20 Δεκ 2024
READING

Αλλαγή φρουράς στην H&M

4 MIN READ

Αλλαγή φρουράς στην H&M

Αλλαγή φρουράς στην H&M

O Daniel Ervér, ο νέος CEO του Ομίλου H&M που ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα μετά την ξαφνική αποχώρηση της Helena Helmersson, εργάζεται 18 χρόνια στην εταιρεία έχοντας ξεκινήσει από τη θέση του εκπαιδευόμενου πωλητή σε κατάστημα. Τόσο ο ίδιος όσο και η προκάτοχος της θέσης του, μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη βιωσιμότητα, με τον Ervér να αναλαμβάνει CEO σε μια ταραχώδη στιγμή για την εταιρεία.

Στην παρουσίαση κερδών του τέταρτου τριμήνου, ο όμιλος ανέφερε ότι οι πωλήσεις σημείωσαν μείωση 4% μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, με τον Ervér να δεσμεύεται για μείωση κόστους, αύξηση εσόδων και πιο επιθετικό ανταγωνισμό απέναντι στο Shein, τα έσοδα του οποίου υπολογίζονται σε 30 δις. δολάρια και ξεπερνούν τις ετήσιες πωλήσεις της H&M και του Zara για πρώτη φορά το 2023.

Rebranding της γρήγορης μόδας

Οι τάσεις στη μόδα κινούνται πολύ γρήγορα και τα ρούχα του Shein έχουν τόσο χαμηλές τιμές που συχνά ξεπερνούν κάθε λογική και θεωρούνται αναλώσιμα.

Ο Ervér δεν φαίνεται να πτοείται από αυτή την τάση, υποστηρίζοντας ότι είναι μόνο αρνητικό για τους πελάτες να αγοράζουν ρούχα που θα φορέσουν μια φορά και θα πετάξουν στη συνέχεια. Αναγνωρίζει ότι προτεραιότητα για το 2024 είναι η ανάπτυξη της επιχείρησης, αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη να το κάνει με βιώσιμο τρόπο – ένας τολμηρός ισχυρισμός, όταν οι υποστηρικτές της βιωσιμότητας λένε ότι η αποανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για να ευθυγραμμιστούν οι εταιρείες με τους στόχους για την κλιματική αλλαγή που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Στρατηγική Βιωσιμότητας

Ο μετασχηματισμός που έχει στο μυαλό του ο Ervér περιλαμβάνει την πρόβλεψη τάσεων και ζήτησης σύμφωνα με τα δεδομένα πελατών και την τεχνητή νοημοσύνη. Μία από τις κύριες πρωτοβουλίες του ως Διευθύνων Σύμβουλος είναι να φέρει την παραγωγή της H&M πιο κοντά στα σημεία διανομής της: ένα εργοστάσιο στη Λατινική Αμερική για να εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, ένα στην Τουρκία για να εξυπηρετεί την ΕΕ και τους Ασιάτες κατασκευαστές για να εξυπηρετούν την ασιατική αγορά. Μια τέτοια κίνηση, όπως υποστηρίζει, θα βοηθήσει στη μείωση των συνολικών εκπομπών της εταιρείας δεδομένου ότι η H&M έχει θέσει στόχο να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 56% έως το 2030 και να φτάσει στο καθαρό μηδέν έως το 2040.

Αυτή η προσέγγιση στην παραγωγή συνδυάζεται με δύο άλλους πυλώνες της στρατηγικής βιωσιμότητας της H&M: τη μετάβαση των προμηθευτών της σε καθαρή ενέργεια προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές CO2 και τη χρήση εναλλακτικών πρώτων υλών. Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Πράσινης Μόδας, η H&M χρηματοδοτεί τους προμηθευτές της για να επενδύσουν στην τεχνολογία που απαιτείται για τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών και την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων.

Πώς θα αποφευχθεί η υπερπαραγωγή

Χρησιμοποιώντας δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από την ΑΙ, η H&M σκοπεύει να παράγει κυρίως ρούχα που έχουν ζήτηση και οι άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν, αποφεύγοντας την υπεραπαραγωγή. Μια στρατηγική που θα είναι δύσκολο να εκτελεστεί. Η παραγωγή χωρίς απόβλητα δεν είναι κάτι που μπόρεσε να επιτύχει οποιαδήποτε μάρκα του μεγέθους της H&M — και η υπερπαραγωγή εξακολουθεί να είναι ανεξέλγκτη στον κλάδο. Το περασμένο φθινόπωρο, το Ίδρυμα Or ζήτησε από τις εταιρείες μόδας να μοιραστούν τους όγκους παραγωγής τους προκειμένου να απεικονίσουν καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος του κλάδου, με την H&M να αρνείται να μοιραστεί τον όγκο παραγωγής της, δηλώνοντας ότι εργάζεται σκληρά για να αποφύγει την υπερπαραγωγή.

SoHo by Η&Μ και μεταχειρισμένα ρούχα

Την περασμένη εβδομάδα, η H&M άνοιξε το νέο της κατάστημα στο SoHo της Νέας Υόρκης, με τα προϊόντα του καταστήματος να αντανακλούν τα γούστα των τοπικών πελατών της και τις προτιμήσεις τους. Είναι το πρώτο κατάστημα στις ΗΠΑ που διαθέτει τμήμα H&M Pre-Loved – τη σειρά μεταχειρισμένων ρούχων και αξεσουάρ της H&M – αποτέλεσμα της πολυετούς προσπάθειας εκπαίδευσης των πελατών να δωρίσουν μεταχειρισμένα ρούχα στην H&M μέσω της Sellpy -της πλατφόρμας πώλησης μεταχειρισμένων ειδών που εξαγόρασε το 2019 ο ¨Όμιλος.

Μέρος των προσπαθειών της μάρκας είναι να ανοίξει καταστήματα σε αγορές που έχουν ζήτηση και να κλείσει εκείνα που έχουν χαμηλή απόδοση. Ο Όμιλος H&M διαθέτει 4.369 καταστήματα παγκοσμίως και το 2024 σχεδιάζει να ανοίξει 100 επιπλέον, θεωρώντας τα φυσικά καταστήματα ως το κλειδί της επιτυχίας.

Ο Ervér χρησιμοποιεί συχνά τις λέξεις αξιοπιστία, συνάφεια αλλά και αυτοσυγκράτηση, όταν μιλά για τα σχέδια από τη νέα του θέση και πιστεύει ότι δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα και να είσαι αξιόπιστος. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν γεμάτα προκλήσεις για τον κλάδο, με τις γεωπολιτικές κρίσεις, την πανδημία, τον πληθωρισμό και τις καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα να επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά. Λαμβάνοντας αυτά υπόψιν, φαίνεται πως το 2023 είχε να κάνει με την αναζήτηση ενός πιο σταθερού εδάφους και κερδοφορίας, ενώ το 2024 στοχεύει στην ανάπτυξη -κάτι τρομακτικό και συναρπαστικό ταυτόχρονα.

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.