26 Απρ 2024
READING

Sunlight: Οι μπαταρίες που έκαναν τον Πάνο Γερμανό κυρίαρχο στην ενέργεια

3 MIN READ

Sunlight: Οι μπαταρίες που έκαναν τον Πάνο Γερμανό κυρίαρχο στην ενέργεια

Sunlight: Οι μπαταρίες που έκαναν τον Πάνο Γερμανό κυρίαρχο στην ενέργεια

Το σλόγκαν «Μπαταρίες για τα πάντα – από ένα ρολόι μέχρι ένα ελικόπτερο» θυμίζει στους περισσότερους μία από τις παλιότερες διαφημίσεις της αλυσίδας Γερμανός. Σίγουρα όμως περιγράφει καλύτερα την επιχειρηματική πορεία της Sunlight, της εταιρείας μέσω της οποίας ο Πάνος Γερμανός κέρδισε το στοίχημα στη βιομηχανία, αποδεικνύοντας πως και οι μπαταρίες… θέλουν τον Γερμανό τους.

Εξάλλου η πώληση μπαταριών από το κατάστημα των 30 τ.μ. στην Εμμανουήλ Μπενάκη, αποτέλεσε μεν την αρχή για την επέκταση στην πώληση τεχνολογικού υλικού, αλλά φαίνεται πως ήταν και το πρελούδιο για την ιστορία του βιομηχανικού ομίλου που έχει επεκταθεί στην Ευρώπη και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η επέκταση στη βιομηχανία επιχειρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν ο Πάνος Γερμανός εξαγόρασε τα πάγια του συγκροτήματος Σκαλιστήρη στην Ξάνθη, μετά από την κατάρρευση του μεταλλευτικού ομίλου και την κρατικοποίησή του.

Το 2023 κι αφού έχει συμπληρώσει τρεις δεκαετίες στον κλάδο μπαταριών και αποθήκευσης ενέργειας, εκτιμάται ότι έχει πετύχει τζίρο άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, γράφοντας ιστορικό υψηλό. Ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα έσοδα της εταιρείας είχαν αναπτυχθεί κατά 200%, φτάνοντας τα 551,5 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA είχε διαμορφωθεί σε 55,3 εκατ. ευρώ από σχεδόν 23 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι στόχοι για το μέλλον

Ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας, Λάμπρος Μπίσαλας έχει δηλώσει πως στόχος είναι η Sunlight να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο της. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ανοίξει τον χορό των εξαγορών. Ήδη από το 2022 εξαγόρασε το 80% της ιταλικής PBM, διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές. Ακολούθησε η εξαγορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της γερμανικής A. Müller GmbH, που δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο μπαταριών, συστημάτων τροφοδοσίας, τεχνολογιών φόρτισης και αξεσουάρ και τον περασμένο Αύγουστο ολόκληρο το μετοχικό κεφάλαιο περιήλθε στα χέρια της ελληνικής πολυεθνικής. Ακόμα ένα deal ήταν η απόκτηση του κλάδου παραγωγής και εμπορίας μεταλλικών κιβωτίων της ελληνικής Netelco. Στις αρχές του 2024 αποκτήθηκε το υπόλοιπο 50% της γερμανικής θυγατρικής Ubatt GmbH, που συλλέγει περισσότερους από 58.000 τόνους χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου και λιθίου σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μία κίνηση με την οποία η Sunlight θα διεκδικήσει μία θέση στη λίστα των κορυφαίων παικτών της παγκόσμιας αγοράς χρησιμοποιημένων μπαταριών, έπειτα από την επέκταση στον κλάδο των intralogistics.

Ο κύκλος των εξαγορών, πάντως, δεν έχει ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι το επιχειρηματικό σχέδιο της Sunlight προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ έως το 2026. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η ένταξη ερευνητικού project ύψους 113 εκατ. του ομίλου στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πέρα από τα εργοστάσια σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Κιλκίς, σε Βερόνα και Βινιόλα της Ιταλίας, σε Greensboro και Mebane και στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, ο όμιλος έχει γραφεία και κέντρα logistics σε Ρουμανία, Ολλανδία, Δανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία.

Η στελέχωση με ανθρώπους της αγοράς

Εκτός από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις η Sunlight φέρεται να επενδύει στο έμψυχο δυναμικό. Αίσθηση στην αγορά προκάλεσε η ένταξη του Νίκου Μαντζούφα, μέχρι πρότινος κυβερνητικό στέλεχος, στο δυναμικό του ομίλου. Ο μακροβιότερος Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ και ο πρώτος διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης ανέλαβε καθήκοντα Chief Funding and Institutional Affairs Officer για το έργο της κατασκευής του gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου, μία στρατηγική επένδυση 1,5 δισ. ευρώ.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη όμως ήταν αυτή της Αγγελικής Μαραγκοπούλου στο ρόλο της Chief Information and Digital Officer του ομίλου. Η ίδια, έχοντας θητεύσει σε DWS Group (πρώην Deutsche Asset Management),Vodafone, Deutsche Telecom και Telekom IT θα ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού της Sunlight, που διεκδικεί θέση στο πάνθεον των παγκόσμιων βιομηχανιών, με τη διαφορά ότι φέρει ελληνικό brand.

Αποχωρεί με 440 εκατ. ευρώ από την Play ο Πάνος Γερμανός — InfoCom

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.