Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και με χρηματοδότηση από την προσωπική εργασία των ιδρυτών της ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια η πορεία της skroutz, η οποία σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο «εμπορικό κέντρο» της Ελλάδας με περίπου 45.000.000 επισκέψεις το μήνα και αποτελεί μαζί με τη Google και τη Facebook στην Ελλάδα, τις πιο δημοφιλείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες που επισκέπτονται οι χρήστες του διαδικτύου.
Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, διευθύνων σύμβουλος και εκ των ιδρυτών της skroutz, έχει αναφέρει συγκεκριμένα πως όταν ξεκίνησε η skroutz πριν από 18 χρόνια, το 2005, ήταν σαν ένα παιχνίδι της στιγμής, όπου επειδή ο ίδιος είχε ελεύθερο χρόνο ήθελε να τον γεμίσει κάνοντας κάτι καινούργιο. Προγραμματιστής στο επάγγελμα, όταν ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη skroutz, εργαζόταν σε μία εταιρεία λογισμικού. Το πρωί «έχτιζε» λογισμικό και το απόγευμα ασχολούνταν με το νέο του δημιούργημα.
Η ανταπόκριση μάλιστα από το κοινό ήταν ιδιαίτερα έντονη από την πρώτη στιγμή και το εγχείρημα βασίστηκε στην καινοτομία που προσέφερε, δίνοντας την δυνατότητα στους χρήστες να συγκρίνουν τιμές από διαφορετικά ηλεκτρονικά ή φυσικά καταστήματα. Ξεκίνησε μάλιστα με 100 επισκέψεις την ημέρα, κάτι που για την εποχή του ήταν θεαματικό. Στην πορεία τα δεδομένα άλλαξαν, γνώρισε τον Γιώργο Αυγουστίδη και τον Βασίλη Δήμο, τους δύο συνεταίρους του, και η δημοφιλής πλατφόρμα άλλαξε εντελώς κατεύθυνση, καθώς μετατράπηκε σε μία οργανωμένη και άρτια επιχειρηματική προσπάθεια.
Με καθαρά οργανική ανάπτυξη στα πρώτα βήματα
Η καινοτομία του εγχειρήματος ήταν τέτοια, που είχε ως αποτέλεσμα την οργανική ανάπτυξη της skroutz, χωρίς να χρειαστεί διαφήμιση, καθότι οι χρήστες του διαδικτύου αναγνώρισαν το κάτι νέο και ξεχωριστό που έφερνε και ανέδειξαν οι ίδιοι αρχικά την προσπάθεια.
Ο Χατζηγεωργίου, όταν ξεκινούσε, το έκανε αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει τις δικές του ανάγκες. Κινητήριος δύναμη για οποιαδήποτε κίνηση ήταν το ένστικτο που ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν, προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι λειτουργικό και πρωτοπόρο, χωρίς εκείνη την περίοδο να αφουγκράζονται κάποια συγκεκριμένη ανάγκη ή κάποιο κενό που μπορεί να υπήρχε στην ελληνική αγορά. Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο ίδιος θέλησε να αγοράσει έναν υπολογιστή. Ωστόσο, δεν τον ικανοποιούσε το γεγονός ότι θα έπρεπε να κάνει έρευνα αγοράς σε πολλά διαφορετικά καταστήματα ή ιστοσελίδες. Σκέφτηκε τότε ότι θα μπορούσε να εντοπίσει το προϊόν που επιθυμούσε με πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Η skroutz μάλιστα γεννήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί σφυγμομέτρηση της αγοράς και του ανταγωνισμού και χωρίς business plan.
Η άνοδος ξεκίνησε όταν ο ίδιος πόσταρε τη skroutz σε ένα δημοφιλές forum, το Insomnia, και ο κόσμος άρχισε να αναγνωρίζει όλο και περισσότερο τη δυναμική που είχε η νεοσύστατη τότε προσπάθεια. Kαι τα πρώτα βήματα έγιναν με μηδενική χρηματοδότηση. Η ανάπτυξη της επιχείρησης έγινε με δανεικά από το οικογενειακό περιβάλλον, ενώ βασική πηγή χρηματοδότησης αποτέλεσε η αυτοχρηματοδότηση από τους τρεις ιδρυτές, οι οποίοι δούλευαν για την πλατφόρμα του skroutz χωρίς να πληρώνονται, συνεχίζοντας παράλληλα να ασκούν τις πρωινές τους δουλειές.
Από προγραμματιστής, επιχειρηματίας
Η πρώτη φορά που ο ίδιος σκέφτηκε ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή του ήταν όταν συμπληρώθηκαν πλέον δέκα χρόνια πορείας. Και αυτή ήταν η στιγμή που κατά έναν τρόπο άρχισε να σκέφτεται περισσότερο με τη λογική ενός επιχειρηματία και όχι τόσο με εκείνην του προγραμματιστή που είχε κυριαρχήσει μέσα του όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Γεννημένος στη Νέα Ιωνία, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο και έλαβε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η διαδρομή του παρουσιάζει αρκετά κοινά με εκείνη των ιδρυτών των τεχνολογικών κολοσσών της Silicon Valley. Με μία ιδέα που ξεκίνησε ως παιχνίδι. Ως ένα παράλληλο εγχείρημα, για να μπορεί να συγκεντρώνει όλα τα προϊόντα και όλες τις τιμές από τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά καταστήματα της εποχής. Σε μία εποχή η οποία σε τίποτα δεν θυμίζει τις ευκολίες που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Για δούμε και που βρίσκονται σήμερα τα πράγματα, τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης είναι ενδεικτικά. Ο κύκλος εργασιών για τη Skroutz το 2022 ανήλθε σε 75,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 31,02% σε σχέση με τα 57,5 εκατ. ευρώ του 2021. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 64,63% από τα 6,5 εκατ. ευρώ στα 2,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν κατά 51,20% από τα 5 εκατ. ευρώ στα 2,4 εκατ. ευρώ.
Η επιχείρηση συνεχίζει να επενδύει διαρκώς και να αναπτύσσεται, με τους τρεις ιδρυτές της να διατηρούν ποσοστό πλειοψηφίας, ενώ ένας ακόμα ισχυρός μέτοχος, η CVC Capital Partners, διατηρεί και αυτή μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.