26 Απρ 2024
READING

Μαρία Αγγελικούση: Γνωρίστε την πλουσιότερη Ελληνίδα εφοπλίστρια

5 MIN READ

Μαρία Αγγελικούση: Γνωρίστε την πλουσιότερη Ελληνίδα εφοπλίστρια

Μαρία Αγγελικούση: Γνωρίστε την πλουσιότερη Ελληνίδα εφοπλίστρια

Η ζωή της Μαρίας Αγγελικούση θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για κινηματογραφική ταινία. Άλλωστε, εκτός από το γεγονός ότι έχει παντρευτεί έναν… πρίγκιπα, δεν είναι συχνό φαινόμενο η δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα μίας χώρας να συμμετέχει σε αποστολές στη ζούγκλα για να γιατρεύει αφιλοκερδώς ανθρώπους.

Η ίδια, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από μία σπουδαία οικογένεια, η οποία έχει γράψει ιστορία στην ελληνική ναυτιλία, δεν έδειξε να συγκινείται από την γεμάτη χλιδή ζωή που θα μπορούσε να απολαύσει. Αντιθέτως, θέλοντας να προσφέρει στους ανθρώπους, σπούδασε ιατρική στην Μεγάλη Βρετανία, στην οποία ζούσε και εξασκούσε το επάγγελμά της.

Με την ιδιότητά της αυτή, πήρε μέρος σε ανθρωπιστικές αποστολές στην Αφρική, προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό εκείνων που είχαν ανάγκη. Μάλιστα, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης δέχθηκε την ερώτηση πώς γίνεται μια γιατρός να ασχοληθεί με την ναυτιλία, απάντησε ότι: «Η συναναστροφή ως γιατρός με πολύ κόσμο και η ικανότητα που αποκτάς να διαβάζεις τους ανθρώπους είναι και αυτό κλειδί για την ενασχόλησή μου με τη ναυτιλία».

Τελικά ο πατέρας της, ο αείμνηστος Γιάννης Αγγελικούσης, την έπεισε να ασχοληθεί με την ναυτιλιακή επιχείρηση, έχοντας στο μυαλό του ότι μία μέρα θα της κληροδοτήσει την «αυτοκρατορία» που δημιούργησε.

Η Μαρία Αγγελικούση εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της οικογένειας που ασχολείται με την ναυτιλία, αφού, εκτός από κόρη του Γιάννη Αγγελικούση, είναι και εγγονή του Αντώνη Αγγελικούση. Ενός από τους ήρωες την περίοδο της Κατοχής, ο οποίος συμμετείχε στην απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη και θεωρείται ο ιδρυτής της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης. Η ίδια έχει πάρει το όνομά της από την γιαγιά της, Μαρία Παπαλιού, της ιστορικής ναυτικής οικογένειας.

Κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία

Η Μαρία Αγγελικούση διαθέτει αυτή τη στιγμή έναν πανίσχυρο στόλο με 145 πλοία διαφόρων τύπων (ενώ ακόμα ναυπηγεί για τις τρεις εταιρείες Maran Tanker, Maran Gas, Maran Dry περισσότερα από 20 πλοία), και αποτελεί την ισχυρότερη πλοιοκτήτρια στη γενική κατάταξη της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Τι όμως κάνει τον Όμιλο Αγγελικούση να ξεχωρίζει; Η απάντηση είναι απλή. Το γεγονός ότι, χωρίς αμφιβολία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στηρίγματα του ελληνικού νηολογίου, στο οποίο είναι εγγεγραμμένα 806 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 35,58 εκατομμυρίων τόνων dw. Από τα 806 πλοία υπό ελληνική σημαία, τα 119 είναι του Ομίλου Αγγελικούση, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό 14,7%. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή τα πλοία του ομίλου να παραμένουν υπό ελληνική σημαία, στηρίζοντας την χώρα και την ελληνική ναυτιλία.

Εξάλλου, όπως έχει παραδεχθεί η ίδια η κα. Αγγελικούση, όταν την 1η Δεκεμβρίου 2023 παρέλαβε το βραβείο για το Πλοίο της Χρονιάς για το υπερδεξαμενόπλοιο VLCC διπλού καυσίμου «Antonis I. Angelicoussis», στα 20ά Lloyd’s Awards: «Ο όμιλος Αγγελικούση ήταν και θα παραμένει μία ελληνική οικογενειακή επιχείρηση. Είναι ένα βασικό στοιχείο του DNA μας. Πιστεύουμε στην Ελλάδα». Λεπτομέρεια. Και το συγκεκριμένο πλοίο πλέει υπό ελληνική σημαία.

Πώς δημιουργήθηκε η αυτοκρατορία

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς, όταν το πλοίο έχει το όνομα του Αντώνη Αγγελικούση; Ενός ανθρώπου αυτοδημιούργητου, που ρίσκαρε τη ζωή του για την πατρίδα μας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και σε όλη του την διαδρομή αποδείκνυε με πράξεις ότι με τα δικά του επιτεύγματα ήθελε πάντα να φροντίζει να βοηθάει και την Ελλάδα.

Γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου το 1918, ακολούθησε από μικρός τον θαλασσινό δρόμο. Μετά την ηρωική του στάση κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1949 -50 αποφάσισε να γίνει εφοπλιστής, ρισκάροντας τις οικονομίες του και μέσα σε 20 χρόνια εξελίχθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους της Ακτής Μιαούλη.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι κατά την διάρκεια της ναυτιλιακής κρίση στη δεκαετία του ’80 ήταν από ένας από τους λίγους εφοπλιστές που δεν υπέστειλε την ελληνική σημαία από τα πλοία του.

Ο ίδιος ήταν άνθρωπος με όραμα και επιθυμία να πετύχει. Σε συνεργασία με την τράπεζα American Express, δημιούργησε μία εταιρεία πλοιοκτησίας και διαχείρισης πλοίων και άντλησε από τη διεθνή χρηματαγορά κεφάλαια για την απόκτηση πλοίων.

Σε ηλικία 71 ετών, το 1989, φεύγει από τη ζωή, και το τιμόνι περνάει στα χέρια του γιου του, Αντώνη. Εκείνος αποδεικνύεται εξαιρετικός συνεχιστής του έργου του πατέρα του και σύντομα οδηγεί την επιχείρηση σε μεγάλη ανάπτυξη, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε χωρίς να αντλήσει κεφάλαια από τα Χρηματιστήρια.

Ο στόλος της οικογενειακής επιχείρησης μεγάλωνε συνεχώς, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην κορυφή της ελληνικής ναυτιλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Αγγελικούση απορροφά ετησίως περισσότερους από 300 νέους Έλληνες δόκιμους ναυτικούς. Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων δοκίμων που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο όμιλος, τόσο εν πλω όσο και στη στεριά, ανέρχεται σε περισσότερους από 1.200, αριθμός που του επιτρέπει να βρεθεί στην κορυφή των εταιρειών όσον αφορά στην πρόσληψη Ελλήνων δοκίμων.

Πλέον ο όμιλος, μετά τον θάνατο του Γιάννη Αγγελικούση, βρίσκεται στα χέρια της κόρης του, Μαρίας, η οποία αν και έμαθε πολλά από τον πατέρα της, διοικεί με τον δικό της τρόπο. Για τον σκοπό αυτό φρόντισε να αντικαταστήσει μερικά πολύ έμπειρα στελέχη που υπήρχαν δίπλα του, διαλέγοντας εκείνη τους συνεργάτες της.

Περιουσία που ζαλίζει

Η Μαρία Αγγελικούση είναι η δεύτερη πιο πλούσια Ελληνίδα στον κόσμο, πίσω μόνο από την Βίκυ Σάφρα, αφού η περιουσία της ανέρχεται σε 5,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

Η ίδια δεν αρέσκεται καθόλου στο χλιδάτο lifestyle και την επίδειξη πλούτου, αντιθέτως προτιμά να δουλεύει σκληρά και να μιλάει μέσα από τα επιτεύγματά της. Είναι παντρεμένη με τον Σερβικής καταγωγής πρίγκιπα, απόγονο του τέως Βασιλιά Καραγεώργεβιτς της Σερβίας, και έχουν αποκτήσει μαζί ένα παιδί.

Μαρία Αγγελικούση: «Ο Όμιλος Αγγελικούση πιστεύει στην Ελλάδα. Είναι ένα βασικό στοιχείο του DNA μας» - ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.