29 Απρ 2024
READING

Ο Βακάκης, το Jumbo και η αγορά

4 MIN READ

Ο Βακάκης, το Jumbo και η αγορά

Ο Βακάκης, το Jumbo και η αγορά

Την ξεκάθαρη στάση του ομίλου Jumbo να μη προχωρήσει σε ανατιμήσεις ως αποτέλεσμα του αυξημένου μεταφορικού κόστος υπογράμμισε ο Απόστολος Βακάκης.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μοσχάτο Αττικής, ο Έλληνας επιχειρηματίας παραδέχτηκε ότι πως οι κρίσεις στο Ισραήλ και στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργούν νέες αναταράξεις, πρόσθεσε όμως ότι ο όμιλός του τις θεωρεί συγκυριακές και δεν δέχεται να τις επωμιστεί κοστολογικά.

Ακόμα, τόνισε ότι οι προμηθευτές έχουν ορθολογικοποιήσει τις τιμές τους και δεν αποτελεί στην παρούσα φάση πίεση. Σημείωσε πάντως με νόημα ότι δεν βρίσκεται στις προθέσεις του να… «αγοράσει» πληθωριστικό τζίρο, παραδέχτηκε πάντως ότι αυτή τη στιγμή κάθε πρόβλεψη για το 2024 θεωρείται παρακινδυνευμένη αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ενταθούν οι υφιστάμενες συνδυαστικές πιέσεις στο κόστος λειτουργίας και διάθεσης.

Πρόβλεψη για αύξηση κύκλου εργασιών 8%-10%

Για την ώρα, οι αρχικές προβλέψεις σχετικά με τον κύκλο εργασιών, κάνουν λόγο για αύξησή του σε ένα ποσοστό μεταξύ 8% και 10%. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης στο μέλλον, σε περίπτωση που ισορροπήσουν οι πιέσεις τόσο του κόστους λειτουργίας όσο και της ανάδειξης της αγοραστικής δύναμης. Από την πλευρά του ο Mr Jumbo έδειξε να μη συμμερίζεται την εικόνα που προβάλλεται σχετικά με την πραγματική οικονομία και τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.

«Στροφή» στα ακίνητα

Την ίδια στιγμή υπήρξε προειδοποίηση για αυξημένο CAPEX το 2024, το οποίο θα κατευθυνθεί κυρίως στην αγορά καταστημάτων και υποδομών, ενώ στα σχέδια του κ. Βακάκη, βρίσκεται η εξαγορά ακινήτων, κυρίως σε Ρουμανία και Κύπρο, μια κίνηση που οφείλεται από τις υπάρχουσες συνθήκες και την υψηλή ρευστότητα της Jumbο,

Μια τέτοια κίνηση, εκτός από σημαντικά οφέλη στο κόστος λειτουργίας, θα βοηθήσει στο να ενισχυθεί παραπάνω η επιχειρησιακή αξία της Jumbο.

Μοίρασε μέρισμα πάνω από 81 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία σημαντική απόφαση πάρθηκε κατά την διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε και αποφασίστηκε η έκτακτη χρηματική διανομή (μέρισμα) στους μετόχους της Εταιρείας συνολικού ποσού ευρώ 81.635.855,40, το οποίο αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση παρέστησαν νόμιμα 917 μέτοχοι, εκπροσωπούντες 111.274.975 κοινές ονομαστικές μετοχές επί συνόλου 136.059.759 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, δηλαδή υπήρξε απαρτία ποσοστού 81,78% του ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί και μία λογική συνέχεια της δέσμευσης του Απόστολου Βακάκη η εταιρεία του να ανταμείψει οικονομικά τους μετόχους της, την οποία μάλιστα επανέλαβε κατά τη διάρκεια της τελευταίας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Οι αυξήσεις στους μισθούς και η… επταήμερη εργασία

O Mr. Jumbo είναι γνωστός και για τις θέσεις του για τα εργασιακά, τις οποίες δε διστάζει να διατυπώσει και να υπερασπιστεί σε πρώτη ευκαιρία. Πάντως, οι απόψεις που εξέφρασε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης είχαν δύο διαφορετικές όψεις.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την νέα, επερχόμενη, αύξηση του κατώτατου μισθού, και αν αυτή αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εταιρεία του, τόνισε ότι οι σωστές εταιρείες δεν περιμένουν το κράτος για να δώσουν αυξήσεις.

Μάλιστα, άφησε αιχμές και για άλλους επιχειρηματίες, σημειώνοντας με νόημα ότι όσοι δεν έκαναν αύξηση στους μισθούς των υπαλλήλων τους τον Ιανουάριο που μας πέρασε, δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν ευχάριστα στην κοινωνία».

Αναφορικά με την εταιρεία του, υπογράμμισε ότι η ίδια δεν ανακοινώνει πότε δίνει αυξήσεις στο προσωπικό και πρόσθεσε πώς στις εποχές που διανύουμε δε μπορούν οι επιχειρηματίες να είναι ανάλγητοι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και μία φράση του στην οποία ανέφερε πως: «Αν δεν μπορούμε να δούμε τους εργαζόμενους στα μάτια, τότε να το κλείσουμε το μαγαζί και να πάμε για μπάνιο».

Στην… άλλη όψη των δηλώσεών του, υποστήριξε για άλλη μια φορά με σθένος την υιοθέτηση της επταήμερης εργασίας. Τόνισε μάλιστα ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να επικεντρωθεί στο δικαίωμα του καταναλωτή να ψωνίζει τα καλύτερα προϊόντα στις καλύτερες τιμές και όχι στο δικαίωμα όσων φωνάζουν και διαμαρτύρονται.

Σε μία αποστροφή του λόγου του μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Κύπρου. Κι εκεί Έλληνες είναι, κακομαθημένοι σαν εμάς, όμως αντιλαμβάνονται την ανάγκη να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη να έχουν λιγότερες μέρες αργιών».

Πάντως δεν παρουσιάστηκε… αισιόδοξος ότι οι πολιτικοί θα ψηφίσουν κάτι τέτοιο, διότι, σύμφωνα με την άποψή του διστάζουν να έρθουν σε κόντρα με συντεχνιακές θέσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, πρόσθεσε όμως ότι και στο παρελθόν έχει διαψευστεί, ελπίζοντας και τώρα να συμβεί το ίδιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.