27 Απρ 2024
READING

Νίκος Μουστάκας: Μεγαλώνοντας το success story της επιχείρησης που κληρονόμησε

4 MIN READ

Νίκος Μουστάκας: Μεγαλώνοντας το success story της επιχείρησης που κληρονόμησε

Νίκος Μουστάκας: Μεγαλώνοντας το success story της επιχείρησης που κληρονόμησε

Έχοντας κάνει πολλές κινήσεις ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια η γνωστή αλυσίδα παιχνιδιών, Μουστάκας, έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην αγορά παιχνιδιών. Κάποιοι σπεύδουν κατά καιρούς να τη συγκρίνουν με τη Jumbo, ωστόσο η σημαντικότερη διαφορά των δύο επιχειρήσεων είναι ότι ο Μουστάκας έχει ως αποκλειστικό αντικείμενό του το παιχνίδι και όχι για παράδειγμα τα είδη σπιτιού και διακόσμησης ή τρόφιμα και λοιπά προϊόντα. Αυτή τη στιγμή διατηρεί 17 καταστήματα με την ταμπέλα «Μουστάκας» και πέντε concept καταστήματα LEGO, εκπροσωπώντας τη διάσημη εταιρεία παραγωγής των παιχνιδιών με τουβλάκια.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Μουστάκα είναι ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στο δίκτυό του τα τελευταία χρόνια. Γεγονός που σε επίπεδο εταιρικών καταστημάτων του έδωσε την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα signature store, στην πτέρυγα επέκτασης του εμπορικού κέντρου Golden Hall στο Μαρούσι.

Επιπλέον όμως έχει τοποθετηθεί και σε αρκετά κομβικού ενδιαφέροντος σημεία όπως είναι πιο πρόσφατα η ίδρυση ενός καταστήματος στο Designer Outlet (πρώην McArthur Glen) στα Σπάτα, όπου πρόσφατα λειτούργησε και ένα κατάστημα LEGO. Αλλά οι επενδύσεις του δείχνουν ότι επενδύει και στα outlet εμπορικά κέντρα όπως είναι και το Fashion City Outlet στη Λάρισα, όπου πρόσφατα η εταιρεία συστήθηκε με ένα κατάστημά της.

Από το χάρτη των τελευταίων ετών δεν λείπουν το εμπορικό πάρκο της Trade Estates του ομίλου Φουρλή στην Πειραιώς, το River West Open στον Κηφισό και αρκετές ακόμα κινήσεις στο χάρτη λιανικής πώλησης παιχνιδιών, που δείχνουν τον δρόμο της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Επικεφαλής και καθοδηγητής όλων αυτών των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών είναι ο Νίκος Μουστάκας, γιος του ιδρυτή της εταιρείας, Γιώργου Μουστάκα και δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας.

Έχει καταφέρει να αποδείξει ότι όχι μόνο αποτελεί άξιο διάδοχο, αλλά πως οι κινήσεις που πραγματοποιεί είναι καλά μελετημένες και εκ του αποτελέσματος τον δικαιώνουν οδηγώντας την επιχείρηση στην επόμενή της μέρα.

Η έναρξη της εταιρείας
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Γιώργος Μουστάκας, καταγόταν από την Κίμωλο και ήδη από το 1968 είχε αποφασίσει να κατασκευάζει παιχνίδια θα προσφέρουν χαρά σε μικρά παιδιά, ακολουθώντας τα βήματα τη οικογενειακής επιχείρησης στο κυκλαδίτικο νησί. Τα καταστήματα Μουστάκας ξεκίνησαν ως μια μικρή βιοτεχνία με αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία παιδικών παιχνιδιών. Το 1986, ο εμπνευστής και ιδρυτής τους, πήρε την απόφαση να ανοίξει το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης στο Περιστέρι.

Κατά τη δεκαετία 2010-2019, όταν η χώρα ταλανιζόταν από τις συνέπειες της οικονομικής αστάθειας, η Μουστάκας Υπερμάρκετ Παιχνιδιών -όπως είναι ο πλήρης εταιρικός τίτλος της- κατάφερε να διπλασιάσει τον αριθμό των καταστημάτων της, αυξάνοντας κατά 50% τα λειτουργικά της κέρδη και διατηρώντας το ποσοστό δανεισμού της στα επίπεδα περίπου του 30% των συνολικών ταμειακών της διαθεσίμων, εμφανίζοντας ταυτόχρονα καθαρή κερδοφορία.

Μακριά από τις φθηνές εισαγωγές κινέζικων προϊόντων
Το 2020 ο Γιώργος Μουστάκας έφυγε από τη ζωή, ωστόσο η εταιρεία που ο ίδιος έχτισε και ο γιος του Νίκος Μουστάκας -είναι εκείνος που εισήγαγε το ηλεκτρονικό κατάστημα αγορών moustakastoys.gr- συνεχίζει να διοικεί σήμερα, είχε ήδη αρχίσει να κινείται αναπτυξιακά από το 2008 και ύστερα.

Αυτό που έκανε η Μουστάκας ήταν να προσηλωθεί απόλυτα στο παιχνίδι και στο παιδί, ενώ ταυτόχρονα, απέφυγε την λύση των φθηνών εισαγωγών από την Κίνα, επιδιώκοντας να διατηρήσει ένα συγκεκριμένο ποιοτικό αποτύπωμα, το οποίο όπως φάνηκε έγινε αισθητό και κέρδισε την εκτίμηση μίας σημαντικής μερίδας των Ελλήνων καταναλωτών.

Οι αριθμοί έρχονται να επισφραγίσουν την ανάπτυξη της αλυσίδας
Η απόδειξη ότι η εταιρεία αναπτύσσεται από έτος σε έτος είναι ότι ο κύκλος εργασιών της στη διάρκεια του 2023 υπολογίζεται ότι άγγιξε τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά όταν το 2022 έκλεισε στα 67,92 εκατ. ευρώ από 58,16 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021, υπερβαίνοντας σημαντικά και τις πωλήσεις του 2019 όταν ήταν 56,9 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις πληθωριστικές τάσεις, που είχαν επίδραση στα κέρδη της. Το 2022 είχε κέρδη προ φόρων της τάξης των 5,85 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά -26,95% σε σχέση με τα 8 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν κατά 29,02% από τα 6,5 εκατ. ευρώ το 2021 στα 4,6 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση όμως παρέμεινε ισχυρά κερδοφόρα παρά τις δυσχερείς συνθήκες και τις αυξήσεις που ήρθαν στην επιφάνεια σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Έρχεται στη Λάρισα η αλυσίδα παιχνιδιών "Μουστάκας" - ILARISSA.GR

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.