21 Δεκ 2024
READING

Ποιες ελληνικές εταιρείες επενδύουν σε startups

4 MIN READ

Ποιες ελληνικές εταιρείες επενδύουν σε startups

Ποιες ελληνικές εταιρείες επενδύουν σε startups

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής για επενδύσεις και εξαγορές startup εταιρειών την τελευταία τριετία, καθώς βελτιώνουν γρηγορότερα τις υπηρεσίες τους ενώ παράλληλα αυξάνουν τους τζίρους τους αλλά και τα μεγέθη τους στην αγορά.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την τεχνητή νοημοσύνη και τις υψηλές τεχνολογίες να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το 2024, η ανάγκη των μεγάλων ελληνικών ομίλων να εντάξουν στο δυναμικό τους startups που κάνουν την διαφορά στο κομμάτι τους, αναμένεται να διογκωθεί.

Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι το 25% των ελληνικών εταιρειών προχωρά σε συνεργασίες με startups, βελτιώνοντας τη διασύνδεση με το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, καθώς μέσω των συνεργασιών αποκομίζουν σημαντικές ωφέλειες κυρίως όσον αφορά στην αναβάθμιση της τεχνογνωσίας και των τεχνολογικών υποδομών τους και την γρηγορότερη εξοικείωση με την επιχειρηματική κουλτούρα που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής.

Επίσης, πολλές φορές, στελέχη της αγοράς τονίζουν την δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην εύρεση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Η εξαγορά λοιπόν startup εταιρειών αποτελεί και έναν –έμμεσο- τρόπο αναβάθμισης του ανθρωπίνου δυναμικού των μεγάλων ελληνικών ομίλων πληροφορικής.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εταιρείες πληροφορικής που επενδύουν σε startup εταιρείες, αφού σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προχωρήσει και εταιρείες που δραστηριοποιούνται και σε άλλους κλάδους, όπως του λιανεμπορίου και τον τραπεζικό.

Entersoft: Δυνατά στον χορό των εξαγορών

Ένας από τους ομίλους πληροφορικής που έχει προχωρήσει σε εξαγορές νεοφυών επιχειρήσεων ακολουθώντας ουσιαστικά αυτό το μοντέλο, είναι η Entersoft του Αντώνη Κοτζαμανίδη.

Ξεκινώντας η ίδια ως μία startup πριν από περίπου 15 χρόνια, η Entersoft έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα. Είναι εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 190 εκατ. ευρώ.

Τα προηγούμενα χρόνια η Entersoft πρωταγωνίστησε στις εξαγορές, βάζοντας στο στόχαστρο και startup εταιρείες.

Προχώρησε στην εξαγορά της CGSoft, εταιρεία που αναπτύσσει λογισμικό διαχείρισης ακινήτων, έναντι 3,5 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει πάρει το 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, έναντι 528.000 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο του 2023 υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% των μετοχών της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

Quest: Η Unisystems

Η Quest του Θεόδωρου Φέσσα είναι από τους ομίλους που πρωταγωνιστούν στον κλάδο της τεχνολογίας και έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, έχει αποκτήσει μειοψηφικές συμμετοχές στις PROBOTEK, Optechain, Museotek ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο 2024 αναμένεται να προχωρήσει σε εξαγορές νεοφυών εταιρειών, οι οποίες διαθέτουν καινοτόμα προϊόντα και λύσεις στα πεδία που δραστηριοποιείται.

Softone: Συνεχίζει τις εξαγορές στην αγορά λογισμικού

Η Softone έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην αγορά λογισμικού, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κινηθεί δυναμικά στην εξαγορά μικρότερων εταιρειών, μεγαλώνοντας έτσι το «οπλοστάσιό» της.

Στις αρχές του 2024 η Softone ανακοίνωσε ακόμα μία εξαγορά, αυτή της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, στα τέλη του προηγούμενου έτους, ο όμιλος εξαγόρασε το 100% της Sunsoft, έναντι τιμήματος που άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ.

Κεντρικός πυλώνας στο business plan του ομίλου είναι η ανάπτυξη μέσω εξαγορών, κάτι που φαίνεται και από τις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Εξαγορές που αναμένεται να εκτινάξουν την παραγόμενη αξία του οικοσυστήματος της Softone πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ το 2026.

Η εταιρεία δεν επιδιώκει να αθροίσει τζίρους μέσα από τις εξαγορές, αλλά να επεκταθεί σε νέες αγορές και να δημιουργήσει άμεσες συνέργειες.

Public: Το ενδιαφέρον για startup

Η Public Group τα τελευταία χρόνια έχει «επιδοθεί» σημαντικά στην εξαγορά startup εταιρειών.

Το καλοκαίρι προχώρησε στην εξαγορά της Bookvoice.gr ενώ στο δυναμικό της εντάσσονται οι iRepair, Douleutaras, Box Now, SVUUM, αλλά και η σουηδική fintech Klarna.

Ο όμιλος, στρέφοντας την προσοχή του στο ΑΙ, αναμένεται και το 2024 να παρακολουθεί με ενδιαφέρον περιπτώσεις startup εταιρειών, και με δύναμη πυρός περί τα 20 εκατ. ευρώ, να προχωρήσει στην απόκτηση νέων συμμετοχών.

Eurobank και η περίπτωση της Plum

Τα τελευταία χρόνια και οι τράπεζες προχωρούν σε κινήσεις για να αυξήσουν το digital αποτύπωμά τους, φέρνοντας νέες υπηρεσίες με σκοπό την βελτίωση της εμπειρίας των πελατών τους αλλά και την ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων τους που θα οδηγήσει και στην αύξηση των εσόδων τους.

Τελευταία περίπτωση αποτελεί η συμμετοχή της Eurobank στην Plum του Βίκτωρ Τροκούδη, έναντι 5 εκατ. ευρώ.

Στόχος της τοποθέτησης ήταν να μπει η Eurobank σε μια fintech με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αλλά και να διερευνηθεί συνεργασία, προκειμένου η Plum να ενισχύσει το digital αποτύπωμα της τράπεζας. Η Plum λειτουργεί από το 2016 και μετράει πάνω από 1,8 εκατ. πελάτες ενώ έχει παρουσία σε πάνω από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στο Βέλγιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.