Με την κρίση της πανδημίας να ανήκει πια στο παρελθόν, η επιχειρηματικότητα φαίνεται πάλι να αυξάνεται με ρυθμούς ρεκόρ. Μόνο πέρυσι, 5,5 εκατομμύρια νέες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ, αριθμός 37% αυξημένος σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα. Δυστυχώς ή ευτυχώς ωστόσο δεν κάνουν όλοι για επιχειρηματίες. Έτσι, ακόμη και αν επιχειρούν το άλμα, η επιχειρηματικότητα είναι τόσο μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη εργασιακή τους κατάσταση, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν τις απαιτήσεις, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της επιχειρηματικότητας, το γεγονός ότι ως επιχειρηματίες εκείνοι πλέον παίρνουν τις αποφάσεις, όσο μικρές και μεγάλες κι αν είναι. Αυτή η αλλαγή προοπτικής από μόνη της, μπορεί να είναι τρομακτική για κάποιον και επιπλέον, δεν έχει μικρή διάρκεια – η επιχειρηματικότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ένα γρήγορο ταξίδι.
Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που βοηθούν στην κατανόηση της νοοτροπίας και της προσέγγισης που απαιτείται για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες.
Υπομονή και επιμονή
Η χρηματοδότηση και η ανάπτυξη μιας ιδέας είναι ένας μαραθώνιος, όχι σπριντ. Αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα, οι επενδυτές να ενθουσιαστούν αμέσως με την ιδέα, συνήθως χρειάζονται αρκετό χρόνο για να τη μελετήσουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η ιδέα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, δεν έχει γίνει mainstream για να έχει δοκιμαστεί, οπότε οι επενδυτές διατηρούν επιφυλάξεις και διερευνούν τα περιθώρια κέρδους και ανάπτυξης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπομονή και η ψυχραιμία είναι τα όπλα των μελλοντικών επιχειρηματιών. Οι αμφιβολίες και τα αρνητικά σχόλια δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδια στη δράση τους, η οποία θα είναι πλούσια από μικρές νίκες και ήττες μέχρι να φτάσουν το μεγάλο στόχο.
Να γνωρίζεις τον πελάτη καλύτερα από ότι γνωρίζει εκείνος τον εαυτό του
Ουσιαστικά, ο κόσμος των επιχειρήσεων έχει να κάνει με τη δημιουργία νέων δρόμων, είτε διαταράσσοντας έναν υπάρχοντα κλάδο, είτε δημιουργώντας έναν καινούριο. Για να συμβεί αυτό, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να γνωρίζουν τους πελάτες τους -συχνά καλύτερα από ό,τι γνωρίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους.
Ο Μοχάμεντ Άλι είχε πει κάποτε ότι ο αγώνας κερδίζεται ή χάνεται μακριά από τον κόσμο – πίσω από τις γραμμές, στο γυμναστήριο, έξω στο δρόμο. Το ίδιο ισχύει και για την επιχειρηματικότητα: η δουλειά και η επίπονη προσπάθεια που ένας επιχειρηματίας καταβάλλει δεν φαίνεται όσο γίνεται, φαίνεται μόνο στα αποτελέσματα.
Οι επιχειρηματίες που γνωρίζουν τον τομέα τους και θέλουν να πετύχουν, εργάζονται δεκάδες χιλιάδες ώρες για να καταλάβουν τι προσφέρουν οι ανταγωνιστές τους, πώς μπορούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα, πώς θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία και το διαδίκτυο και που θα βρουν χρηματοδότηση.
Κι ενώ το πείσμα συχνά αντιμετωπίζεται αρνητικά, μπορεί να είναι αρετή για τους ιδρυτές startups. Οι Warren Buffet, Bill Gates και Steve Jobs είναι τα καλύτερα παραδείγματα ηγετών που αψήφησαν τη συμβατική πορεία και ακολούθησαν το ένστικτό τους για να επιτύχουν αξιοσημείωτη επιτυχία. Ακολουθώντας τη διαίσθησή τους, οι ηγέτες μπορούν να προσεγγίσουν τη βαθιά κατανόηση της εταιρείας τους, να αντλήσουν από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να λάβουν αποφάσεις που μπορεί να διαφεύγουν της αντίληψης των άλλων.
Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν πλήθος προκλήσεων και αποφάσεων και το να γνωρίζουν πότε να ζητάνε συμβουλές και πότε να εμπιστεύονται το ένστικτό τους είναι μια κρίσιμη δεξιότητα. Αναγνωρίζοντας τη δύναμη της θέλησης, εκτιμώντας την αξία των συμβουλών και των δεδομένων και κατανοώντας τις ανάγκες των πελατών, θα καταφέρουν να δοκιμαστούν και να ανταπεξέλθουν με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Το μυστικό φαίνεται να βρίσκεται στη σωστή ισορροπία και την αξιοποίηση των εξωτερικών δεδομένων και της εσωτερικής διαίσθησης για τη λήψη τεκμηριωμένων και σίγουρων αποφάσεων.
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.