26 Απρ 2024
READING

H επιχειρηματική νοικοκυροσύνη του Αριστοτέλη Παντελιάδη

3 MIN READ

H επιχειρηματική νοικοκυροσύνη του Αριστοτέλη Παντελιάδη

H επιχειρηματική νοικοκυροσύνη του Αριστοτέλη Παντελιάδη

Εάν κανείς προσέξει τα βήματα του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ομίλου Metrο που διαχειρίζεται τα καταστήματα Metro Cash & Carry και Μy market, Αριστοτέλη Παντελιάδη, θα δει έναν άνθρωπο ο οποίος κάνει πολύ συγκεκριμένα και καλά μελετημένα βήματα στην επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Κάτι τέτοιο φάνηκε άλλωστε και στην περίπτωση εξαγοράς της Βερόπουλος, όπου ο επιχειρηματίας έκανε μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές για την εποχή της – πριν από αυτήν του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη – και ουσιαστικά κατάφερε να απορροφήσει σταδιακά τα καταστήματα του δικτύου της Βερόπουλος και να τα εντάξει στη λειτουργία των My market, την ταμπέλα των οποίων απέκτησαν τα καταστήματα της Βερόπουλος μετά την εξαγορά.

Μέλημα του Αριστοτέλη Παντελιάδη ήταν να «στρώσει» την εξαγοραζόμενη επιχείρηση και να την οδηγήσει σε αναπτυξιακή τροχιά κάτι που κατάφερε μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη κίνηση. Φιλοσοφία του είναι ότι κάθε βήμα πρέπει να γίνεται στην ώρα του, με συγκεκριμένο τρόπο και όχι σπασμωδικά, κατόπιν μεθοδικής προσέγγισης που θα φέρει και τα απαιτούμενα αποτελέσματα. 

Αυτό που έχει καταφέρει ο ίδιος είναι να ηγείται ενός ομίλου, ο οποίος είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους στον κλάδο των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και να αναπτύσσεται χωρίς δανεισμό, επενδύοντας εκεί που χρειάζεται και όταν αυτό κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Βασική του αρχή όμως είναι ότι μέσω του νοικοκυρεμένου μάνατζμεντ θα έχει την δυνατότητα να διαθέτει μία άκρως υγιή επιχείρηση, η οποία καταφέρνει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και να κινείται με απόλυτη συνέπεια προς τους συνεργαζόμενους προμηθευτές, έχοντας την δυνατότητα να συνεχίσει να πορεύεται ανεξάρτητα και ανεπηρέαστη από τις μικρές ή μεγαλύτερες προκλήσεις κάθε χρονικής περιόδου. 

Η «βιαστική» εξαγορά

Παρά το γεγονός πάντως ότι ο ίδιος δεν κάνει βιαστικές κινήσεις, η εξαγορά της Βερόπουλος έγινε με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες, μετά το ναυάγιο των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί με τον Σκλαβενίτη, ο οποίος επίσης είχε επιδιώξει να εξαγοράσει τη συγκεκριμένη αλυσίδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Αριστοτέλης Παντελιάδης κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα, που θέλει οι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες να καθυστερούν σημαντικά έως και την ολοκλήρωσή τους. 

Αυτό που ίσως καθυστέρησε για τον όμιλο Metro ήταν ο τζίρος που είχε προβλέψει ότι θα έχει τα επόμενα χρόνια μετά την εξαγορά, καθότι το αρχικό επιχειρηματικό πλάνο σκιαγραφούσε τζίρο στα επίπεδα του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2018, κάτι που τελικά πέτυχε το 2022. 

Συνεχίζει την οργανική ανάπτυξη – Στα 1,58 δισεκατομμύρια ο τζίρος του 2023

Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Metro που το 2023 εκτιμάται ότι άγγιξε τα 1,58 δισεκατομμύρια ευρώ σε τζίρο αναπτύσσεται οργανικά. Και παρά τις ερωτήσεις που κατά καιρούς έχει δεχτεί ο Αριστοτέλης Παντελιάδης για το ενδεχόμενο μίας ακόμα εξαγοράς μικρότερης αλυσίδας, ο ίδιος εμφανίζεται πάντα ιδιαίτερα φειδωλός και αρκετά συγκρατημένος στο ενδεχόμενο μίας τέτοιας κίνησης. Πολλοί πιθανολογούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έρθει τα επόμενα χρόνια, ίσως μέσα από μία μεγάλη εξαγορά, ωστόσο ο επικεφαλής του ομίλου κρατάει χαμηλά τον πήχη των όποιων προσδοκιών, θέλοντας με κάθε τρόπο να κινείται κάτω από τα ραντάρ της επικαιρότητας και του θορύβου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιθανές δηλώσεις του περί προσπαθειών εξαγοράς. 

Αυτή την περίοδο πάντως τα My market συνεχίζουν να αναπτύσσονται οργανικά, ποντάροντας αρκετά στο μοντέλο των franchise καταστημάτων, My market Local, το τελευταίο εκ των οποίων δημιουργήθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων. Ταυτόχρονα όμως η επιχείρηση προτίθεται να δημιουργήσει και μικρά καταστήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τουριστικών περιοχών της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν κίνηση 12 μήνες το χρόνο. Ήδη η εταιρεία έχει πειραματιστεί με κάτι σχετικό στη Ζάκυνθο, λειτουργώντας με μειωμένο λειτουργικό κόστος, ενώ εξετάζει και άλλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους όπως η Κως, η Κεφαλλονιά και η Σάμος. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.