Ο καθένας αισθάνεται διαφορετικά όταν πηγαίνει για συνέντευξη και δυστυχώς πολλοί -αν όχι οι περισσότεροι- δεν καταφέρνουν να παρουσιάσουν καλά τον εαυτό τους. Συχνά υποτιμούν και υποβαθμίζουν τα δυνατά τους σημεία, άλλοι λένε ψέματα και κάποιοι προσπαθούν να γοητεύσουν. Οι διαφορές δεν έχουν να κάνουν με την επαγγελματική τους εμπειρία, τη φυλή, το φύλο ή την έλλειψη εργασιακής ηθικής – έχουν απλά να κάνουν με το στυλ τους στη συνέντευξη.
Νέα έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν 4 στυλ συνέντευξης που προσδιορίζονται ανάλογα με τις προτεραιότητες του καθενός.
Οι γητευτές σκέφτονται, θέλω να γίνω αρεστός.
Οι αμφισβητίες σκέφτονται, θέλω να είμαι εγώ.
Οι εξεταστές σκέφτονται, θέλω να το κάνω σωστά.
Οι εναρμονιστές σκέφτονται, θέλω να προσαρμοστώ.
Δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να κάνεις συνέντευξη
Αν κάτι χρειάζεται, είναι να καταλάβεις ποιος είσαι και να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με τον πιο ξεκάθαρο, σίγουρο και αυθεντικό τρόπο. Αυτό είναι που διαμορφώνει το κάθε στυλ και περιγράφει όχι μόνο ποιοι είστε σε μια συνέντευξη, αλλά και πώς βλέπετε τις συνεντεύξεις και τί σημαίνει η εμπειρία για εσάς.
Οι γητευτές δείχνουν την αξία τους με το να είναι πρόθυμοι.
Οι αμφισβητίες δείχνουν την αξία τους ρωτώντας.
Οι εξεταστές δείχνουν την αξία τους με την ακρίβεια.
Οι εναρμονιστές δείχνουν την αξία τους με το να είναι αποδεκτοί.
Το στυλ είναι μοναδικό και μοιάζει με την προσωπικότητα
Το στυλ σας δεν αλλάζει ανάλογα με το πόσο προετοιμασμένοι είστε για μια συνέντευξη και δεν εξαρτάται από τη δουλειά, τη φυλή ή το φύλο -δεν κάνουν όλοι οι μηχανικοί ή όλοι οι Αφροαμερικανοί με τον ίδιο τρόπο συνεντεύξεις.
Το στυλ της συνέντευξης μοιάζει με την προσωπικότητά, είναι σταθερό και προβλέψιμο. Ακόμη και αν δεν μπορείτε να το επιλέξετε, μπορείτε να το αλλάξετε και να αξιοποιήσετε τα δυνατά σας σημεία για να αποδώσετε καλύτερα.
Η συνέντευξη προϋποθέτει αυτογνωσία
Όλοι γίνονται καλύτεροι στις συνεντεύξεις, όσο περισσότερες κάνετε τόσο καλύτεροι θα γίνετε. Κι ενώ κανείς θα περίμενε ότι η έρευνα θα αναδείξει ένα στυλ ως το πιο “πετυχημένο” τελικά αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Κάθε στυλ αντιπροσωπεύεται. Οι πιο επιτυχημένοι, αυτοί που έλαβαν τις περισσότερες προσφορές εργασίας μετά την αποφοίτησή τους και ένιωθαν μεγάλη αυτοπεποίθηση στις συνεντεύξεις αντιπροσωπεύονταν και από τα τέσσερα στυλ συνέντευξης.
Όπως φάνηκε, μια συνέντευξη είναι απλώς ένα σύνολο ερωτήσεων και όσοι γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους είναι πιο πιθανό να τα πάνε καλύτερα. Αυτή η αυτογνωσία είναι ο δείκτης της επιτυχίας, και όχι το στυλ της συνέντευξης – δεν υπάρχει ένα στυλ με περισσότερη αυτογνωσία από το άλλο.
Οι γητευτές βλέπουν τη συνέντευξη ως παράσταση στην οποία είναι πρωταγωνιστές
Οι αμφισβητίες βλέπουν τη συνέντευξη ως αντιπαράθεση και πρέπει να λάβουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.
Οι εξεταστές βλέπουν τη συνέντευξη ως τεστ στο οποίο θα πετύχουν ή θα αποτύχουν.
Οι εναρμονιστές βλέπουν τη συνέντευξη ως δοκιμή για μια ομάδα στην οποία θέλουν να ενταχθούν.
Όλοι προτιμάμε ωστόσο να παίρνουμε συνεντεύξεις με εκείνους που έχουν το ίδιο με εμάς στυλ. Νιώθουμε πιο άνετοι και ασφαλείς με κάποιον που μιλάει τη γλώσσα μας. Επιπλέον, κανείς από εμάς δεν είναι απλώς ένα στυλ συνέντευξης, αλλά ένα μείγμα και των τεσσάρων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές μπορεί να είστε περισσότερο Αμφισβητίες παρά Εναρμονιστές, επειδή διαφορετικοί άνθρωποι αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς σας. Κι αυτό που σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό, είναι να γνωρίζετε καλά τον εαυτό σας, να προωθείτε τα δυνατά σημεία και ταλέντα σας και να δείχνετε ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση.
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.