26 Απρ 2024
READING

Επαυξημένη πραγματικότητα από την Apple

3 MIN READ

Επαυξημένη πραγματικότητα από την Apple

Επαυξημένη πραγματικότητα από την Apple

Το Vision Pro είναι το πρώτο νέο προϊόν της Apple από το 2014 που βγήκε στην αγορά το Apple Watch και φιλοδοξεί να αλλάξει για πάντα την εμπειρία της ψυχαγωγίας, της επικοινωνίας και της εργασίας κάνοντας  θραύση ήδη από το άνοιγμα των προπαραγγελιών του. Πρόκειται για μια συσκευή μικτής πραγματικότητας που σκοπό έχει να συνενώσει την εικονική πραγματικότητα του χρήστη με πραγματικά μέρη.

Οι πρώτες κριτικές για τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της Apple υπήρξαν εξαιρετικά θετικές, όμως αντίστοιχα υπήρξαν και αντιδράσεις εξ’ αιτίας του υψηλού κόστους του προϊόντος που ξεπερνά τα 3.500 δολάρια.

Η συσκευή έγινε διαθέσιμη στο κοινό στις 19 Ιανουαρίου και μέσα σε μερικές μόλις ώρες είχαν εξαντληθεί οι δυνατότητες αποστολής για τον Φεβρουάριο. Η Apple έχει ήδη πουλήσει περίπου 200.000 Vision Pro από την ημέρα που ξεκίνησαν οι προπαραγγελίες της νέας συσκευής.

Τί είναι το Apple Vision Pro

Το Apple Vision Pro είναι ένας επαναστατικός χωρικός υπολογιστής που συνδυάζει το ψηφιακό περιεχόμενο με τον φυσικό κόσμο, ενώ επιτρέπει στους χρήστες να παραμένουν παρόντες και συνδεδεμένοι με άλλους. Το Vision Pro δημιουργεί έναν μεγάλο καμβά για εφαρμογές που εκτείνεται πέρα ​​από τα όρια της οθόνης του υπολογιστή και εισάγει τον χρήστη σε μια πλήρως τρισδιάστατη διεπαφή, που ελέγχεται από τα μάτια, τα χέρια και τη φωνή του χρήστη.

Διαθέτοντας το visionOS, το πρώτο χωρικό λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, το Vision Pro επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με το ψηφιακό περιεχόμενο με τρόπο που να αισθάνονται ότι είναι φυσικά παρόντες στον χώρο τους. Η πρωτοποριακή σχεδίαση του Vision Pro διαθέτει ένα σύστημα οθόνης εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης που συσκευάζει 23 εκατομμύρια pixel σε δύο οθόνες και προσαρμοσμένο πυρίτιο Apple σε μοναδικό σχεδιασμό διπλού τσιπ για να διασφαλίζει ότι κάθε εμπειρία μοιάζει σαν να λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια του χρήστη σε πραγματικό χρόνο.

Η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας μπορεί να έχει βάθος, να περιστρέφεται και με την τρίτη διάσταση, η δυνατότητα αλληλεπίδρασης να είναι μεγαλύτερη. Τεχνολογίες που μπορεί να αξιοποιηθούν σε κάτι πρωτότυπο, όπως το να μπορείς να μπεις σε ένα βιβλίο ή να έχουν άλλες πιο χρηστικές χρήσεις.

Πώς θα είναι τα κείμενα σε μια επαυξημένη πραγματικότητα;

Το χωρικό κείμενο θα απαιτεί τυπογραφία που μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα περιβάλλοντα και ερεθίσματα σε μια στιγμή—με μια περιστροφή του κεφαλιού, για παράδειγμα.

Ειδικοί και αναλυτές πιστεύουν ότι οι σχεδιαστές θα τηρήσουν τις αρχές της ευανάγνωστης τυπογραφίας, ενώ οι δημιουργοί και οι εταιρείες περιμένουν να ασχοληθούν με το “διασκεδαστικό” μέρος της νέας τεχνολογίας. Οι δυο ομάδες θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν δημιουργικά και ανεξάρτητα προσπαθώντας να ανακαλύψουν το εύρος των εκφραστικών δυνατοτήτων του AR.

Ήδη, το Google Fonts έχει ορισμένες συστάσεις για σχεδιαστές που εργάζονται σε AR και VR, όπως η τοποθέτηση κειμένου για ανάγνωση από μακριά. Και ενώ η προοπτική καθιστά δελεαστική τη σχεδίαση με τρισδιάστατο τύπο, αυτό μπορεί να μην είναι πάντα η καλύτερη ιδέα, καθώς εμποδίζει την αναγνωσιμότητα και ενδεχομένως να χρειάζεται προσαρμογή στο διάστιχο των γραμμάτων για να βελτιωθεί. Το κείμενο επίσης θα πρέπει να προσαρμόζεται σε παράγοντες όπως η αλλαγή απόστασης για να μη γίνεται θολό.

Οι γεωμετρικές γραμματοσειρές Sans Serif αναμένεται να είναι  δημοφιλείς στην επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα, καθώς τα αιχμηρά sans serif υποδηλώνουν έμμεσα την ιδέα της ψηφιακής καινοτομίας.

Η Apple γνωρίζει ότι το Vision Pro δεν θα είναι το προϊόν που θα της εκτινάξει άμεσα τις πωλήσεις και τα έσοδα. Ωστόσο, οι άνθρωποι της εταιρείας πιστεύουν ότι με την πρώτη γενιά Vision Pro θα μπουν ισχυρές βάσεις για μια συσκευή που θα αποτελέσει το μέλλον της τεχνολογίας, όπως επίσης και ότι η Apple θα είναι σε θέση να προσφέρει τις επόμενες γενιές Vision Pro σε… πιο προσιτή τιμή. 

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.