Αυτοδημιούργητος, ευφυής, με δύναμη να επιστρέφει μετά από δύσκολες στιγμές, και, φυσικά, με ένα βλέμμα που του επιτρέπει να διακρίνει τις ευκαιρίες, ίσως και εξαιτίας της πείρας του ως… οπτομέτρης.
Ο λόγος για τον Λέων Γιοχάη, τον tech επενδυτή του Dragons Den, που έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία εξαιρετικά μεγάλη περιουσία, βασιζόμενος στις επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις του.
Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Αφού τελείωσε τις μαθητικές του υποχρεώσεις, ταξίδεψε στην Ιταλία προκειμένου να σπουδάσει οπτομετρία προκειμένου να εργαστεί στο κατάστημα της οικογένειάς του, η οποία διατηρούσε μία επιτυχημένη επιχείρηση με οπτικά είδη. Παρά το γεγονός όμως ότι ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση, το πάθος του και η αγάπη του ήταν άλλη. Για τον λόγο αυτό, στο υπόγειο του καταστήματός του κατασκεύαζε ιστοσελίδες, με σκοπό να πετύχει σε αυτό που πραγματικά ονειρεύτηκε.
Δημιουργός του fleamarket.gr
Κάπως έτσι, και με όπλα την όρεξη για δουλειά και την κοφτερή σκέψη, σε ηλικία μόλις 25 ετών, το 1999, δημιούργησε το fleamarket.gr ή, αλλιώς, το ελληνικό e-bay. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για την πρώτη και μεγαλύτερη ιστοσελίδα ηλεκτρονικών δημοπρασιών στη Ελλάδα. Πάντως, παρά το γεγονός ότι ήταν μία πολύ έξυπνη ιδέα, η συγκεκριμένη εταιρεία πουλήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο τον Λέων Γιοχάη, δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση από τους Έλληνες.
Η εξέλιξη αυτή δεν τον πτόησε, αντιθέτως, τον γέμισε όρεξη για την επόμενη κίνησή του. Αυτή πραγματοποιήθηκε το 2001, όταν, μαζί με τον Πάνο Δημητρόπουλο, προχώρησε στην ίδρυση της InternetQ SA. Η συγκεκριμένη εταιρεία, μεταξύ άλλων, κατασκεύαζε ιστοσελίδες χρηματιστηριακών, ενώ μία υπηρεσία της που έκανε αίσθηση ήταν η πριμοδοτούμενη χρέωση γραπτών μηνυμάτων στην Ελλάδα. Ενδεικτικό της επιτυχίας ήταν το γεγονός ότι απέκτησε πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνδρομητές και το 40% της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας
Ταξιδεύοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Το ταλέντο του και οι επιτυχίες του ήταν τέτοιες που το 2005 «πέρασε» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ. Εκεί, ο Λέων Γιοχάη ίδρυσε την εταιρεία Qmobile, η οποία παρουσίασε στην αμερικανική αγορά τα πρώτα ringtones. Μάλιστα, ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για την ιστορική τηλεπικοινωνιακή ένωση των πρώτων μεγάλων παρόχων ((AT&T, T-Mobile, Sprint, Verizon), μέσω της δημιουργίας ενός σύντομου κωδικού για download premium περιεχόμενο.
Mιλώντας για την εμπειρία του αυτή, είχε πει: «Ήταν μεγάλο σχολείο η Αμερική για εμένα. Εκεί είδα πώς πρέπει να λειτουργεί μία εταιρεία για να έχει χαρούμενους εργαζομένους».
Η επιστροφή στην Ελλάδα και η μεγάλη επιτυχία
Μετά από μία άκρως επιτυχημένη τριετία, επιστρέφει το 2008 στην Ελλάδα, αφού πρώτα είχε πουλήσει την εταιρεία του. Η επιστροφή του αυτή συνοδεύτηκε με την πιο επιτυχημένη του κίνηση μέχρι τότε, αφού σε ηλικία 34 ετών ξεκινάει το www.zulutrade.com. Πρόκειται για μία πλατφόρμα συναλλαγών που έχει προσελκύσει επενδυτές συναλλάγματος παγκοσμίως. Μάλιστα, η επιτυχία της ήταν τέτοια που, δέκα χρόνια αργότερα, κι ενώ ο όγκος συναλλαγών είχε «αγγίξει» τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Λέων πούλησε το www.zulutrade.com στον κινεζικό όμιλο Fintech.
Η ενασχόληση με τα Bitcoin
Ο Λέων Γιοχάη είναι ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές των Bitcoin, τα οποία θεωρεί ότι θα ξεπεράσουν τον χρυσό σε αποτίμηση. Ο ίδιος αποφάσισε να εγκαταστήσει φάρμα φιλοξενίας μηχανών εξόρυξης Βitcoin στο Καζακστάν, ενώ στόχος του είναι η ανακάλυψη των τελευταίων 3.200.000 Bitcoin που απομένουν κρυμμένα με πάνω από 11,500 μηχανήματα εξόρυξης και 20ΜW ηλεκτρικής χωρητικότητας ανά ώρα.
Σε ερώτηση τι θα συμβούλευε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με τον χώρο, είναι ξεκάθαρος, δηλώνοντας: «Δεν επενδύετε σε τίποτα άλλο εκτός από bitcoin και ethereum και μόνο σε offline wallets».
Οι δύσκολες στιγμές
Η διαδρομή του πάντως δεν χαρακτηρίζεται μόνο από όμορφες στιγμές αλλά και από δυσκολίες.
Η πρώτη ήταν όταν, την περίοδο των «Leeman’s Brothers» έχασε 10 εκατομμύρια ευρώ. Δε το έβαλε κάτω και επέστρεψε πιο δυνατός.
Μία ακόμα αποτυχία του, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, αφορούσε ένα… κολάρο για σκύλους, το οποίο τον οδήγησε να χάσει 6 εκατ. ευρώ και 6 χρόνια από τη ζωή του.
Μιλώντας για την εμπειρία αυτή, είχε δηλώσει: «Πήρα το μεγαλύτερο μάθημα που έχω πάρει. Ήταν ένα κολάρο για σκύλους που είχε 12 αισθητήρες πάνω και μπορούσε να καταλάβει τι θέλει ο σκύλος.
Είχα κάποια προβλήματα που δεν μπορούσα να λύσω. Όταν άνοιγε καταστρέφονταν κάποιες οθόνες. Ήθελε άλλα δύο χρόνια για να γίνει σωστά. Για να φτιάξω το κολάρο χάλασα 6 εκατομμύρια ευρώ και 6 χρόνια από τη ζωή μου που έζησα στην Κίνα. “Κάηκα”. Το λάθος που έκανα είναι ότι δεν ήμουν από πάνω όσο έπρεπε. Ήταν project ζωής, αλλά “κάηκα” και το άφησα στην άκρη.
Έμαθα πολλά πράγματα για μένα γιατί κατάλαβα τα εσωτερικά μου θέματα. Δεν κοιτούσα τις λεπτομέρειες που δεν δούλευαν και περίμενα την τύχη. Ήταν 20-30 χρόνια μπροστά, πιστεύω ότι θα βγει κάποτε. Έπρεπε να επενδύσω τα τριπλάσια», εξομολογήθηκε.
Άλλη μία δυσάρεστη στιγμή ήταν όταν, τον Απρίλιο του 2017, κάηκε στην Μύκονο ένα από τα πιο όμορφα κότερα που υπήρχαν στην Ελλάδα, το Saint. Ο Λέων Γιοχάη το είχε πάρει στην κατοχή του το 2010 και είχε ξοδέψει πολλά χρήματα για να το μετατρέψει στο σκάφος των ονείρων του. Το σκάφος βρέθηκε μαζί με τον ιδιοκτήτη του το Πάσχα του 2017 στην παραλία της Ψαρούς και ευτυχώς δεν έπαθε κανείς τίποτα από τους 10 επιβάτες που βρισκόταν επάνω την ώρα της φωτιάς.
Σε κάθε περίπτωση, ο Λέων Γιοχάη κατάφερε και μέσα από τις δυσκολίες να επιστρέψει πιο δυνατός, ενώ βρετανικά επιχειρηματικά έντυπα κύρους, κατατάσσουν τον Λέων Γιοχάη, μέσα στους 100 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του διαδικτύου. Ο ίδιος, συνοψίζοντας την εμπειρία του από την μέχρι σήμερα διαδρομή του, υπενθυμίζει όσους θέλουν να ακολουθήσουν μία ανάλογη πορεία στην επιχειρηματικότητα: «Το επάγγελμα που ξεκίνησες δεν καθορίζει το επάγγελμα στο οποίο θα γνωρίσεις επιτυχία. Να σκέφτεσαι συνεχώς το επόμενό σου βήμα, να ακολουθείς το ένστικτό σου και να δουλεύεις γι’ αυτό που αγαπάς».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.