21 Δεκ 2024
READING

Δικαστήρια Πειραιά: Η Dimand έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα 100 χρόνων

4 MIN READ

Δικαστήρια Πειραιά: Η Dimand έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα 100 χρόνων

Δικαστήρια Πειραιά: Η Dimand έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα 100 χρόνων

Πιο κοντά στην υλοποίηση της λύσης για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά σε κτίριο κατάλληλο για δικαστικούς λειτουργούς και πολίτες βρίσκεται σήμερα η Dimand, ικανοποιώντας ένα αίτημα 103 ετών.

Η καθοριστική για την πορεία του έργου έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από το υπουργείο Πολιτισμού, αναμένεται σήμερα και θα βάλει στις ράγες το project που έχει αναλάβει να εκπονήσει η Dimand. Το δικαστικό μέγαρο θα κατασκευαστεί ύστερα από τέσσερις ανεπιτυχείς προσπάθειες των δημοτικών αρχών και των αρμόδιων υπουργείων.

Αυτό, παρότι η μεταφορά των δικαστηρίων σε ένα κατάλληλο κτίριο αποτελούσε πάγιο αίτημα του δικαστικού κόσμου και φορέων του Πειραιά. Οι εντατικές προσπάθειες για τη μετεγκατάσταση ξεκίνησαν από το 1987, οπότε τα Δικαστήρια του Πειραιά ξεκίνησαν να στεγάζονται στο κτίριο της συμβολής των οδών Σκουζέ και Φίλωνος, σε ένα κτίριο που είχε πολλές φορές χαρακτηριστεί ακατάλληλο, λόγω και πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει.

Βέβαια, για τις ανάγκες των Δικαστηρίων Πειραιά είχε βρεθεί χώρος που είχε χαρακτηριστεί κατάλληλος δύο φορές, το 1968 και το 1974. Βρισκόταν μεταξύ των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Φιλελλήνων – Κολοκοτρώνη – Σκουζέ, αλλά καταργήθηκε το 1987 και μετατράπηκε κατά τμήματα σε οικοδομικό, αρχαιολογικό και χώρο πρασίνου. Το 2004, ένα άλλο οικόπεδο επί των οδών Αθηνών – Πειραιώς, Κατσουλάκου και Μουράτη καθορίστηκε ως χώρος ανέγερσης των δικαστηρίων, αλλά το 2019 κι αυτό το σχέδιο ναυάγησε, όταν ο καθορισμός καταργήθηκε.

Τελευταία -άσκοπη- προσπάθεια επιχειρήθηκε στα τέλη του 2019, όταν εγκρίθηκε η μετατροπή του οικοπέδου που περικλείεται από τις οδούς Κολοκοτρώνη – Βασιλέως Γεωργίου – Ηρώων Πολυτεχνείου – Δραγάτση σε «χώρο για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου». Ούτε τότε ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες.

Ακόμα κι όταν το 2021 το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων προκήρυξε το διαγωνισμό για τη στέγαση του νέου δικαστικού μεγάρου Πειραιά, η διαδικασία δεν προχώρησε ανέφελα. Ο διαγωνισμός ματαιώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε ενώ οι εμπνευστές του εγχειρήματος έρχονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αντιμέτωποι με τις αντιρρήσεις μέρους της τοπικής κοινωνίας και του Δικηγορικού Συλλόγου, που επιδίωκε τη στέγαση στα πρώην τελωνεία της Ακτής Κονδύλη. Στο τραπέζι έπεσε ακόμα και η μεταφορά εκτός των ορίων του δήμου Πειραιά.

Στην τελική ευθεία κατακύρωσης του έργου – που χρηματοδοτείται με 80 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης – εμπόδιο παρ’ ολίγο να σταθούν οι ενστάσεις των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Εκτός από τη Dimand, στη διαδικασία συμμετείχε και η Golden Horizon, ισραηλινών συμφερόντων, η οποία είχε προτείνει την ανέγερση του μεγάρου στο παλιό εργοστάσιο Κεράνη.

Το πρώτο «πράσινο» δικαστήριο της χώρας

Εν τέλει, η Dimand ανέλαβε την ανάπτυξη του έργου και σύμφωνα με πληροφορίες η ανέγερσή του έχει ήδη ανατεθεί σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Ακόμα κι αν τελικά το project έχει τροχιοδρομήσει, η δαμόκλειος σπάθη της έγκαιρης ολοκλήρωσής του κρέμεται πάνω από το έργο, έτσι ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα, πάντως, με όσα είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έως το 2026 «δεν είναι ευχολόγιο».

Τότε θα είναι παραδοτέο το νέο δικαστικό μέγαρο. Θα φιλοξενεί το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, την Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο. Θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο της χώρας με μηδενικές εκπομπές αερίου, καθώς επιδιώκεται να πιστοποιηθεί κατά LEED Gold. Δύναται να φιλοξενήσει έως 1.200 λειτουργούς από 850 που προβλέπεται σήμερα.

Εντός του μεγάρου θα δημιουργηθούν 27 χώροι ακροατηρίων και ολομέλειας με τους αντίστοιχους χώρους αναμονής τους, 24 αίθουσες συσκέψεων δικαστών, 8 χώροι αναμονής μαρτύρων, 2 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, δύο βιβλιοθήκες, 319 γραφεία, γραφεία συνάντησης δικαστών και κατηγορουμένων, χώροι κλιμακίων μεταγωγών και βοηθητικοί χώροι αποθηκών, αρχείων, computer room, κυλικείων, μικρών κουζινών εξυπηρέτησης εργαζομένων, χώροι υγιεινής, με πρόβλεψη για ΑΜΕΑ ανά επίπεδο και ανά τμήμα κτιρίου. Επίσης, η μελέτη προβλέπει την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του διατηρητέου μνημείου στο ακίνητο, ώστε να αποτελέσει τόπο συνάντησης των δημοτών του Πειραιά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.