26 Απρ 2024
READING

ΔΕΗ: Μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο εξωτερικό;

5 MIN READ

ΔΕΗ: Μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο εξωτερικό;

ΔΕΗ: Μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο εξωτερικό;

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο του ομίλου ΔΕΗ, το οποίο υπολογίζεται ότι για την πενταετία 2024-2026 θα φτάσει στα 9,3 δισ. ευρώ. Σε περίοπτη θέση του στρατηγικού σχεδιασμού βρίσκεται η ισχυροποίηση της παρουσίας της ΔΕΗ όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων. Για τον σκοπό αυτό, το 15% των επενδύσεων θα κατευθυνθούν εκτός Ελλάδας.

Στάσσης: «Φιλοδοξία μας η ανάπτυξη στην Ν.Α. Ευρώπη»

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα λόγια του Γιώργου Στάσση κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον νέο χάρτη της ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, μιλώντας στο πλαίσιο του 5ου Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο παραδέχθηκε ότι: «Ολόκληρο το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και ευελιξίας. Δυο παράγοντες οδηγούν στην ενεργειακή μετάβαση και στους ενεργειακούς στόχους μας: πρώτον η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δεύτερον η ευελιξία».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, στάθηκε στη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τονίζοντας πώς: «Σε αντίθεση με πριν από δέκα με δεκαπέντε χρόνια, κάθε νέα μεγαβατώρα ηλιακής και αιολικής ενέργειας είναι πολύ φθηνότερη από οτιδήποτε άλλο. Προσπαθούμε να τις αναπτύξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Βέβαια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν περιορισμούς. Εδώ υπεισέρχεται η ευελιξία και φυσικά οι ευέλικτες τεχνολογίες όπως το φυσικό αέριο ή οι μπαταρίες ή τα αντλιοστάσια – είναι σημαντικές τεχνολογίες που θα συνεχιστούν και θα είναι ακόμη πιο σημαντικές τα επόμενα χρόνια».

Τέλος, αναφέρθηκε στα σχέδια του ομίλου για επέκταση σε Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, υπογραμμίζοντας ότι: «Όλα όσα κάνουμε είναι γιατί προσβλέπουμε σε αυτή τη μετάβαση. Βλέπουμε ένα οικοσύστημα στο τέλος αυτής της ενεργειακής μετάβασης και κάνουμε μικρά βήματα για να φτάσουμε εκεί μέρα με τη μέρα».

Το κεφάλαιο Βουλγαρία

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν και τα όσα αποκάλυψε ο Γιώργος Στάσσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, στην Capital Markets Day στο Λονδίνο, του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της τριετίας 2024 – 2026. Συγκεκριμένα, όπως παραδέχτηκε ο CEO του ομίλου, η ΔΕΗ έχει σε υψηλή θέση προτεραιότητας την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία ή και σε άλλες αγορές της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της για δημιουργία ενός επιπλέον χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εγκατεστημένης ισχύος 1,1 GW το 2030.

Ειδικότερα, σε σχέση με τα πλάνα της στην γειτονική χώρα, η ΔΕΗ έχει εντοπίσει ευκαιρίες εξαγορών έργων ΑΠΕ ισχύος 500 MW στη Βουλγαρία, ενώ την ίδια ώρα έχει «απλώσει δίχτυα» και σε άλλες χώρες, προκειμένου να στεφθεί από επιτυχία η προσπάθεια για 1,1 GW εκτός Ελλάδας και Ρουμανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα 500 MW σε ΑΠΕ αποσκοπεί να τα έχει δημιουργήσει μέχρι το 2026.

Εξηγώντας την συγκεκριμένη απόφαση, ο κ. Στάσσης στάθηκε στην αύξηση κατά 8% της ζήτησης, τον στόχο για μείωση κατά 35% των μονάδων παραγωγής ρεύματος με άνθρακα ή λιγνίτη αλλά και την πρόσθετη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ κατά 5,4 GW.

Η στρατηγικής σημασίας επένδυση στη Ρουμανία

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και πέρα από τα ελληνικά σύνορα είναι η εξαγορά της Enel Ρουμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη εταιρεία της χώρας στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Διαθέτει περισσότερους από 3 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ διανέμει ενέργεια στο ένα τρίτο περίπου της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο της εξαπλώνεται σε πάνω από 133.000 χλμ, ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διαθέτει 8 αιολικά πάρκα, καθώς και 5 φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας, που θα αποτελέσουν σημαντικό σύμμαχο της ΔΕΗ για την διανομή “πράσινης” ενέργειας.

Πρόκειται για μία επένδυση που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των κινήσεων που σκοπεύει να κάνει η ΔΕΗ προκειμένου να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχέδιο. Αποτελεί μάλιστα το πρώτο μεγάλη deal εκτός ελληνικών συνόρων, με το κόστος να φτάνει στο €1.240 εκατ. περίπου, που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους €1.900 εκατ. περίπου (για το 100%).

Φυσικά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γιώργος Στάσσης στο παρελθόν έχει διατελέσει CEO της Enel Ρουμανίας, γνωρίζοντας άριστα και την εταιρεία αλλά και την ρουμανική αγορά ενέργειας.

Η μετατροπή σε ενεργειακό ηγέτη της Ν.Α. Ευρώπη

Μετά την είσοδο του στην αγορά της Ρουμανίας, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το πλάνο που αναπτύσσει η επιχείρηση βασίζεται σε μία νέα προσέγγισης της λεγόμενης πράσινης μετάβασης και κινείται γύρω από το τρίπτυχο «καθαρή παράγωγή ενέργειας – σύγχρονα δίκτυα – πελατοκεντρική φιλοσοφία».

Όπως τονίζουν άνθρωποι της διοίκησης, στόχος τους είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να μετατραπεί σε ενεργειακό ηγέτη στην ευρύτερη περιοχή, και ταυτοχρόνως σε ένα από τους υπολογίσιμους παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς, που θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και ταυτοχρόνως θα χαρακτηρίζεται από «υγεία» στα οικονομικά του αποτελέσματα.

Το ξεκάθαρο όραμα περιλαμβάνει έναν «πράσινο» όμιλο που το 2030 θα φτάσει σε εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις, με EBITDA €3 δισ. τα οποία θα προέρχονται από διαφορετικές δραστηριότητες και θα του εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα να είναι ικανός να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία μπορεί να προκύψει, προκειμένου να παρουσιαστεί αντάξιος του ρόλου του που θα έχει αναλάβει στις χώρες δραστηριοποίησής του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.