18 Δεκ 2024
READING

Οι ομογενείς επιχειρηματίες που επενδύουν στο ελληνικό real estate

4 MIN READ

Οι ομογενείς επιχειρηματίες που επενδύουν στο ελληνικό real estate

Οι ομογενείς επιχειρηματίες που επενδύουν στο ελληνικό real estate

Μαγνήτης επενδύσεων για τους Έλληνες ομογενείς έχει καταστεί ο κλάδος των ακινήτων, με δεδομένο ότι οι τιμές στην ελληνική κτηματαγορά παραμένουν ανταγωνιστικές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς ακόμη να έχουν φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Τη στρατηγική της στο real estate αναπροσαρμόζει η οικογένεια Χαλικιά, που επένδυσε πρώτη φορά στα ακίνητα στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Τότε, εταιρεία συμφερόντων του Αριστείδη Χαλικιά αγόρασε πακέτο 14 ακινήτων από την Εμπορική Τράπεζα, έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ. Τέσσερα χρόνια μετά, η Intercontinental International την οποία ίδρυσε ο επιχειρηματίας, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντλώντας κεφάλαια 14 εκατομμυρίων μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Η βασική ενασχόληση του επιχειρηματία, βέβαια, ήταν ο τραπεζικός κλάδος, αφού είχε ηγετική θέση στη Republic Bank of Chicago, η οποία ειδικεύεται στη χρηματοδότηση ακινήτων και την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στην παρούσα φάση, και αναγνωρίζοντας πως η συγχώνευση με άλλον «μεσαίο» παίκτη θα δώσει προστιθέμενη αξία στην ΑΕΕΑΠ, ο Αριστείδης Χαλικιάς βρίσκεται εν μέσω της υλοποίησης ενός deal με το Θεόδωρο Φέσσα. Η, επίσης εισηγμένη στο Χ.Α., BriQ Properties, με βασικό μέτοχο τον τελευταίο, θα απορροφήσει την Intercontinental International, μία συμφωνία συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη της χρόνιας. Όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η ΑΕΕΑΠ που θα έχει δημιουργηθεί θα έχει χαρτοφυλάκιο 250 εκατ. ευρώ και η οικογένεια Χαλικιά θα συμμετέχει σε αυτή με ποσοστό περίπου 16%. Ο ίδιος ο Θεόδωρος Φέσσας έχει μιλήσει για «τις πολύ καλές αναφορές» για την οικογένεια Χαλικιά, τους οποίους χαρακτήρισε αξιόπιστους συνεταίρους.

Η… αδυναμία του Τέλη Μυστακίδη για τα ελληνικά ακίνητα

Η «αδυναμία» του δισεκατομμυριούχου Τέλη Μυστακίδη, με περιουσία 3,2 δισ. δολαρίων, είναι τα ακίνητα στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής του κολοσσού εξόρυξης πετρελαίου και μετάλλων, Glencore, κι ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες, «τιμά» την καταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη και σκανάρει τη βόρεια Ελλάδα για τις νέες του τοποθετήσεις. Η σημαντικότερη από τις επενδύσεις του στο real estate είναι η ανακατασκευή του κτηρίου Ρούσβελτ στη Θεσσαλονίκη, που στέγαζε παλιότερα την Ιονική Τράπεζα. Εκτός αυτού, όμως, είναι κάτοχος περισσότερων από 10 ακινήτων στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών κτηρίου γραφείων στη συμβολή της Βερανζέρου με την 3ης Σεπτεμβρίου στην Ομόνοια, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα. Επίσης, στον επιχειρηματία ανήκει το Nikopolis Hotel στη Θεσσαλονίκη, ένα πρώην βιομηχανικό ακίνητο στην οδό Πειραιώς εμβαδού περίπου 8.000 τ.μ., το Oyster Smartflats, ένα συγκρότημα 28 διαμερισμάτων στο Νέο Κόσμο και εκτάσεις στη βόρεια Ελλάδα.

Η επιστροφή της οικογένειας Βαλιώτη στη Λακωνία

Η οικογένεια Βαλιώτη, που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, επιστρέφει στη Λακωνία μέσω επενδύσεων στο τουριστικό real estate. Πρώτη κίνηση να αναστήσουν το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Λακωνίς.

Ο πατριάρχης της οικογένειας, 75χρονος Στηβ Βαλιώτης, υπήρξε ο ιδρυτής της Alma Realty Corporation με έδρα την Αστόρια, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων στη Νέα Υόρκη, ενώ το 2007 επένδυσε στον τραπεζικό χώρο, ιδρύοντας την Alma Bank. Αυτή δεν ήταν η πρώτη κίνηση στις τράπεζες, αφού το 1989 ο Βαλιώτης συμμετείχε σε επενδυτικό σχήμα που ίδρυσε τη Marathon National Bank.

Σε ό,τι αφορά στο Λακωνίς, η επένδυση ύψους 15 εκατομμυρίων αφορά, συγκεκριμένα, στην κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 449 κλινών με μετατροπή υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου, εντός οικοπέδου συνολικού εμβαδού 28 στρεμμάτων. Το ξενοδοχείο, το οποίο θα διαθέτει 150 δωμάτια, θα ανοίξει τις πόρτες του το 2025 και θα αποτελέσει το πέμπτο κατά σειρά ξενοδοχείο Radisson Blu στη χώρα, έπειτα από συμφωνία των επενδυτών με τον αμερικανικό όμιλο.

Τα σχέδια του Θεόδωρου Δουζόγλου

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τα έργα του Θεόδωρου Δουζόγλου, ομογενή από τη Βενεζουέλα. Ο επιχειρηματίας φέρεται να έχει εγκατασταθεί πλέον στην Ελλάδα και να δρομολογεί την εκκίνηση των επενδύσεων που θα του αποφέρουν έσοδα, όπως είναι η ανακαίνιση των δύο ξενοδοχείων, σε Πειραιά και Κηφισιά. Ο Δουζόγλου έχει συμφωνήσει με τη Hilton για την ένταξη του Μιστράλ στην Καστέλα και του εμβληματικού «Πεντελικόν» στο χαρτοφυλάκιο του αμερικανικού κολοσσού.

Ο επικεφαλής ανάπτυξης Νότιας Ευρώπης της Hilton, Alan Mantin επιβεβαίωσε πρόσφατα πως οι εργασίες για τα δύο ξενοδοχεία θα βρίσκονται σύντομα στη γραμμή εκκίνησης. Στο χαρτοφυλάκιο του Θ. Δουζόγλου, πάντως, ανήκουν και άλλα ακίνητα, όπως το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο, το οποίο απέκτησε από το ΤΑΙΠΕΔ το 2016, το κτίριο του ΟΤΕ στην Παλιά Βουλή και άλλα assets στο κέντρο της Αθήνας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.