20 Δεκ 2024
READING

Κι όμως, θα απαλλαχθούμε από τα ανεπιθύμητα emails

4 MIN READ

Κι όμως, θα απαλλαχθούμε από τα ανεπιθύμητα emails

Κι όμως, θα απαλλαχθούμε από τα ανεπιθύμητα emails

Η Google σκοπεύει να δυσκολέψει τους “spammers” που στέλνουν μηνύματα στους χρήστες του Gmail, ανακοινώνοντας ότι θα απαιτήσει από τους αποστολείς που στέλνουν περισσότερα από 5.000 μηνύματα την ημέρα, να προσθέσουν την επιλογή διαγραφής με ένα κλικ στα email τους. Θα ζητήσει επίσης να πιστοποιούν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, διαμορφώνοντας τα συστήματά έτσι ώστε να αποδεικνύουν ότι είναι ιδιοκτήτες του domain και ότι δεν παραποιούν διευθύνσεις IP.

Με άλλα λόγια, η εταιρεία πρόκειται να μην παραδίδει μηνύματα που συχνά επισημαίνονται ως ανεπιθύμητα και ξεπερνούν το όριο του ποσοστού ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, όπως αυτό μετριέται από τα Postmaster Tools της Google. Τις ίδιες αλλαγές έχει υπογράψει να κάνει και η Yahoo για να τεθούν σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2024.

Η Google θέλει να αποτρέψει την ανεπιθύμητη αλληλογραφία

Οι κινήσεις αυτές αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και των spammers που χρησιμοποιούν ανοικτά συστήματα όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να στέλνουν ανεπιθύμητα και κακόβουλα μηνύματα και να ενοχλούν τους χρήστες. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται τεχνικές μηχανικής μάθησης για την καταπολέμηση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, αλλά η διαμάχη παραμένει δύσκολη, καθώς οι spammers ανακαλύπτουν νέες τεχνικές για να περνούν τα φίλτρα. Σχεδόν τα μισά από τα emails που στάλθηκαν το 2022 ήταν ανεπιθύμητα μηνύματα, σύμφωνα με μια εκτίμηση της Kaspersky Anti-Virus.

Σύντομα λοιπόν, οι αποστολείς μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους χρήστες του Gmail θα αρχίσουν να βλέπουν τις απορρίψεις να αυξάνονται εκτός και αν συμμορφωθούν με τις νέες οδηγίες, προειδοποιεί η Google.

Η Google επιβεβαίωσε επίσης ότι από τον Απρίλιο θα αρχίσει να απορρίπτει ένα ποσοστό μη συμμορφούμενων email αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό. Για παράδειγμα, εάν το 75% των email πληροί τις νέες οδηγίες ελέγχου ταυτότητας αποστολέα email, τότε ένα ποσοστό από το υπόλοιπο 25% που δεν συμμορφώνεται θα απορριφθεί. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό και η εταιρεία υποστηρίζει ότι η επιβολή των νέων κανόνων θα γίνει σταδιακά και προοδευτικά.

Αυτή η αργή και σταθερή προσέγγιση φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει, σε ένα μικρό ποσοστό των μη συμμορφούμενων email, με την Google να δηλώνει ότι οι μαζικοί αποστολείς θα έχουν προθεσμία έως την 1η Απρλίου για να εφαρμόσουν την απενεργοποίηση με ένα κλικ σε όλα τα εμπορικά, προωθητικά μηνύματα.

Προστασία προσωπικών λογαριασμών email και βελτιωμένη ασφάλεια

Αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο τα μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται σε προσωπικούς λογαριασμούς Gmail. Οι αποστολείς μαζικών μηνυμάτων σε αυτούς τους λογαριασμούς, εκείνοι που στέλνουν τουλάχιστον 5.000 μηνύματα την ημέρα σε λογαριασμούς Gmail, θα πρέπει να ελέγχουν την ταυτότητα των εξερχόμενων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και να αποφεύγουν την ανεπιθύμητη αποστολή.

Εκπρόσωποι της Google επισημαίνουν ότι οι απαιτήσεις εφαρμόζονται για να ενισχύουν την ασφάλεια από την πλευρά του αποστολέα και να αυξήσουν τον έλεγχο που έχουν οι χρήστες σε αυτά που λαμβάνουν στα εισερχόμενά τους. Για τον παραλήπτη, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμπιστευτεί τον αποστολέα του μηνύματος, μειώνοντας τον κίνδυνο ηλεκτρονικού “ψαρέματος”.

Το WhatsApp επίσης στη μάχη κατά των ανεπιθύμητων μηνυμάτων 

Αν και είναι υπέροχο το γεγονός ότι, με περίπου 1,8 δισεκατομμύρια λογαριασμούς, το Gmail βελτιώνει την προστασία έναντι των ανεπιθύμητων και κακόβουλων μηνυμάτων, δεν είναι η μόνη. Είναι κάτι που ισχύει και για τους περίπου 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες του WhatsApp που επίσης μπορούν να μπλοκάρουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα.

Η πιο πρόσφατη κίνηση από το WhatsApp είναι να επιτρέψει στους χρήστες να αποκλείσουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα απευθείας από την οθόνη κλειδώματος, χωρίς καν να χρειαστεί να ξεκλειδώσουν πρώτα το smartphone τους.

Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ εύκολο να προστατευτείς από την ανεπιθύμητη αλληλογραφία, τόσο που αποτελεί έκπληξη ότι δεν το έχουν σκεφτεί στο Meta: ένα παρατεταμένο πάτημα στο παράθυρο ειδοποίησης μηνύματος θα ήταν το μόνο που χρειάζεται για να ανοίξει η επιλογή αποκλεισμού του μηνύματος ή/και αναφοράς του αποστολέα. Μια κίνηση που θα απαιτούσε λιγότερο χρόνο από το να περιηγηθεί κανείς στο μενού ρυθμίσεων και να αποκλείσει τις επαφές που στέλνουν ανεπιθύμητα μηνύματα. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι στα σχέδια του ακόμα, ακόμη και αν θα θέλαμε πολύ να έχουμε αυτή την επιλογή. 

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.