Πριν 2 μήνες περίπου, στο τέλος του 2023, η διοίκηση της Nike κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας παρουσίασης κερδών και εν μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ένα τριετές πλάνο αναδιάρθρωσης κόστους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έδωσε λίγες πληροφορίες. Περιορίστηκε στο να πει ότι τα 450 εκατομμύρια από αυτά θα προέρχονταν από απολύσεις και ότι η αναδιάρθρωση στόχευε στη μείωση των αναγκών διαχείρισης, την απλοποίηση της γκάμας των προϊόντων της και την καινοτομία.
Το είπε και το έκανε
Την περασμένη Παρασκευή, σε νέα ανακοίνωση της έδωσε περισσότερες πληροφορίες, εξαγγέλλοντας περικοπές προσωπικού της τάξης του 2%, δηλαδή περισσότερες από 1.600 θέσεις εργασίας, για να μειώσει τα έξοδα καθώς όπως σημείωσε η ζήτηση για τα παπούτσια και τα αθλητικά είδη της έχει μειωθεί.
Η Wall Street Journal , η οποία κυκλοφόρησε πρώτη την είδηση, ανέφερε ότι οι απολύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του τριμήνου. Οι μειώσεις δεν θα επηρεάσουν σε αυτή τη φάση τους εργαζόμενους στα καταστήματα, τα κέντρα διανομής και τα τμήματα R&D της εταιρείας.
Οι λόγοι που έχει μειωθεί η ζήτηση, είναι προφανείς
Η αύξηση στα πάντα που έχει επιφέρει ο πληθωρισμός, έχει κάνει το καταναλωτικό κοινό να περικόψει τις δαπάνες ακριβών προϊόντων, με αποτέλεσμα εταιρείες αθλητικών ειδών όπως η Nike και η Adidas να βλέπουν σημαντικές μειώσεις στις παραγγελίες που έχουν από τους εμπόρους λιανικής.
Η Nike θέλει επίσης να επενδύσει περισσότερο σε τομείς όπως το τρέξιμο, ώστε να κερδίσει μερίδιο αγοράς και για να το κάνει αυτό, πρέπει να εξισορροπήσει τα πρόσθετα έξοδα κάνοντας περικοπές άλλου.
Και δεν είναι μόνο αυτό
Η προσπάθεια της εταιρείας να μεταμορφώσει την εξυπηρέτηση των πελατών της μέσα από το site, την εφαρμογή και τις εσωτερικές λειτουργίες είναι εμφανής στους πελάτες. Στόχος της είναι να ενισχύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, να βελτιώσει την παραγωγικότητα μειώνοντας το κόστος και να αυξήσει την εξυπηρέτηση των πελατών και την επένδυση στην καινοτομία.
Για αυτό το λόγο εξάλλου, εξαγόρασε το 2019 τη Celect -μια εταιρεία προβλέψεων αναλυτικών στοιχείων- για να ενσωματώσει σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματά της στον ιστότοπο και τα apps της, πετυχαίνοντας καλύτερη διασύνδεση με τους πελάτες και διαχείριση αποθεμάτων που οδήγησε σε μείωση του λειτουργικού κόστους.
Στρατηγική Direct-To-Comsumer / DTC
Ενώ εξακολουθεί να έχει σχέσεις με χονδρέμπορους καθώς και 30.000 σημεία διανομής σε όλο τον κόσμο, η Nike έχει μετατοπίσει την εστίασή της στα δικά της, ιδιόκτητα καταστήματα λιανικής και τις ηλεκτρονικές αγορές μέσω site και app.
Έχοντας υπερδιπλασιάσει την ψηφιακή δραστηριότητα της τα τελευταία δύο χρόνια και με το “πρόγραμμα μελών” να βρίσκεται στο επίκεντρο, κατάφερε να στραφεί στην εξατομίκευση και τη θετική εμπειρία του πελάτη, επεκτείνοντας ταυτόχρονα της χρήση της εφαρμογής και της ιστοσελίδας της σε πολλές χώρες, ώστε να λειτουργεί σε μεγάλη κλίμακα.
Η Nike απασχολεί 83.700 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 11.400 βρίσκονται στην έδρα της εταιρείας, κοντά στο Beaverton του Όρεγκον. Διαχειρίζεται 1032 καταστήματα λιανικής παγκοσμίως, με περίπου 300 από αυτά να βρίσκονται στις ΗΠΑ. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος του τριετούς πλάνου μείωσης κόστους θα φανεί το 2025, ενώ πιθανολογούν ότι η εταιρεία θα επενδύσει στην περαιτέρω ανάπτυξη γυναικείων ειδών, προϊόντων για τρέξιμο καθώς και τη σειρά Jordan.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.