22 Ιαν 2025
READING

Πέρα από την πασαρέλα: Πως προσαρμόζονται τα brands στο Body Positivity;

3 MIN READ

Πέρα από την πασαρέλα: Πως προσαρμόζονται τα brands στο Body Positivity;

Πέρα από την πασαρέλα: Πως προσαρμόζονται τα brands στο Body Positivity;

Η βιομηχανία της μόδας γνωρίζει μια σημαντική αλλαγή, η οποία καθοδηγείται από το κίνημα body positivity. Αυτό το σύγχρονο κίνημα, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Instagram, υποστηρίζει την ιδέα της αποδοχής των διαφόρων τύπων σώματος. Πρόκειται για μια αλλαγή σε σχέση με τα παλιά πρότυπα ομορφιάς που συχνά περιθωριοποίησαν ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών.

Σήμερα οι καταναλωτές θέλουν πλέον περισσότερη εκπροσώπηση και συμμετοχικότητα, προκαλώντας τα brands να επανεξετάσουν τις στρατηγικές σχεδιασμού και marketing τους. Αυτή η αλλαγή είναι κάτι περισσότερο από την προσφορά περισσότερων μεγεθών – πρόκειται για μια θεμελιώδη επανεκτίμηση του τι αντιπροσωπεύει η μόδα και ποιον εξυπηρετεί.

Victoria’s Secret VS Lively | Από τα ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς στην συμπερίληψη και το body positivity

Case Study: Snag Tights

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της αλλαγής είναι η Snag Tights, μια βρετανική μάρκα γνωστή για την χωρίς αποκλεισμούς προσέγγισή της στην κατασκευή καλσόν – ένα είδος που ανέκαθεν είχε περιορισμένη γκάμα μεγεθών. Τώρα, η Snag Tights φτιάχνει καλσόν για όλους τους σωματότυπους, δείχνοντας ότι μια εταιρεία χωρίς αποκλεισμούς μπορεί να έχει επιτυχία.

Η αποστολή της μάρκας να δημιουργεί καλσόν που ταιριάζουν σε όλους, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος του σώματος, βρήκε ανταπόκριση στους καταναλωτές, οδηγώντας σε μια αξιοσημείωτη επέκταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η προσέγγισή τους στο σχεδιασμό, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση πραγματικών ανθρώπων διαφόρων σωματοτύπων και διαστάσεων, έχει οδηγήσει σε λιγότερες επιστροφές και περισσότερους πελάτες. Αυτό το success story είναι ενθαρρυντικό για άλλες μάρκες που σκέφτονται να γίνουν πιο περιεκτικές.

Η H&M κάνει βήματα για τη συμμετοχικότητα

Αλλά και μεγάλοι παίκτες, όπως η H&M, κάνουν αλλαγές για να είναι πιο συμπεριληπτικοί. Το fast-fashion brand, προσφέρει πλέον μεγαλύτερα μεγέθη, έως 2XL στα καταστήματα και ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη στο διαδίκτυο – έως 4XL για τις γυναίκες και 3XL για τους άνδρες. Η εταιρεία συνεργάζεται, μάλιστα, με την Tess Holliday, ένα διάσημο μοντέλο και ακτιβίστρια, για να γίνει καλύτερη στο design και στο marketing για όλα τα μεγέθη σώματος. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης στον κόσμο της μόδας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών όλων των σωματότυπων και μεγεθών.

Διαβάστε ακόμα: Πως διαχειρίζεται το TikTok το body positivity;

Ευρύτερος αντίκτυπος στον κλάδο

Εκτός από συγκεκριμένα παραδείγματα όπως το Snag Tights, η προσπάθεια για περισσότερη συμμετοχικότητα κάνει ολόκληρη τη βιομηχανία της μόδας να επανεξετάσει την προσέγγισή της. Οι μάρκες προσπαθούν να καταστήσουν το inclusivity βασικό μέρος όλων όσων κάνουν, από το σχεδιασμό των ρούχων μέχρι τη διαφήμισή τους. Αλλά αυτή η αλλαγή δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν δύσκολες προκλήσεις, όπως ο χειρισμός πολλών διαφορετικών μεγεθών σε απόθεμα και η διασφάλιση ότι η ένταξη είναι πραγματικά μέρος της μάρκας και όχι απλώς ένας τρόπος για να προσελκύσει πελάτες.

Η συμμετοχικότητα ως ο νέος κανόνας

Ο κόσμος της μόδας κινείται προς την κατεύθυνση να είναι πιο περιεκτικός και ποικιλόμορφος. Η βιομηχανία συνειδητοποιεί ότι η υποστήριξη της “θετικότητας του σώματος” δεν είναι μόνο μια ηθική απόφαση, αλλά και μια εμπορικά βιώσιμη απόφαση. Η συμπερίληψη στα μεγέθη δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως πρωτοποριακή ιδέα, αλλά ως αναγνώριση του ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν τη δυνατότητα να ψωνίζουν με τον ίδιο τρόπο και να έχουν την ίδια αγοραστική εμπειρία, ανεξάρτητα από το νούμερο που φοράνε.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.