Να αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας και να δώσουν «νέα πνοή» σε περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνται λιγότερο εμπορικές θα επιχειρήσουν δύο… κυρίες που σε λίγες μέρες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ένα μεγάλο και συναρπαστικό υπόγειο ταξίδι.
Ο λόγος για την «Αθηνά» και την «Νίκη», τους δύο «μετροπόντικες» όπως έχουμε μάθει να τους αποκαλούμε (η τεχνική τους ορολογία είναι ΤΒΜ) που έχουν αναλάβει την σκληρή δουλειά της δημιουργίας του σκαψίματος για την δημιουργία της Γραμμής 4 του Μετρό.
Η «Αθηνά» – ΤΒΜ θα ξεκινήσει από την συμβολή των οδών Μεσογείων και Κατεχάκη με σκοπό να φτάσει μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας, στο πάρκο Ριζάρη. Συγκεκριμένα, το δρομολόγιό της θα έχει αφετηρία τα προάστια, Γουδή, Ζωγράφου και Καισαριανή, ενώ στη συνέχεια θα καταλήξει στην περιοχή του Ευαγγελισμού προκειμένου να συναντηθεί με τη «Νίκη» -ΤΒΜ.
Το ταξίδι της δεύτερης… «κυρίας» θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες από το εργοτάξιο που έχει στηθεί στο Άλσος Βεΐκου προς Γαλάτσι, και θα κατευθυνθεί προς το κέντρο, αφού πρώτα περάσει από Κυψέλη, Γκύζη, Αλεξάνδρας και Εξάρχεια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι δυο μετροπόντικες θα επιστρέψουν στην επιφάνεια της γης από την περιοχή του Ευαγγελισμού όταν ολοκληρώσουν την διάνοιξη της σήραγγας 12,8 χιλιομέτρων. Το έργο κατασκευής έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ- GHELLA-ALSTOM με προγραμματισμό να ολοκληρωθεί το 2029.
Τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός
Η νέα Γραμμή 4 του Μετρό θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις, με την πρώτη εξ αυτών να αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029. Θα συνδέει το Άλσος Βεΐκου με το Γουδή και θα αποτελείται από 15 σύγχρονους σταθμούς και σιδηρόδρομο διπλής τροχιάς, μήκους 12,8 χιλιομέτρων. Στόχος της είναι να εξυπηρετεί οικιστικές ζώνες στο πυκνοκατοικημένο κεντρικό τμήμα του αστικού ιστού, αλλά και να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, επιτρέποντας τη σύνδεση του ‘Άλσους Βεΐκου με τα Δικαστήρια σε διάστημα 5 λεπτών και με την Πανεπιστημιούπολη σε 14 λεπτά.
Το έργο της Γραμμής 4 εκτείνεται από την περιοχή του ‘Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι έως το Γουδή στο Φρέαρ TBM Κατεχάκη, ενώ υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου.
Αναλυτικότερα, οι 15 σταθμοί που πρόκειται να κατασκευαστούν είναι οι ακόλουθοι: ‘Αλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή.
Οι περιοχές που ευνοούνται
Τα οφέλη από την δημιουργία του συγκεκριμένου έργου είναι πολλαπλά.
Tα πρώτα έχουν να κάνουν φυσικά με την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού υποδομών, όπως δικαστήρια, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς, υπουργεία, μουσεία κλπ με ταχύτητα και ασφάλεια.
Συνολικά εκτιμάται ότι θα μετακινούνται με το έργο αυτό περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως – 125.000 από αυτούς θα είναι εργαζόμενοι, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 περίπου ημερησίως.
Επίσης, η ποσότητα CO2 που δεν θα εκλύεται στην ατμόσφαιρα της πόλης από επιβάτες που θα χρησιμοποιούν το Μετρό αντί το ΙΧ τους εκτιμάται σε 17.000 tons/ετησίως.
Εκτός από το κομμάτι των μετακινήσεων και του περιβάλλοντος υπάρχει και το οικονομικό σκέλος, με την ανάπτυξη που αναμένεται να γνωρίσουν τα ακίνητα των συγκεκριμένων περιοχών, είτε πρόκειται για οικιστικά, είτε για εμπορικά.
Ήδη ανεβαίνουν οι τιμές
Ενδεικτικό της συγκεκριμένης τάσης που αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια είναι το γεγονός ότι, παρότι οι 15 νέοι σταθμοί του Μετρό δεν θα λειτουργήσουν πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ήδη η τιμή των ακινήτων σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν από τις λεγόμενες «προσιτές», άρχισαν να ανεβαίνουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το Γαλάτσι, η Κυψέλη, ο Υμηττός, η Καισαριανή και τα Ιλίσια, ενώ μεγάλη αλλαγή αναμένεται να σημειωθεί και στην περιοχή των Εξαρχείων.
Για την τελευταία, ο σταθμός του Μετρό που πρόκειται να λειτουργήσει θα αποτελέσει ουσιαστικά και μια νέα σελίδα στην ιστορία της. Μια περιοχή που για χρόνια είχε αφεθεί στο έλεος της παραβατικότητας και των επεισοδίων, με την πλατεία της και τους γύρω δρόμους να θεωρούνται άβατο, ετοιμάζεται να αλλάξει όψη και να φιλοξενήσει νέες επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αύξηση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα οι λόγοι είναι πιο σύνθετοι και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό και με τους ξένους επενδυτές. Νεόδμητα σπίτια προς πώληση δεν υπάρχουν, ενώ οι παλιές κατοικίες πωλούνται με μία μέση τιμή 2000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ισχυρή αύξηση, ύψους 10% έχει παρατηρηθεί και στα ενοίκια, καθώς πλέον η μέση τιμή έχει φτάσει σχεδόν τα 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ το μετρό αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις τιμές.
Άλλη μία περιοχή που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το Μαρούσι και τους γύρω δήμους δεν είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη είναι το Γαλάτσι. Ένας από τους λόγους που συνέβαινε αυτό ήταν ότι δεν ήταν συνδεδεμένη με κάποιο ΜΜΜ σταθερής τροχιάς. Πλέον αυτό αλλάζει, αφού ετοιμάζονται να ανοίξουν δύο σταθμοί του μετρό, με αποτέλεσμα την τελευταία 4ετία η οικοδομική δραστηριότητα να έχει καταγράψει σπουδαία άνοδο. Πλέον η μέση τιμή για κατοικίες προς πώληση είναι κοντά στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μέση τιμή για σπίτια προς ενοικίαση είναι 8 ευρώ τον μήνα ανά τ.μ. Σημαντική αναμένεται να είναι και η «ανάσα» που θα πάρει η εμπορική κίνηση της περιοχής, καθώς η πρόσβαση θα βελτιωθεί σημαντικά και θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών.
Άλλη μία περιοχή που αναμένεται να ωφεληθεί ουσιαστικά από την έλευση του μετρό είναι η Κυψέλη. Τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούσε μία φτηνή -και έσχατη ίσως- λύση για ενοικίαση κατοικίας, πλέον όμως η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ το τ.μ, ενώ τα ενοίκια ξεκινούν από τα 8 ευρώ και φτάνουν έως και 9 ευρώ ανά τ.μ., μια μεταβολή της τάξεως του 6% σε σχέση με πέρυσι. Νέα πνοή αναμένεται να λάβουν και οι επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και η ιστορική της πλατεία.
Τέλος, το επόμενο big think του ελληνικού real estate αναμένεται να είναι οι περιοχές κοντά στις στάσεις Δικαστήρια και Αλεξάνδρας, με τους μεσίτες να θεωρούν δεδομένη τη μεγάλη αύξηση τιμών.
Και οι κίνδυνοι
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μη λησμονούμε και τους κινδύνους που υπάρχουν. Συγκεκριμένα, μπορεί από την ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων να είναι κερδισμένοι όλοι, η αύξηση όμως των ενοικίων στις κατοικίες θα έχει και πολλούς χαμένους. Συγκεκριμένα τους ανθρώπους που ήδη δυσκολεύονται να βρουν ένα σπίτι να νοικιάσουν και πλέον βλέπουν και τα τελευταία τους «οχυρά» έτοιμα να καταρρεύσουν.
Σιγά-σιγά λοιπόν ελλοχεύει ο κίνδυνος που υπάρχει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η πρωτεύουσα και οι γύρω περιοχές να μην είναι πλέον προσιτές οικονομικά για την πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων τους. Ήδη η… προκαταβολική αύξηση σε τιμές που δε διαθέτουν σήμερα σταθμό Μετρό, ούτε πρόκειται να αποκτήσουν την επόμενη πενταετία, δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.