18 Νοέ 2024
READING

Όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν με selfies χωρίς να κλείνουν οι δρόμοι

3 MIN READ

Όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν με selfies χωρίς να κλείνουν οι δρόμοι

Όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν με selfies χωρίς να κλείνουν οι δρόμοι

Έχοντας ανακαλύψει ότι μέρος των συνταξιοδοτικών τους εισφορών πηγαίνει σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια ομάδα Αμερικανών ακτιβιστών αποφάσισε να διαδώσει την πληροφορία, να ενημερώσει τον κόσμο και να τον ευαισθητοποιήσει ώστε να διαμαρτυρηθεί.

Συγκεκριμένα, 55 οργανώσεις και πάνω από 50 διασημότητες και παράγοντες επιρροής ξεκίνησαν μια πρωτότυπη, ψηφιακή διαμαρτυρία για το κλίμα όταν διαπίστωσαν ότι το 20% των συνταξιοδοτικών τους εισφορών επενδύονται σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όλοι θα πρέπει να έχουν την επιλογή να αποφύγουν τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όχι μόνο για το οικονομικό τους μέλλον, αλλά και για να μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι θα έχουμε έναν πλανήτη που αξίζει να ζούμε στη σύνταξη, λένε εκπρόσωποι των οργανώσεων.

Εικονική διαμαρτυρία, selfies και στο βάθος ορυκτά

Η ιδέα της ψηφιακής διαμαρτυρίας αναπτύχθηκε από το δημιουργικό πρακτορείο Buena, με σκοπό να κάνει προκαλέσει αλλαγές χωρίς να επιβαρύνει ωστόσο το περιβάλλον. Με στόχο να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στη διαμαρτυρία που ήθελαν να διοργανώσουν, σκέφτηκαν το εξής πρωτότυπο: να καλέσουν τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί διαδικτυακά, σε μια εικονική πορεία, όπου ο καθένας θα μπορούσε να συμμετάσχει από το μέρος που ήταν χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει.

Η εικονική διαμαρτυρία με το όνομα Virtual March to Retire Big Oil” συνδύασε τεχνολογία και ακτιβισμό, προκειμένου να εμπνεύσει μια συλλογική κινητοποίηση ενάντια στις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές μορφές διαμαρτυρίας, οι διοργανωτές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ανεβάσουν σε μια εφαρμογή μια καθαρή, καλά φωτισμένη selfie, η οποία με τη βοήθεια της ΑΙ θα μετατρεπόταν σε φωτογραφία διαδηλωτή που διαμαρτύρεται στο δρόμο μαζί με άλλους ανθρώπους -εικονικούς επίσης διαδηλωτές. Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος δήλωνε την παρουσία του στη διαμαρτυρία, χωρίς να βρίσκεται φυσικά εκεί.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι κάτι τέτοιο εκδημοκρατίζει τη συμμετοχή καθιστώντας την προσβάσιμη σε όλους, ανεξάρτητα από γεωγραφικούς περιορισμούς. Όπως επίσης ότι, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ακτιβιστές για το κλίμα οργανώνουν μια εικονική διαμαρτυρία που έχει σχεδιαστεί για να είναι συμπεριληπτική: όσοι δεν μπορούν να παρευρεθούν στη Νέα Υόρκη θα συμμετέχουν διαδικτυακά, διευρύνοντας τον αντίκτυπο της διαμαρτυρίας.

Μια νέα μορφή ακτιβισμού;

Το Virtual March to Retire Big Oil «ρίχνει φως» στον οικονομικό κίνδυνο και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ακόμα, προτρέπει τη Wall Street να προσθέσει επιλογές συνταξιοδότησης ασφαλείς για το κλίμα, μια κίνηση που θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Η διαμαρτυρία υποστηρίζεται από πλήθος διασημοτήτων και οργανώσεων, που συγκεντρώνονται για τον ίδιο σκοπό.

Και ενώ η πρωτοβουλία αφορά μια διαμαρτυρία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι λειτουργεί και εκπαιδευτικά. Τονίζει τη σημασία των φιλικών προς το κλίμα μέτρων, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή στην εικονική πορεία μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση από άλλες φιλικές προς το κλίμα ενέργειες, όπως η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων. Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι, εφιστώντας την προσοχή στις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, μπορούν να πιέσουν τη Wall Street να κάνει αλλαγές που θα έχουν μόνιμη επίδραση στο περιβάλλον. Μένει να δούμε αν αυτές οι μορφές διαμαρτυρίας είναι αποτελεσματικές και μπορούν να ασκήσουν πίεση και επιρροή. Με άλλα λόγια, αν βρέθηκε ο τρόπος για να γίνονται όλα από τον καναπέ του σπιτιού.  

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.