26 Απρ 2024
READING

Νέα κορίτσια ντυμένα με αισθητική “γυναίκα μαφιόζου”

4 MIN READ

Νέα κορίτσια ντυμένα με αισθητική “γυναίκα μαφιόζου”

Νέα κορίτσια ντυμένα με αισθητική “γυναίκα μαφιόζου”

Αnimal prints, δερμάτινα ρούχα, μακριά μαλλιά και νύχια, γούνινα παλτό, μεγάλα γυαλιά ηλίου, εντυπωσιακά κοσμήματα και ένα ποτό στο χέρι. Η αισθητική της “mob wife” ή αλλιώς της “συζύγου του μαφιόζου”, η πρώτη τάση μόδας που κάνει την εμφάνισή της το 2024, ξεκίνησε από τη Δύση, αφήνει σήμερα το στίγμα της στην Κίνα και έρχεται σε αντίθεση με την περσινή τάση της “ήσυχης πολυτέλειας”. 

Αν και η τάση άρχισε να κερδίζει έδαφος στα τέλη του 2022, γνωρίζει ανάπτυξη στις αρχές του 2024. Τον Ιανουάριο, οι αναζητήσεις στο Google για την αισθητική “mob wife” εκτοξεύθηκε κατά 2500%, ενώ το #mobwivesaesthetic έχει συγκεντρώσει σχεδόν 400 εκατ. προβολές στο TikTok. Οι δε αμέτρητες επεξηγήσεις για το πώς να αποκτήσει κάποιος αυτό το look, έχει προκαλέσει άλλες τόσες συζητήσεις σχετικά με την ωραιοποίηση του οργανωμένου εγκλήματος. Υπάρχουν ήδη αντιδράσεις και ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με το πόσο εύκολα οικειοποιούνται οι άνθρωποι διάφορες υποκουλτούρες, ενώ η τάση προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση του σκηνοθέτη του “Νονού” Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Τα πράγματα καλπάζουν στον χώρο της μόδας

Πέρυσι τέτοια εποχή τα ρεπορτάζ για τις τάσεις στα περιοδικά μόδας είχαν ατέλειωτες αναφορές στην αισθητική της “αθόρυβης πολυτέλειας”, του διακριτικού στυλ ντυσίματος με ρούχα που φαίνονται καθημερινά αλλά κοστίζουν μια περιουσία. Ερχόμενοι στο σήμερα, στους πρώτους μήνες του 2024, τα πράγματα φαίνονται εντελώς διαφορετικά και συγκεκριμένα, πολύ πιο αστραφτερά, φανταχτερά και λαμπερά.

Πολλές είναι οι θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την εμφάνιση αυτής της τάσης. Οι περισσότεροι την πιστώνουν στην αναβίωση της τηλεοπτικής επιτυχίας The Sopranos , η οποία προωθήθηκε από το αμερικάνικο δίκτυο ΗBO για τα 25 χρόνια της σειράς. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η τάση είναι ένας τρόπος για να επιδείξουν οι άνθρωποι τον πλούτο τους εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Ειδικοί και αναλυτές εξηγούν ότι μετά τον Covid, οι άνθρωποι βαρέθηκαν να ντύνονται απλά και άνετα και ψάχνουν να φορέσουν κάτι πιο extreme. Και όπως είναι αναμενόμενο, η νεολαία της Κίνας, με εμμονή στη μόδα που προέρχεται από τη Δύση, εμπνέεται αδιάκοπα από τις νέες τάσεις όπως αυτές παρουσιάζονται στο TikTok και το Instagram.

Ο μαξιμαλισμός στο απόγειο του

Αυτήν τη στιγμή, η μόδα έχει στραφεί σε μια πολύ πιο επιδεικτική, μαξιμαλιστική τάση και ατμόσφαιρα. Κάτι που βλέπουμε συχνά στα γούνινα παλτό που φορούν οι celebrities το τελευταίο διάστημα, στα χτενίσματα και τα υπερβολικά φορέματα και κοσμήματα.

Το ενδιαφέρον για απομιμήσεις γούνας, τα μεγάλα σκουλαρίκια κρίκους και τα animal prints έχει αυξηθεί κατά 213%, σύμφωνα με την πλατφόρμα μόδας Depop, σε αντίθεση με την τάση της “ήσυχης πολυτέλειας” που δεν ήταν ποτέ για τις μάζες – ακόμη και αν η αισθητική της μπορούσε εύκολα να αντιγραφεί, δεν μπορούσε να υιοθετηθεί, καθώς απαιτούσε να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ένα κασμιρένια παλτό ή πουλόβερ. Από την άλλη πλευρά, το στυλ “mob wife” ενώ φαίνεται να υποδηλώνει πλούτο, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο προσιτό.

Το look της ήσυχης πολυτέλειας άλλωστε συνδέεται με την αστική άποψη ότι θεωρείται άκομψο να επιδεικνύεις τον πλούτο σου, ενώ το πιο μαξιμαλιστικό ντύσιμο αφορά τους νεόπλουτους, εκείνους που απέκτησαν πλούτο κάποια στιγμή στη ζωή τους και θέλουν να τον επιδείξουν. Πολλές από τις μούσες που ενέπνευσαν την τάση «mob wife» είναι γυναίκες της εργατικής τάξης και μετανάστριες που, όταν αποκτήσουν χρήματα, θέλουν να την υιοθετήσουν φορώντας λαμπερά ρούχα που ξεχωρίζουν.

Οι τάσεις του TikTok όμως είναι γνωστό ότι όσο γρήγορα έρχονται, τόσο εύκολα αντικαθίστανται από άλλες. Και όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της μόδας, η αισθητική “mob wife” δεν αποτελεί ακριβώς τάση, αλλά ανάγκη του κόσμου να πειραματιστεί με το ντύσιμο. Άλλωστε, εδώ και καιρό η νοσταλγία για το παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ανθίζει, την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα περισσότερο από ποτέ. Κάτι που κάνει τις τάσεις της μόδας να διαρκούν ελάχιστα, να μετασχηματίζονται πολύ συχνά και να μοιάζουν τελικά με… ρούχα που φοράμε τη μία μέρα και αλλάζουμε την επόμενη. 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.