15 Ιαν 2025
READING

Μπουτάρης και Μπουτάρης: Βίοι παράλληλοι αλλά και αντίθετοι

4 MIN READ

Μπουτάρης και Μπουτάρης: Βίοι παράλληλοι αλλά και αντίθετοι

Μπουτάρης και Μπουτάρης: Βίοι παράλληλοι αλλά και αντίθετοι

Ο Κώστας και ο Γιάννης Μπουτάρης έχουν ως κοινό τους στοιχείο την συγγένεια αίματος που τους συνδέει, καθότι είναι αδέρφια. Από εκεί και ύστερα όμως είναι πολλά τα σημεία εκείνα που τους διαχωρίζουν. 

Άνθρωποι που γνωρίζουν και τους δύο λένε ότι η κυριότερη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ιδιαίτερα συναισθηματικός ως χαρακτήρας. Πολλές φορές λειτουργεί χωρίς δεύτερη σκέψη και κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν τα έχει καλά με τα οικονομικά και τη διαχείρισή τους. Στον αντίποδα, ο Kώστας Μπουτάρης θεωρείται πιο τεχνοκράτης και ο παράγοντας συναίσθημα έχει δευτερεύοντα ρόλο στις επιχειρηματικές του κινήσεις.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο Γιάννης Μπουτάρης, ο «wine maker» (οινοποιός), όπως ήταν το παρατσούκλι του, και ο αδερφός του, Κωνσταντίνος, ο «money maker» (αυτός που έβγαζε τα χρήματα), αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Μεταξύ άλλων είχαν διαφωνήσει για την αγορά της ζυθοποιίας Henninger και την εισαγωγή στο χρηματιστήριο με την επωνυμία Μπουτάρης, ώστε ο καθένας να εφαρμόσει το δικό του μοντέλο, στη δική του οινοποιητική επιχείρηση. Κατόπιν τούτου ο Γιάννης Μπουτάρης θεώρησε αθέμιτο ανταγωνισμό να χρησιμοποιεί στις δικές του ετικέτες το όνομα «Μπουτάρης» – αφού αποχώρησε από την «Μπουτάρης Ι. & Υιος» – και έτσι κατέληξε στην ονομασία Κτήμα Κυρ-Γιάννη. 

Ευρύτερα πάντως η αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη από την οινοποιία Μπουτάρη θεωρείται ότι συνέπεσε με μία άσχημη συγκυρία όταν αυτή συνέβη. Ξεκίνησε να μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση του Lac des Roches που τότε ήταν η ναυαρχίδα του Μπουτάρη, με 1,5 εκατ. κιβώτια το χρόνο, λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού της περιόδου. Eπιπλέον, η Οινοποιία Μπουτάρη δαπάνησε αρκετά χρήματα για τη μπύρα Henninger, επένδυση η οποία δεν απέδωσε. Συν τοις άλλοις, η εταιρεία προχώρησε και στην απόκτηση των κτημάτων του Καμπά στην περιοχή Γιαλού κοντά στο αεροδρόμιο, με στόχο να πουληθούν για ρευστότητα. Παρόλα αυτά η πώληση καθυστέρησε κυρίως λόγω των αντιδράσεων για τη δημιουργία του αεροδρομίου στα Σπάτα και των προσφυγών στο ΣτΕ. Το γεγονός αυτό συνετέλεσε στην καθυστέρηση της επένδυσης στο αεροδρόμιο κατά δύο χρόνια, γεγονός που συμπαρέσυρε και το κτήμα Καμπά.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Τη φυγή του Γιάννη Μπουτάρη από την οικογενειακή επιχείρηση, σηματοδότησε στη συνέχεια η ίδρυση του Κτήματος Κυρ Γιάννη, το οποίο εδρεύει στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας. Η Κυρ Γιάννης δημιουργήθηκε το 1997, το 1999 ανέλαβε ο Στέλιος Μπουτάρης το εμπορικό τμήμα καθώς έως τότε το Κτήμα πουλούσε με δύο αντιπροσώπους στη Β. και Ν. Ελλάδα. Από τότε και ύστερα συνέχισε να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Σήμερα έχει γίνει μία από τις σημαντικότερες οινοποιητικές επιχειρήσεις, καταφέρνοντας να έχει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από την Οινοποιία Μπουτάρη, στην οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό τα ηνία διατηρούσε ο Κώστας Μπουτάρης και πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. συμφερόντων του Ηλία Γεωργιάδη, Έλληνα εκ Σουηδίας ορμώμενου επιχειρηματία και βασικού μετόχου της εταιρείας ακινήτων Premia και του Γιάννη Αντετοκούνμπο. 

Η Οινοποιία Μπουτάρη πέρασε από πολλά διαφορετικά στάδια τα τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ικανός διαχειριστής των οικονομικών και τεχνοκράτης, η επιχείρηση διήλθε από σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Αντιθέτως, το Κτήμα Κυρ Γιάννη είχε το 2022 κύκλο εργασιών που άγγιξε τα 12 εκατομμύρια ευρώ με καθαρή κερδοφορία μετά από τους φόρους στα 1,97 εκατομμύρια ευρώ. 

Προτεραιότητα αποτελεί ο επενδυτικός σχεδιασμός για το Κτήμα Κυρ-Γιάννη καθότι πρόκειται να αξιοποιηθεί το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για την απολιγνιτοποίηση της δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ το Κτήμα πρόκειται να υλοποιήσει πλάνο επενδύσεων συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια. Στόχος μέσα από τις νέες επενδύσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι να εισέλθει σε νέες αγορές του εξωτερικού και να ενισχύσει την παρουσία του στην Ελλάδα, επενδύοντας τόσο στην επέκταση των αμπελώνων στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης όσο και στη δημιουργία νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Από την άλλη ο Κώστα Μπουτάρης είναι πλέον ανενεργός και εκτός αγοράς κρασιού. Η Ελληνικά Οινοποιεία που απέκτησε το ιστορικό οινοποιείο Μπουτάρη και ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας προσπαθεί να φέρει ξανά στην επιφάνεια την επιχείρηση.  Η Οινοποιία Μπουτάρη είχε κύκλο εργασιών περί τα 14 εκατομμύρια ευρώ το 2023, ενώ το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη που επίσης έχει εξαγοράσει η Ελληνικά Οινοποιεία κινήθηκε στα επίπεδα των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το 2024 η πρόβλεψη είναι ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών της θα είναι στα 25 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 16 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη Μπουτάρης και τα υπόλοιπα από το Ιόλη σε συνδυασμό με τα έσοδα που θα φέρει η νέα συμμετοχή στη Navarino Vineyards σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.