Πρωτοπορία, καινοτομία και υψηλή τεχνολογία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που φέρουν οι ελληνικές startup και τις έχουν κάνει…ανάρπαστες στον χώρο, έχοντας κεντρίσει παράλληλα το ενδιαφέρον «μεγάλων και τρανών» του χώρου.
Ο Μαρκ Ζούγκερμπεργκ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Facebook, Instagram, Threads, WhatsApp είναι μερικές μόνο από τις πλατφόρμες που «τρέχει» ο ίδιος. Με το Facebook να είναι μακράν η μεγαλύτερη επιτυχία, καθιστώντας τον σίγουρα έναν από τους ευφυέστερους και πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του 21ου αιώνα.
Πλέον ο Ζούκερμπεργκ δείχνει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη και την υψηλή τεχνολογία. Άλλωστε αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που πριν λίγα χρόνια άλλαξε το όνομα της εταιρίας σε Meta (εκ του Metaverse). Μάλιστα λίγο καιρό πριν, μέσα από αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωνε ότι η Meta χτίζει την υποδομή της για να φιλοξενήσει 350.000 τσιπάκια από την Nvidia μέχρι το τέλος του έτους.
Με το βλέμμα στην…Ελλάδα – Η περίπτωση της Αccusonus
Η στροφή του επιχειρηματία προς το ΑΙ (Artificial Intelligence) τον αναγκάζει να κοιτάξει στον χώρο του επιχειρείν για ευκαιρίες οι οποίες θα τον βοηθήσουν να αναπτυχθεί γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα στον χώρο.
Η αναζήτηση υγειών επιχειρήσεων, με έτοιμο project και πάνω απ’ όλα πελατεία και ισχυρές πιθανότητες ανάπτυξής, τον «έφεραν» πάνω σε δύο ελληνικές startups, οι οποίες κάνουν αυτό ακριβώς. Χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να δίνουν λύσεις και προϊόντα, που δεν υπάρχουν αλλού στην αγορά.
Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή της Accusonus, η startup εταιρεία των Ηλία Κοκκίνη και Αλέξανδρου Τσιφλίδη, η οποία πέρασε στα «χέρια» της Meta τον Φεβρουάριο του 2022, έναντι τιμήματος που σύμφωνα με πληροφορίες ανήλθε στα 80-100 εκατ. ευρώ.
Οι δύο φίλοι ξεκίνησαν την Accusonus από ένα ημιυπόγειο στην Πάτρα το 2013 και είχε αντικείμενο την παραγωγή state of the art τεχνολογιών στην περιοχή του ψηφιακού ήχου.
Παρότι τα πράγματα στην Ελλάδα το 2013 ήταν δύσκολα, λόγω και της οικονομικής κρίσης στην χώρα, το 2014 η Accusonus έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν προϊόντα μηχανικής μάθησης (Machine Learning) στην αγορά λογισμικού επεξεργασίας ήχου. Έφτιαξαν το πρώτο τους προϊόν, το Accusonus Drumatom, ένα λογισμικό για πολυκαναλικές ηχογραφήσεις τυμπάνων, που απευθύνονταν στους επαγγελματίες του ήχου.
Σταδιακά τα προϊόντα της Accusonus άρχισαν να τα χρησιμοποιούν όχι για audio, αλλά για video. Τότε χτύπησε την πόρτα η Adobe. Το 2018 έκαναν license την τεχνολογία τους και χορήγησαν άδεια για την πατενταρισμένη τεχνολογία της απομάκρυνσης θορύβου και αντήχησης μονού καναλιού στην Adobe.
Αφού διέγραψαν μια 9ετή πορεία στην παραγωγή state of the art τεχνολογιών στην περιοχή του ψηφιακού ήχου, οι… scouter του Ζούκερμπεργκ την εντόπισαν και έτσι βρέθηκε υπό τη σκέπη μιας από τις τέσσερις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο.
Ζούκερμπεργκ: Η περίπτωση Causaly
Η δεύτερη περίπτωση startup η οποία έχει ελληνικές ρίζες και επένδυσε κεφάλαια ο «Mr. Facebook» είναι η Causaly του Γιάννη Κιαχόπουλου.
Η Causaly ασχολείται στον κλάδο του φαρμάκου και άντλησε σχεδόν 60 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια το έτος που μας πέρασε. Μάλιστα κύριος επενδυτής ήταν το ICONIQ Growth, επενδυτική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια και του ιδρυτή της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Επίσης στη χρηματοδότηση συμμετείχαν επενδυτές όπως οι Index Ventures, Marathon Venture Capital, EBRD, Pentech Ventures και Visionaries Club, με την εταιρεία να έχει πλέον συγκεντρώσει συνολικά 93 εκατ. δολάρια.
Πλέον η επιτυχία της Causaly είναι τόσο μεγάλη που συνεργάζεται με 12 από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο μεταξύ των οποίων οι Gilead, Novo Nordisk, Regeneron, καθώς και οργανισμοί όπως το National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) στις ΗΠΑ αλλά και ο FDA.
Η εταιρεία απασχολεί ήδη περίπου 30 εργαζόμενους στην Ελλάδα, ενώ η ομάδα της πρόκειται να διευρυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
Η οικογένεια Ανιέλι και η Augmenta
Ωστόσο ο Ζούκερμπεργκ δεν είναι ο μόνος γνωστός ξένος επιχειρηματίας-επενδυτής που έριξε τα…βέλη του στο ελληνικό startup οικοσύστημα.
Η οικογένεια Ανιέλι της Fiat, και όχι μόνο, μέσω της CNH Industrial, προχώρησε μέσα στο 2023 στην εξαγορά της Augmenta έναντι 110 εκατ. δολαρίων.
Το καινοτόμο σύστημα διαφοροποιημένης real time εφαρμογής αγροχημικών και λιπασμάτων στο χωράφι, που δημιούργησαν οι ιδρυτές της Augmenta Γιώργος Βαρβαρέλης και Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, προσφέρει πλήρη αυτοματοποίηση της κατανομής των εισροών και βρίσκεται πλέον στα χέρια αγροτών σε περισσότερες από 20 χώρες ανά τον κόσμο, από την Αυστραλία και τη Βραζιλία μέχρι την Τουρκία και την Ουκρανία.
Σε ό,τι αφορά στην ελληνική αγορά, η Augmenta όχι μόνο θα διατηρήσει τους υπαλλήλους της στην Ελλάδα, αλλά θα επενδύσει στρατηγικά για την εξέλιξη της Αθήνας σε innovation hub του βιομηχανικού κολοσσού.
Dell, Intel, Cisco και άλλοι κολοσσοί στα… πόδια των ελληνικών startups
Βέβαια ακόμα και εταιρείες κολοσσοί τεχνολογίας έχουν βάλει στο ραντάρ τους ελληνικές startups.
Η Cisco, παγκόσμιος ηγέτης στις τεχνολογίες δικτύων και εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο τεχνολογίας Nasdaq, προχώρησε μέσα στο 2023 στην εξαγορά της Code BGP των Ξενοφώντα Δημητρόπουλου, Βασίλη Κοτρώνη και Λευτέρη Μανασσάκη.
Η InAccel μια startup που παρέχει έτοιμες βιβλιοθήκες για επιταχυντές (FPGAs) στο cloud, εξαγοράστηκε στη δύση του 2023 από την Intel ενώ η Mist.io εξαγοράστηκε από την Dell. Η Arrikto, που ιδρύθηκε το 2015 από τους Κωνσταντίνο Βενετσανόπουλο και Βαγγέλη Κούκη, εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό Hewlett Packard Enterprise.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.