Καναπέδες, φυτά, μαξιλάρες, κρεμαστές πολυθρόνες από το ταβάνι, χώροι για καφέ, κουβέντα και χαλάρωση. Το γραφείο ενός όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος. Νέα έκθεση από το WeWork, διαπιστώνει ότι η ζήτηση για ατομικά γραφεία, αίθουσες συσκέψεων και συμβατικούς σταθμούς εργασίας μειώνεται και αντικαθίσταται από casual χώρους που μοιάζουν περισσότερο με σαλόνι σπιτιού, παρά με γραφείο εταιρείας.
Τα στοιχεία δείχνουν μείωση 80% στο σχεδιασμό συμβατικών, με την παραδοσιακή μορφή, γραφείων. Αντίθετα η ζήτηση για κοινόχρηστους χώρους έχουν διπλασιαστεί από το 2021. Οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να συναντιούνται, να κοινωνικοποιούνται ακόμη και να κάνουν αυτοσχέδιες συναντήσεις σε έναν από τους χώρους που διαθέτει η εταιρεία, όχι απαραίτητα δεσμεύοντας την αίθουσα συναντήσεων. Το παλιό μοντέλο του γραφείου, μπορεί να μην είναι ακόμα νεκρό, αλλά σίγουρα δεν είναι της μόδας.
Η πανδημία που άλλαξε τα πάντα
Μπορεί να ευθύνεται η πανδημία, μπορεί και όχι, σίγουρα όμως αποτέλεσε το σημείο μηδέν. Η εμπειρία της εργασίας από το σπίτι ήταν για πολλούς, ένα είδος test που απέδειξε αν μπορεί κάποιος να είναι παραγωγικός σε μη συμβατικά περιβάλλοντα, όπως το τραπέζι της κουζίνας και ο καναπές του σαλονιού.
Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποίησαν τότε ότι μπορούσαν πραγματικά να δουλέψουν εκεί και για πρώτη φορά στη ζωή τους ένιωσαν ότι αυτό ήταν αποδεκτό. Κατά κάποιο τρόπο μετά τον covid το γραφείο έγινε ένα λιγότερο επίσημο περιβάλλον. Αυτό έκανε τις εταιρείες να μετατρέψουν πολλούς από τους χώρους τους έτσι ώστε να μοιάζουν με σαλόνια σπιτιών ή λόμπι ξενοδοχείων. Η ιδέα του να έχει κάποιος το δικό του γραφείο απομειώθηκε μετά την πανδημία, όταν οι εργαζόμενοι κατάλαβαν ότι το να πάνε στη δουλειά δεν σημαίνει ότι πρέπει να χωριστούν από τους συναδέλφους τους.
Ευελιξία σε κάθε σχήμα και μορφή
Η έκθεση του WeWork υπογραμμίζει την αυξανόμενη ζήτηση για «ελαστικό» σχεδιασμό, με χώρους που μπορούν να έχουν πολλαπλές χρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων και των εταιρειών. Χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν από μια μικρή συνάντηση μέχρι ένα γεύμα, αποτελούν τεράστιο πλεονέκτημα για μια εταιρεία που αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της και θέλει ευέλικτους χώρους που προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες. Όπως ακριβώς γίνεται και με το σαλόνι του σπιτιού. Δεν καθόμαστε μόνο όταν έχουμε επισκέπτες. Το χρησιμοποιούμε για να χαλαρώσουμε, να διαβάσουμε, να δούμε τηλεόραση, να φάμε, να ακούσουμε μουσική και γιατί όχι, για να δουλέψουμε.
Ο επανασχεδιασμός της εμπειρίας του γραφείου δεν είναι ωστόσο χωρίς προκλήσεις. Για να πειστούν οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση απαιτείται σαφής επίδειξη των πλεονεκτημάτων. Η κουλτούρα και οι αξίες της εταιρείας πρέπει να αντανακλώνται στον φυσικό χώρο εργασίας, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι συνδέονται και ευθυγραμμίζονται με το όραμα.
Το γραφείο ως ένας συμβατικός χώρος με γραφεία, καρέκλες, συρταριέρες και ράφια δείχνει να ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η νέα προσέγγιση προσδοκά να δημιουργήσει χώρους οι οποίοι εμπνέουν, ενεργοποιούν, εμπλέκουν και ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους. Χώρους που προάγουν τη συνεργασία, την παραγωγικότητα, τη συμμετοχή και κυρίως την αίσθηση του ανήκειν. Ακόμη και αν οι εταιρείες αναγκαστούν να φτιάξουν γραφεία που θα μοιάζουν με το σπίτι μας.
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.