14 Νοέ 2024
READING

Μη φοβού την τεχνητή νοημοσύνη

4 MIN READ

Μη φοβού την τεχνητή νοημοσύνη

Μη φοβού την τεχνητή νοημοσύνη

Οι εργαζόμενοι απαιτούν καλύτερες συνθήκες και αμοιβές, τα σωματεία τους διαμαρτύρονται και διεκδικούν, οι οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες είναι αβέβαιες και οι νέες τεχνολογίες έτοιμες να αλλάξουν τον τρόπο που έχουμε μάθει να εργαζόμαστε. Όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, συνέβησαν και πριν από 100 χρόνια, στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το σύνθετο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον μαζί με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι, έφεραν αλλαγές στον τρόπο εργασίας.

Ειδικοί και αναλυτές που μελετούν την επιχειρηματική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη επισημαίνουν ότι τα ίδια σημάδια σήμερα δείχνουν την επόμενη επανάσταση που θα συντελέσει στην αλλαγή του τρόπου που δουλεύουμε. Πιστεύουν δε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε μια θεμελιώδη και θετική αλλαγή στον τρόπο εργασίας, με τον ίδιο τρόπο που στο παρελθόν, οι γραμμές συναρμολόγησης και παραγωγής έκαναν την εργασία ασφαλέστερη και ευκολότερη.

Οι 40 ώρες εργασίας δεν θα είναι απαραίτητες

Η εργασία θα επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες στον κάθε κλάδο, ενώ οι τεχνικές εργασίες θα αναληφθούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Και αυτό, μόνο καλό μπορεί να είναι -σκεφτείτε ένα δάσκαλο που δεν έχει να ασχοληθεί με την βαθμολόγηση των γραπτών και μπορεί να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εκπαίδευση των μαθητών.

Η απαλλαγή των εργαζομένων από κάποιες εργασίες, θα τους επιτρέψει να εστιάσουν στις πιο απαιτητικές και σημαντικές πτυχές της εργασίας τους, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητά τους. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να δώσουν προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της εργασίας τους και να επικεντρωθούν σε εκείνα που απαιτούν αποκλειστικά τις δεξιότητές τους, απαλλάσσοντας τους από τις χρονοβόρες και επαναλαμβανόμενες.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει επίσης την ολοκλήρωση του ίδιου όγκου εργασίας με λιγότερη προσπάθεια και σε λιγότερο χρόνο, διαμορφώνοντας την πολυπόθητη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής με ένα νέο τρόπο.

Και ενώ οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την παραδοσιακή μορφή εργασίας των 40 ωρών την εβδομάδα, οι νέες γενιές εργαζομένων που απαιτούν περισσότερη ευελιξία και ελευθερία θα οδηγήσουν τις εταιρείες να αλλάξουν και προσαρμόσουν τελικά τον τρόπο που δουλεύουμε, καθιστώντας αχρείαστη την 8ωρη, 5νθήμερη εργασία.

Τέλος στα παραδοσιακά μονοπάτια καριέρας

Οι νέες τεχνολογίες απαιτούν νέες δεξιότητες, οι οποίες στη συνέχεια δημιουργούν νέους και διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους και προοπτικές -αρκετούς από τους οποίους δεν γνωρίζουμε ακόμα.

Από τη δεκαετία του 2030 και μετά, πολλά από αυτά τα νέα μονοπάτια σταδιοδρομίας θα επικεντρωθούν στην τεχνητή νοημοσύνη, με τους μηχανικούς ΑΙ να γίνονται οι βασικοί διαχειριστές των πλατφορμών που θα διαχειρίζονται και διευθύνουν όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον θα δούμε την άνοδο μιας νέας ειδικότητας, των Creative Generalists οι οποίοι δεν θα ειδικεύονται σε κάποιο επάγγελμα, αλλά θα χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία τους στη διαχείριση πλατφορμών GenAI για να μεταπηδούν από τη μια εργασία στην άλλη σε διαφορετικούς κλάδους και βιομηχανίες.

Όσο για τους εργαζόμενους με «μπλε γιακά», η τεχνητή νοημοσύνη θα σημαίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες για αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, κάτι που θα διευρύνει τις επαγγελματικές τους ευκαιρίες. Η έννοια της χειρωνακτικής εργασίας ενδέχεται να αλλάξει στο σύνολό της, καθώς θα αναληφθεί ή θα διευκολυνθεί πολύ από την τεχνητή νοημοσύνη. Μια ευκαιρία ίσως να κλείσει το χάσμα μεταξύ των white και blue collar εργαζομένων, μειώνοντας τις σωματικές απαιτήσεις για την εκτέλεση μιας εργασίας και δημιουργώντας περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για όλους.

Η ανάγκη της δια βίου μάθησης

Οι εργαζόμενοι είναι φυσιολογικό να ανησυχούν για την απώλεια θέσεων εργασίας που συνοδεύεται από μια νέα τεχνολογία. Ωστόσο, πάντα υπήρχε αυτός ο φόβος. Όπως πάντα υπήρχε και το γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες οδήγησαν σε περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι επέτρεπαν οι προηγούμενες τεχνολογίες.

Κάτι τέτοιο όμως, δεν έγινε εν μία νυκτί. Οι επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα χρειάζονται ετοιμότητα για να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν στην ανάγκη για τις καινούριες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1900, όταν υπήρξε ξανά σαφής η ανάγκη για εκπαίδευση των εργαζόμενων σε νέες δεξιότητες, οι ΗΠΑ οδηγήθηκαν στην υποχρεωτική φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να δούμε και τώρα, την ανάδειξη νέων τρόπων εκπαίδευσης παιδιών, νέων ενηλίκων και εργαζομένων, με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να μετατρέπονται σε κέντρα δια βίου μάθησης.

Αν και είναι φυσικό να βλέπουμε μερικές από τις σημερινές τάσεις με απαισιοδοξία, μια ματιά στο παρελθόν μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και η ανθρωπότητα βρίσκει πάντα τρόπους να ξεπερνά τις προκλήσεις για να δημιουργήσει κάτι καινούριο. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερη ελευθερία στο χώρο εργασίας, με λιγότερους ανθρώπους να αισθάνονται περιορισμένοι στο γραφείο ή τη μονάδα παραγωγής λόγω της ανάγκης τους για επιβίωση. Με την τεχνητή νοημοσύνη να καλύπτει τις βασικές, επαναλαμβανόμενες εργασίες, οι άνθρωποι μπορούν να κοιτάξουν πέρα ​​από την ικανοποίηση των βασικών αναγκών τους και να αναζητώντας ισορροπία και πληρότητα. Και η χρονική στιγμή υποδηλώνει ότι η ώρα για ένα άλλο τέτοιο άλμα είναι προ των πυλών.

 

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.