14 Νοέ 2024
READING

Cosmote, Vodafone, Nova στην μάχη της τηλεφωνίας και ίντερνετ

6 MIN READ

Cosmote, Vodafone, Nova στην μάχη της τηλεφωνίας και ίντερνετ

Cosmote, Vodafone, Nova στην μάχη της τηλεφωνίας και ίντερνετ

Αμετάβλητο παραμένει για άλλη μία χρονιά το τοπίο στη «μάχη» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, τόσο στη σταθερή, όσο και στην κινητή τηλεφωνία. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτεται στα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στο πλαίσιο της Επισκόπησης της αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών για το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των στοιχείων γίνεται συνειδητά και αφορά λόγους ανταγωνισμού.

Όπως λοιπόν μαρτυρούν οι αριθμοί, ο ΟΤΕ παραμένει ο μεγάλος κυρίαρχος σε όλες τις υπηρεσίες, κατέχοντας -σημαντικά- μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, με βάση τα έσοδα (2017 – 2022). Μάλιστα, η εικόνα αυτή δεν αναμένεται να έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά ούτε το 2023, αν και κάτι τέτοιο μένει να αποτυπωθεί και επισήμως.

Σταθερά πάνω από το 60% στα… σταθερά (και το ίντερνετ)

Όπως αποκαλύπτουν λοιπόν τα επίσημα στοιχεία, στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου το μερίδιο του ΟΤΕ το 2022 έφτασε στο 62%, όσο δηλαδή ήταν και το 2018. Υπενθυμίζεται ότι τα έτη 2019 – 2021 το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο 63%, ενώ το 2017 στο 61%.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι δε μιλάμε απλώς για την κατάληψη της πρώτης θέσης αλλά για μία παγιωμένη κατάσταση η οποία θέλει περισσότερες από 6 στις 10 συνδέσεις σταθερής και ίντερνετ να γίνονται στον ΟΤΕ.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Vodafone, η οποία το 2022 κινείται σε ένα ποσοστό μεταξύ 15% και 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ποσοστό αυτό η εταιρεία καταφέρει να ξεπεράσει την Wind και την Nova για το χρονικό σημείο το οποίο εξετάζεται. Αν η συγχώνευση Wind και Nova είχε ολοκληρωθεί τότε, τα δύο brand θα είχαν τερματίσει δεύτερα. Κι αυτό γιατί η Wind είχε αποτέλεσμα στο 10% – 15% και η Nova μεταξύ 5% και 10%.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι μετά την συγχώνευση των δύο εταιρειών, το μερίδιό τους στην αγορά κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25%.

Τι ισχύει για τα έσοδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία σχετικά με το μέσο μηνιαίο έσοδο από την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου σε σταθερή θέση, το οποίο υποχώρησε στα 24,1 ευρώ το 2022 έναντι 24,6 ευρώ το 2021.

Μείωση παρουσιάζεται και στα έσοδα µόνο από την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας σε σταθερή θέση, αφού το αντίστοιχο έσοδο ήταν 15,2 ευρώ έναντι 16,2 ευρώ το 2021. Πρόκειται πάντως για μία θετική, για τους καταναλωτές, εξέλιξη, αφού, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, οφείλεται στη πτωτική πορεία που έχουν καταγράψει οι τιμές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις τηλεπικοινωνίες είναι από τους λίγους με αρνητικό πρόσημο.

Πρωτιά και στην κινητή τηλεφωνία για τον ΟΤΕ

Αδιαμφισβήτητη είναι η πρωτοκαθεδρία του ΟΤΕ και στην κινητή τηλεφωνία, αν και με ποσοστά ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με την σταθερή και το ίντερνετ.

Συγκεκριμένα, με βάση τα έσοδα, το μερίδιο του ΟΤΕ, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, κινείται σε περιοχές μεταξύ 45% – 55%, το αντίστοιχο ποσοστό της Vodafone είναι μεταξύ 25% – 35%, ενώ της Wind μεταξύ 15% και 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, τα ποσοστά αυτά παραμένουν σταθερά από το 2013 έως το 2022.

Μειώθηκε το κόστος των GB

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε το µέσο έσοδο ανά GB το 2022 για τους εταιρικούς χρήστες, το οποίο ήταν 1,7 ευρώ, έναντι 3,2 ευρώ ένα χρόνο πριν, ενώ για τους οικιακούς χρήστες υποχώρησε στα 0,7 ευρώ από 1,3 ευρώ. Τέλος, για τους χρήστες καρτοκινητής, μειώθηκε στο 0,4 ευρώ έναντι 0,5 ευρώ.

Προτιμούν το… κινητό οι Έλληνες

Σημαντικά περισσότερες είναι οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με τη σταθερή. Συγκεκριμένα, οι συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας µειώθηκαν οριακά 0,7% και υποχώρησαν στις 4,9 εκατ. το 2022, ενώ και οι ενεργές συνδροµές/συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας υπολογίζονται σε 11,4 εκατ, καταγράφοντας πάντως πτώση 1,2%.

Τέλος, τα έσοδα λιανικής από την κινητή παρουσίασαν άνοδο ύψους 4% σε σχέση µε το 2021 (1,7 δισ. ευρώ), ενώ τα έσοδα λιανικής των σταθερών υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 3% (1,4 δισ. ευρώ). Σημαντική υποχώρηση 14,9% παρουσίασε ο όγκος των κλήσεων από σταθερό τηλέφωνο, (11,2 δισ. λεπτά). Στον αντίποδα, ο όγκος των βασικών τύπων κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν από κινητά, παρουσίασε αύξηση 6,4% συγκριτικά µε το 2021 (άνοδος κατά 1,1 δισ. λεπτά των κλήσεων προς κινητά άλλου δικτύου) και αντιστοιχεί στο 75% του όγκου αυτών των κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν συνολικά, από κινητά και σταθερά.

Ηγέτης της αγοράς ο ΟΤΕ και στη συνδρομητική

Και στην πρώτη θέση της αγοράς της συνδρομητικής φιγουράρει ο ΟΤΕ. Έχοντας συνάψει συμφωνίες με τις περισσότερες ομάδες της Super League (ανάμεσά τους ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με τη σειρά που τερμάτισαν στο τελευταίο πρωτάθλημα), και προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, το Κύπελλο Ελλάδος Ποδοσφαίρου, το Champions League, το Europa League και το Conference League, αλλά και το ΝΒΑ, είναι φυσιολογικό οι φίλοι του αθλητισμού να έχουν την Cosmote TV ψηλά στις επιλογές τους.

Το 2023 πρόσθεσε 35.000 συνδρομητές, αγγίζοντας τους 678.000, με περισσότερους 490.000 συνδρομητές να χρησιμοποιούν την ΟΤΤ πλατφόρμα. Και μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι μικρότερος από εκείνον που θα δούμε ότι πέτυχε η NOVA, πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε ότι τα περιθώρια είναι μικρότερα λόγω του μεγαλύτερου αριθμού συνδρομητών.

Σημαντική ανάπτυξη για την Nova 

Σημαντικές ήταν και οι επιδόσεις που κατέγραψε η Nova, η οποία, μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας αλλά και τον «γάμο» με την Wind, έχει μπει ξανά δυναμικά στο παιχνίδι. Με έναν συνδυασμό εξωστρέφειας στην εμπορική πολιτική αλλά και επενδύσεις σημαντικών ποσών, κατάφερε να προσθέσει 50.000 νέους χρήστες, φτάνοντας έτσι τους 430.000.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια διαδραμάτισε η απόκτηση του αγγλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου αλλά και της La Liga. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, μόνο η Premier League οδήγησε στην «αγκαλιά» της Nova 25.000 νέους συνδρομητές. Φυσικά, στο «οπλοστάσιο» της εταιρείας υπάρχουν, μεταξύ άλλων, οι πολύ σημαντικές συμφωνίες με ΠΑΟΚ και Άρη για την Super League, όπως και η αποκλειστική μετάδοση των αγώνων της Euroleague.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την διάρκεια των εορτών, η Nova «έτρεξε» μια προσφορά δωρεάν σύνδεσης για έναν μήνα. Η κίνηση αυτή της απέφερε 170.000 νέους χρήστες, με τους οποίους έχουν ξεκινήσει επαφές προκειμένου να υπογράψουν συμβόλαιο.

Άνοδος και για Vodafone

Με το αθλητικό περιεχόμενο να έχει καταλήξει σε OTE και Νοva, η Vodafone TV αποφάσισε να «ρίξει το βάρος της» στις ταινίες και τις σειρές, έχοντας συνάψει σημαντικές συμφωνίες Disney+ και HBO. Στόχος της είναι διαθέτει 200.000 συνδρομητές μέχρι το τέλος του 2024, μία επιθυμία που ίσως σχετίζεται και με μελλοντικές κινήσεις. Για τον σκοπό αυτό έχει αναπτύξει μια επιθετική εμπορική πολιτική, προσφέροντας πλέον το τηλεοπτικό της προϊόν και σε combo πακέτα με το vodafone cu αλλά και συνάπτοντας συμφωνία με πολύ γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, με αγορές αξίας άνω των 30 ευρώ, ο πελάτης μπορεί να γίνει συνδρομητής στη Vodafone TV μόλις με 20 ευρώ για έξι μήνες.

Γενικότερα, όπως γίνεται αντιληπτό, ο ΟΤΕ έχει τον πρώτο ρόλο στην αγορά, με τις υπόλοιπες δυνάμεις να ακολουθούν. Μία αγορά που οι φήμες θέλουν να ετοιμάζονται και νέες αλλαγές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.