, δείχνουν να προτιμούν τα επώνυμα προϊόντα, σε σχέση με τα private label.

Γενικά, η κατανάλωση μπίρας δεν φαίνεται να επηρεάζεται στη χώρα μας από την άνοδο του πληθωρισμού, αφού σε αυτό βοηθάει η συγκράτηση των τιμών, ο εξαιρετικός καιρός τη μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου και η μεγαλύτερη, πλέον, τουριστική περίοδος, που αυξάνει και τον αριθμό των επισκεπτών στη χώρα μας. Έτσι, όχι μόνο δεν υπήρξε μείωση, αλλά το 2023 έκλεισε με μικρή άνοδο σε σχέση με το 2022.

Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση για το εργοστάσιο της Πάτρας

Σε συνέχεια των εξαγγελιών για επενδύσεις στα εργοστάσια της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, έγινε γνωστό ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 4,4 εκατ. ευρώ μέσω του Innovation Fund για το έργο SUNBREWED.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας στο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης και αυτονομίας σε καθαρή ενέργεια, με στόχο τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ως το 2030. Θα αναπτυχθεί αρχικά στο εργοστάσιό της εταιρείας στην Πάτρα, και αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής θερμικής ενέργειας από τον ήλιο σε συνδυασμό με αποθήκευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για το μοναδικό ελληνικό έργο που χρηματοδοτείται από Innovation Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μικρής κλίμακας καινοτόμο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο ηλιακό θερμικό σύστημα με συνδυασμό συσσωρευτή ατμού ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της παραγωγής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, διατηρώντας παράλληλα σταθερά διαθέσιμη τη θερμική ενέργεια χάρη στην τεχνολογία αποθήκευσης και επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μείωση της κατανάλωσης βαρέως μαζούτ και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, το SUNBREWED θα παράγει σε ετήσια βάση περισσότερες από 9000 MWh ισχύος θερμικής ενέργειας με τη μορφή ατμού, προερχόμενες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Γεγονός που εξασφαλίζει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, αλλά και σημαντικά περιορισμένες εκπομπές CO2.

Στο πλευρό των Ελλήνων προμηθευτών

Η δραστηριότητα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας δεν περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων, καθώς τα τελευταία χρόνια ένα ποσοστό κοντά στο 14% της συνολικής παραγωγής κατευθύνεται στις εξαγωγές.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ότι σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αποτελεί η συνεργασία που έχει αναπτύξει με 2.000 Έλληνες προμηθευτές μέσω προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας. Το 80% του κριθαριού που προμηθεύεται είναι πιστοποιημένο ως βιώσιμο, ποσοστό που εφέτος φτάνει το 90%. Μάλιστα, το 2022, μέσω του προγράμματος η εταιρεία επένδυσε περί τα 10 εκατ. ευρώ στο προϊόν και ειδικότερα στους παραγωγούς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.