Οι ειδοποιήσεις έρχονται από παντού, δύσκολο να μείνει κανείς συγκεντρωμένος. Μπορεί να νιώθουμε ότι έχουμε πολλά να κάνουμε ταυτόχρονα, αλλά η τάση μας δεν είναι αυτή. Είναι να αποσπούμε την προσοχή μας από αυτό που κάνουμε, δύσκολο ή σημαντικό. Και να το αναβάλουμε. Άλλωστε, πολλές πλέον είναι οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι η αναβλητικότητα δεν είναι θέμα θέλησης και εστίασης.
Κι όμως σχετίζεται με τη διαχείριση των συναισθημάτων
Βασικοί υπεύθυνοι για την αναβλητικότητα είναι η ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων. Με άλλα λόγια, η αναβλητικότητα δεν είναι θέμα διαχείρισης χρόνου, αλλά συναισθημάτων. Σκεφτόμαστε αυτό που πρέπει να κάνουμε, προβλέπουμε ότι θα είναι δύσκολο, βαρετό ή αγχωτικό και η στρατηγική αντιμετώπισης κινδύνου που αναπτύσσουμε μας προειδοποιεί να το αποφύγουμε.
Όλα αυτά βέβαια γίνονται υποσυνείδητα, ίσως όμως εκεί να βρίσκεται και το θέμα. Αποφεύγοντας αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως εξωτερική απειλή, αποφεύγουμε και τα συναισθήματα που αυτό συνεπάγεται όταν το αντιμετωπίσουμε. Το αίσθημα ικανοποίησης και επιτυχίας που θα αισθανθούμε όταν ολοκληρώσουμε αυτή την εργασία. Η σύνδεση της αναβλητικότητας με την κατάθλιψη μόνο τυχαία δεν είναι.
Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η αμφιβολία για τον εαυτό μας, το άγχος, η πλήξη, η απογοήτευση και η αγανάκτηση μας κάνουν να χρονοτριβούμε και να αναβάλουμε αυτό που έχουμε να κάνουμε. Φυσικά, το να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα, δεν είναι από μόνο του αρκετό για να απαλλαγούμε από αυτό το μοτίβο σκέψης.
Διαλογισμός, λίστες και προτεραιότητες
Πολλοί προτείνουν το διαλογισμό που βοηθά να παραμείνουμε ήρεμοι σε συνθήκες άγχους και στρες και η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές το να μην κάνετε απολύτως τίποτα, μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τα πάντα.
Ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που δίνουν συμβουλές για το πώς μπορείς να παραμείνεις συγκεντρωμένος όταν αισθάνεσαι ότι οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις σε συντρίβουν.
Το να γράψεις αυτά που έχεις να κάνεις σε ένα χαρτί, ακούγεται πολύ κοινότυπο αλλά αποτελεί αποδεδειγμένα την πιο αποδοτική πρώτη κίνηση. Αφού καταγράψετε όλες οι εργασίες -από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες – δείτε αν έχετε την ενέργεια να κάνετε κάποια από αυτές, ακόμη και την πιο εύκολη. Ολοκληρώνοντας την, δείτε αν έχετε την ενέργεια να προχωρήσετε στην επόμενη. Το πιθανότερο είναι να την έχετε αποκτήσει, αν ωστόσο αυτό δεν συμβεί κάντε ένα διάλειμμα, μιλήστε με ένα φίλο, βγείτε βόλτα, ξεκουραστείτε, κάντε κάτι, που δεν αξίζει να το αναβάλετε.
Αφήνοντας τα δύσκολα για αργότερα
Η πιο συνηθισμένη μορφή αναβλητικότητας παρατηρείται όταν οι άνθρωποι έχουν μπροστά τους δύσκολες δουλειές να κάνουν, τις οποίες αποφεύγουν κάνοντας συχνά κάτι άλλο που δεν είναι προτεραιότητα. Με αυτόν τον τρόπο αποενοχοποιούνται γιατί έκαναν κάτι, ακόμη κι αν αυτό δεν ήταν ανάγκη να γίνει.
Δείτε τί κάνετε και τσεκάρετε τη λίστα με τις εργασίες για να εκτιμήσετε τί πρέπει να γίνει άμεσα. Φροντίστε να παραμείνετε ρεαλιστές και ειλικρινείς με τον εαυτό σας όταν κάνετε κάτι.
Αντί να κάνετε micromanagement, κάντε ερωτήσεις
Οι αναβλητικοί εργαζόμενοι αποτελούν πηγή άγχους και εκνευρισμού για τους επικεφαλής τους. Για να αποφύγουν το συνεχή έλεγχο και το micromanagement, χρειάζεται κατ΄αρχάς, να διαπιστώσουν αν αυτό που αναβάλουν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι δύσκολο, βαρετό ή μπερδεμένο. Τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φαίνονται και μερικές ερωτήσεις αρκούν για να λύσουν τα περισσότερα θέματα.
Εκτός από το να γνωρίζουμε τις συνθήκες και τα ερεθίσματα που μας κάνουν αναβλητικούς, υπάρχουν μερικοί ακόμα τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Το φως του ήλιου, η καλή θερμοκρασία και η άσκηση έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη συγκέντρωση και την αύξηση της παραγωγικότητας. Είμαστε πιο παραγωγικοί όταν έχουμε πρόσβαση στο φυσικό φως και περισσότερο κινητοποιημένοι όταν γυμναζόμαστε. Ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα, καθώς απελευθερώνει μια πρωτεΐνη που βελτιώνει την ικανότητα μάθησης και μνήμης και μειώνει το στρες απελευθερώνοντας ενδορφίνες.
Σε ποιους μπορεί να είναι χρήσιμη η αναβλητικότητα;
Για μερικούς ανθρώπους η αναβλητικότητα είναι χρήσιμη γιατί ενεργοποιεί ένα μηχανισμό στο σώμα που τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους. Όταν πλησιάζει η προθεσμία και ο χρόνος πιέζει, σκέφτονται τις συνέπειες που θα έχουν και αυτό τους προκαλεί φόβο. Ο φόβος τους κινητοποιεί απελευθερώνοντας αδρεναλίνη, γνωστή και ως το φυσικό παυσίπονο, που μειώνει τις συνέπειες της “επίπονης” εργασίας. Τα δύσκολα γίνονται ευκολότερα όταν πονάνε λιγότερο.
Η αναβλητικότητα μπορεί επίσης να κάνει κάποια πράγματα να φαίνονται εύκολα. Η υποβολή του εξοδολογίου από ένα ταξίδι, για παράδειγμα, είναι εύκολη σε σύγκριση με την παρουσίαση που έχετε να προετοιμάσετε και αποφεύγετε συστηματικά. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι σας επιτρέπει να κάνετε όλες τις μικροδουλειές που έχετε στη λίστα σας ανώδυνα, καθώς είστε στην ευχάριστη θέση να αποφύγετε αυτό το ένα πράγμα που καθυστερείτε. Τώρα, αν έχετε διαβάσει ως εδώ, ίσως έχει ήρθε η ώρα να… επιστρέψετε σε αυτό που κάνατε.
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.