18 Δεκ 2024
READING

Διστακτικά τα ρομπότ σε καταστήματα λιανικής

3 MIN READ

Διστακτικά τα ρομπότ σε καταστήματα λιανικής

Διστακτικά τα ρομπότ σε καταστήματα λιανικής

Ο αριθμός των ρομπότ που συναντάνε οι Αμερικανοί σε καταστήματα λιανικής έχει αυξηθεί σημαντικά. Αλλά δεν είναι τα τρομακτικά εκείνα μηχανήματα που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και είχαν τη δυνατότητα να ανατινάξουν ένα σπίτι με τα μάτια τους. Τα ρομπότ έχουν γίνει “κοσμικά” και αυτό είναι σημαντικό να το επισημάνουμε. Στο πρόσφατο National Retail Foundation Big Show (NRF), τη μεγαλύτερη έκθεση λιανικού εμπορίου της χρονιάς, υπήρχαν περισσότερες εταιρείες ρομποτικής από ποτέ.

Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που έχει εκτινάξει την ανάγκη για κέντρα διανομής και η έλλειψη διαθέσιμου εργατικού δυναμικού για εργασίες χαμηλής ειδίκευσης, όπως είναι η καθαριότητα, η παραλαβή παραγγελιών και η παρακολούθηση αποθεμάτων, οδηγούν τους ειδικούς αυτοματισμού στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης προκειμένου να καλύψουν τεχνολογικά αυτές τις ανάγκες. Υποστηρίζουν δε ότι η ανάπτυξη των ρομπότ στις αποθήκες καθοδηγείται από το ηλεκτρονικό εμπόριο που δημιουργεί ώθηση προς την αυτοματοποίηση σε όλες τις βιομηχανίες.

Ρομπότ στα μετόπισθεν

Οι περισσότερες εταιρείες λιανικής συμφωνούν ότι οι καταναλωτές δεν είναι έτοιμοι να αλληλεπιδράσουν με ρομπότ στα καταστήματα, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την απόφασή τους να τα τοποθετήσουν στις αποθήκες ή τα κέντρα διανομής.

Ανθρωποειδές ή όχι;

Τα ρομπότ που κατασκευάζουν οι εταιρείες δεν μοιάζουν με ό,τι έχουμε συνηθίσει από τον κινηματογράφο. Η Tesla εργάζεται σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ, το ίδιο και μια εταιρεία που ονομάζεται Apptronik και επίσης εκτέθηκε στο Εργαστήριο Καινοτομίας του NRF φέτος. Τα επιχειρήματα για τον ανθρωποειδή σχεδιασμό είναι πολλαπλά.

Κατ’ αρχάς, ο κόσμος είναι φτιαγμένος για ανθρώπους και όλα -πόρτες, χερούλια, διάδρομοι- είναι κατασκευασμένα και προορίζονται για αυτούς. Ένα ανθρωποειδές ρομπότ μπορεί να εκτελέσει πολλές λειτουργίες αντί για μία, και δεδομένης της επένδυσης που απαιτείται για την εισαγωγή της ρομποτικής σε μια επιχείρηση λιανικής, εξασφαλίζει μεγαλύτερη πιθανότητα για αυξημένη απόδοση της επένδυσης.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Εκπρόσωποι των εταιρειών ρομποτικής που συμμετείχαν στο NRF υποστηρίζουν ότι για να πετύχει η απόδοση επένδυσης σε ρομπότ στο λιανικό εμπόριο, αυτά θα πρέπει να κάνουν πολλά και διαφορετικά πράγματα, κάτι που απαιτεί την ικανότητα λήψης αποφάσεων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι μπορεί να λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα κάνοντας πολλές εργασίες.

Και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι δεν μπορείς να το εκπαιδεύσεις για όλα όσα θα δει -η εκπαίδευση του γίνεται σε ένα τεχνητό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν να είναι έτοιμο να τοποθετηθεί ανάμεσα στους ανθρώπους. Τα μέρη όπου δεν υπάρχουν καταναλωτές -αποθήκες και κέντρα διανομής- είναι τα κατάλληλα περιβάλλοντα όπου το λογισμικό μπορεί να μάθει πιο σύνθετες εργασίες με χαμηλότερο κίνδυνο.

Ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών εξετάζει την ρομποτική, κάνοντας το πρώτο βήμα να κατανοήσει γιατί οι προηγούμενες λύσεις δεν λειτουργούσαν. Και ναι λοιπόν. Χρειάζεται κεφάλαιο για να επενδυθεί, εκπαίδευση για τα ρομπότ και τους εργαζόμενους συναδέλφους τους και αποδοχή από τους πελάτες. Τα ρομπότ υπάρχουν ήδη σε καταστήματα λιανικής και όσο περνά ο καιρός θα κάνουν όλο και πιο σύνθετες εργασίες. Σε ένα μακρύ ταξίδι, που όμως δεν θα περιλαμβάνει ρομπότ με όπλα λέιζερ και φωτιές στα μάτια που έρχονται για να μας αφανίσουν. Τουλάχιστον, όχι ακόμα.

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.