26 Απρ 2024
READING

Το θέμα δεν είναι να χωρέσετε το βιογραφικό σας σε μία σελίδα

4 MIN READ

Το θέμα δεν είναι να χωρέσετε το βιογραφικό σας σε μία σελίδα

Το θέμα δεν είναι να χωρέσετε το βιογραφικό σας σε μία σελίδα

Όλοι όσοι έχουν βρεθεί στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας, γνωρίζουν καλά ότι η σύνταξη του βιογραφικού δεν είναι εύκολη. Ημερομηνίες, δεξιότητες, επαγγελματική εμπειρία, σπουδές, επιτεύγματα, επιμόρφωση, ενδιαφέροντα, όλα πρέπει να δείχνουν υπέροχα, να είναι σαφή και να υποδηλώνουν πως είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη θέση. Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι άνθρωποι του hr δεν συμφωνούν απαραίτητα για το αν το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι γραμμένο σε μια σελίδα. Κάτι άλλο φαίνεται να είναι περισσότερο σημαντικό. 

Σκεφτείτε το εξής: εκείνοι που λαμβάνουν τα βιογραφικά και αποφασίζουν αν θα σας καλέσουν σε συνέντευξη, δέχονται εκατοντάδες βιογραφικά καθημερινά, συνημμένα σε ένα email ή στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων. Και όταν ανοίγουν το αρχείο, μόνο το πάνω μέρος του εγγράφου -το ένα τρίτο σχεδόν- εμφανίζεται στην οθόνη τους.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Τί σημαίνει αυτό; Ότι σε αυτό το σημείο χρειάζεται να δοθεί μεγάλη προσοχή για να προσελκύσει εκείνους που το διαβάζουν και να τους κάνει να προχωρήσουν παρακάτω. Ότι αυτή είναι η πρώτη εικόνα που αποκτούν για εσάς, η πρώτη εντύπωση. Οι στατιστικές λένε άλλωστε ότι διαθέτουν κάτι λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα για να δουν ένα βιογραφικό.

Μην καταλαμβάνετε λοιπόν την αρχή του βιογραφικού σας με αδιάφορα στοιχεία. Αφού δώσετε σύντομα τα στοιχεία επικοινωνίας σας, χρησιμοποιείστε τον υπόλοιπο χώρο για να συστηθείτε με τους πιο συναρπαστικούς δυνατούς όρους: δεξιότητες, μια περίληψη της εμπειρίας σας και τον πιο πρόσφατο ρόλο σας.

Απαραίτητες δεξιότητες για τη θέση

Μια ενότητα βασικών δεξιοτήτων υπογραμμίζει τις δεξιότητες και γνώσεις σας, εκείνες που απαιτούνται περισσότερο για την κάλυψη της θέσης και δίνουν στους υπευθύνους προσλήψεων μια γρήγορη εικόνα για το ποιος είστε.

Εάν η πιο πρόσφατη θέση που είχατε είναι η πιο σχετική με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μεγάλο μέρος της είναι ορατή όταν κάποιος ανοίγει το βιογραφικό σας.

Το κλειδί εδώ είναι να επιδείξετε όσα περισσότερα από αυτά που ζητά η θέση. Εάν είναι δυνατόν, προσθέστε κάποια από τα επιτεύγματά σας για να αποδείξετε τον αντίκτυπο που έχει η συμβολή σας. Οποιεσδήποτε περιπτώσεις εξοικονόμησης κόστους, δημιουργίας εσόδων ή βελτιωμένης απόδοσης είναι πάντα άξιες προσοχής. Αν για παράδειγμα διαπραγματευτήκατε συμφωνίες για νέους προμηθευτές με αποτέλεσμα μείωση 10% στις δαπάνες προϋπολογισμού ή παραδώσατε ένα έργο τρεις μήνες πριν την προγραμματισμένη προθεσμία, αναφέρετέ το.  Δηλώσεις όπως αυτές επιτρέπουν στους υπεύθυνους προσλήψεων να καταλάβουν τον τρόπο που εργάζεστε και να εκτιμήσουν αν ανταποκρίνεστε στις ανάγκες τους.

Διευκολύνετε την ανάγνωση 
Αποφύγετε τα υπερβολικά format βιογραφικών που αποσπούν το βλέμμα και τη συγκέντρωση. Χρησιμοποιήστε μια απλή διάταξη με σαφείς ενότητες και ευδιάκριτη γραμματοσειρά. Μη γράφετε μεγάλες προτάσεις και πάρα πολλές λεπτομέρειες για να γεμίσετε τις σελίδες. Μείνετε σαφείς, σύντομοι και περιεκτικοί.

Απευθύνεστε σε ανθρώπους
Ακόμα κι αν το βιογραφικό μπορεί να λαμβάνεται αρχικά από ένα ηλεκτρονικό σύστημα, είναι σημαντικό να μην το γεμίσετε με λέξεις-κλειδιά, καθώς στη συνέχεια θα φτάσει σε ανθρώπινα χέρια. Είναι πολύ σημαντικό να είναι γραμμένο σε γλώσσα και με όρους που γίνονται κατανοητοί από ανθρώπους και αποφύγετε να το συντάξετε σαν να απευθύνεται αποκλειστικά σε ΑΙ.

Εξηγήστε τα κενά
Λίγοι εργαζόμενοι έχουν μια γραμμική συνεχόμενη επαγγελματική πορεία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσετε να ξεγελάσετε κάποιον αν δεν εργαστήκατε για κάποιο διάστημα. Το ελεύθερο επάγγελμα, η φροντίδα της οικογένειας, ακόμη και η εθελοντική δράση προσμετρώνται θετικά από τους εργοδότες.

Εάν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καλά δομημένο βιογραφικό που να τονίζει ό,τι καλύτερο έχετε να προσφέρετε στο πρώτο 1/3 του εγγράφου, θα αυξήσετε τις πιθανότητές να σας καλέσουν σε συνέντευξη. Θυμηθείτε, εάν δεν μπορείτε να κάνετε τους υπεύθυνους προσλήψεων να ενδιαφερθούν για εσάς από τις πρώτες λίγες γραμμές του βιογραφικού σας, δεν θα έχουν κανένα λόγο να προχωρήσουν μέχρι το τέλος. Άδικο ή σκληρό, δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.