16 Ιαν 2025
READING

Κάτι χρειάζεται να αλλάξει στον τρόπο που δουλεύουμε

3 MIN READ

Κάτι χρειάζεται να αλλάξει στον τρόπο που δουλεύουμε

Κάτι χρειάζεται να αλλάξει στον τρόπο που δουλεύουμε

Ο τρόπος που δουλεύουμε χρειάζεται αλλαγή. Στο πρόσφατο παρελθόν, το εργατικό δυναμικό βρέθηκε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, από το να εκπαιδευτεί σε καινούριες τεχνολογίες μέχρι, στην καλύτερη περίπτωση, να δουλεύει υβριδικά. Εταιρείες και εργαζόμενοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και να δημιουργήσουν ευέλικτα περιβάλλοντα εργασίας, με την απαραίτητη εκπαίδευση και υποστήριξη του προσωπικού για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Περιβάλλοντα ισότητας και δίκαιης συνεργασίας, όπου οι εργαζόμενοι είτε εργάζονται από το σπίτι, είτε εργάζονται από το γραφείο, έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα. Πώς θα γίνει να εξασφαλιστεί ότι όλοι ακούγονται, συμμετέχουν και κάνουν σωστά και αποδοτικά τη δουλειά τους;

Είτε κοντά, είτε μακριά, όλοι ίσοι

Η υβριδική εργασία έχει επιφέρει ανισότητες στον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες συνεργάζονται στους χώρους εργασίας. Για παράδειγμα, συναντάμε φαινόμενα όπου οι περισσότεροι δουλεύουν από το γραφείο και πολύ λίγοι από το σπίτι. Άραγε πόσο αποξενωμένοι νιώθουν εκείνοι που δουλεύουν απομακρυσμένα σε σχέση με εκείνους που βρίσκονται στο γραφείο; Νιώθουν ότι ακούγονται το ίδιο;

To 2024, οι εταιρείες αναμένεται να ασχοληθούν με αυτό το φαινόμενο περισσότερο, κάνοντας περισσότερες συναντήσεις όπου όλοι ενθαρρύνονται να μιλήσουν και να συμμετάσχουν από όπου και αν βρίσκονται. Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει ένας τρόπος για να γίνονται τα πράγματα. Όπως με όλα, έτσι και με τη δουλειά, δεν υπάρχει ένας τρόπος για να εργαζόμαστε -ό,τι είναι ιδανικό για κάποιον, μπορεί να μην ταιριάζει καθόλου σε κάποιον άλλο, οπότε είναι σημαντικό για τον καθένα να επικοινωνεί ανοιχτά, να συνεργάζεται ομαδικά και να αποδέχεται τη διαφορετικότητα.

Μετρήστε συνέχεια το αποτέλεσμα, όχι στο τέλος

Η πρόοδος άλλωστε μετριέται πάντα από το αποτέλεσμα, από το αν τελικά κάτι λειτουργεί και όχι από τις αρχικές προθέσεις και υποσχέσεις. Οι ομάδες που δοκιμάζουν συνεχώς το αποτέλεσμα της δουλειάς τους -το τεστάρουν δηλαδή ανά τακτά διαστήματα και βλέπουν την αποτελεσματικότητά του- οδηγούνται σε καλύτερα και πιο επιτυχημένα τελικά προϊόντα και αποτελέσματα.

Ένας τέτοιος τρόπος εργασίας και συνεργασίας, επιτρέπει επιπλέον την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, καθώς ο συνεχής έλεγχος επιτρέπει την αβεβαιότητα, τον πειραματισμό και τη μάθηση και προλαμβάνει πιθανές αστοχίες που, υπό άλλες συνθήκες, θα ανακάλυπταν πολύ αργότερα. Ο συνεχής έλεγχος και αναπροσαρμογή μπορούν επιπλέον να βοηθήσουν τις εταιρείες να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους και να αυξήσουν την απόδοση και τη συνεργασία.

Βάλτε στην ομάδα σας την τεχνητή νοημοσύνη 

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να πάει τις ιδέες των ανθρώπων ένα βήμα παρακάτω και να τους δώσει το χρόνο για να επικεντρωθούν σε εργασίες που απαιτούν άλλες δεξιότητες. Μπορεί να γίνει ανεπιφύλακτα ένα από τα πιο πολύτιμα μέλη της ομάδας σας και να χρησιμοποιηθεί για να:

  • Δημιουργήσει κείμενο ή εικόνες (GenΑΙ)
  • Βελτιώσει το υπάρχον περιεχόμενο (Υποβοηθούμενη)
  • Απαντήσει σε μια ερώτηση (Ερωτηματική)
  • Απαντήσει σε γενικές, ανοιχτές ερωτήσεις (Συμπερασματική)

Το 2023, είδαμε εταιρείες να υιοθετούν τους τρεις πρώτους τύπους, ωστόσο αναμένεται ότι η συμπερασματική τεχνητή νοημοσύνη θα είναι αυτή στην οποία θα εστιάσουν φέτος, με τρόπο που θα υποστηρίζει τις ομάδες στο project management.

Έχοντας ήδη μπει στο 2024, η ανάγκη ενσωμάτωσης πρακτικών που φέρνουν τους εργαζόμενους κοντά και τους δίνουν την ευκαιρία να συνεργαστούν σαν ομάδα, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι εταιρείες για τους εργαζόμενους τους για να συμβαδίσουν με την εποχή, είναι να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εργασίας φιλικό για τις ομάδες, να τους δώσει τους τρόπους για να συνδέονται και να συνεργάζονται, να τους βοηθά να εξοικονομούν χρόνο και να διασφαλίζουν ότι η φωνή τους ακούγεται και η δουλειά τους εκτιμάται.

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.