Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας, με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς και την τουριστική σεζόν να επιμηκύνεται όλο και περισσότερο.Η φυσική ομορφιά του τόπου μας σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία, τις πανέμορφες θάλασσες και τα επιβλητικά βουνά, είναι στοιχεία που σε μεγάλο ποσοστό έχουν κατατάξει τη χώρα μας σε μία πολύ υψηλή θέση στις προτιμήσεις των τουριστών.
Σιγά-σιγά όμως, αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα πιο στοχευμένο τουριστικό προϊόν, το οποίο δε θα βασίζεται στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα. Σε αυτή τη βάση, αρχίζουν να αναζητούνται επιπλέον κίνητρα που θα προσελκύσουν τουρίστες στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να προωθήσει ειδικές μορφές τουρισμού, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και εκείνη που σχετίζεται με τον αγροδιατροφικό τομέα και την ελληνική παραγωγή.
Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια χορηγούνται άδειες σε διάφορα οινοποιεία, ελαιοτριβεία και ζυθοποιεία, τα οποία έχουν λάβει το ειδικό τουριστικό σήμα του «επισκέψιμου», που σημαίνει ότι τηρούν τις προδιαγραφές τόσο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όσο και σε τεχνικό και λειτουργικό επίπεδο. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες στη συγκεκριμένη κατηγορία προστέθηκαν και τα τυροκομείο, καθώς καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να αποκτήσουν από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) του υπουργείου Τουρισμού το Σήμα «Επισκέψιμου Τυροκομείου» (ΣΕΤ).
Το ευρωπαϊκό παράδειγμα
Η συγκεκριμένη τάση δεν αποτελεί ελληνική έμπνευση αλλά πρόκειται για μία πρακτική που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία, κυρίως σε κράτη του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Το μεσογειακό κλίμα που ευνοεί την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, και η μακρά παράδοση σε προϊόντα όπως τα τυριά, έχουν επιτρέψει στις συγκεκριμένες χώρες να υποδέχονται ανθρώπους από όλες τις γωνιές του κόσμου που αναζητούν μία ολοκληρωμένη εμπειρία, που συνδυάζει γεύσεις και πανέμορφα τοπία.
Κάπως έτσι και στη χώρα μας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία ανάλογη «στροφή» καθώς αποτελεί πολύ συνηθισμένο φαινόμενο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα να πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις και στον τουρισμό.
Πώς λειτουργεί το μοντέλο
Για να αντιληφθεί κάποιος πως λειτουργεί το συγκεκριμένο μοντέλο, αρκεί να διαβάσει για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά που οφείλει να διαθέτει ένα τυροκομείο προκειμένου να θεωρηθεί «επισκέψιμο».
Συγκεκριμένα, στις προδιαγραφές που θεωρούνται αναγκαίες για να χαρακτηριστεί ως «επισκέψιμο» ένα τυροκομείο, περιλαμβάνεται η ύπαρξη, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρου υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσας κατάλληλα διαμορφωμένης και εξοπλισμένης για γευστική δοκιμή διαφόρων τύπων τυριών και λοιπών προϊόντων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων ή και υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης.
Ακόμα, προβλέπεται η δυνατότητα για γευσιγνωσία, πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων καθώς και η παραγωγή έντυπου ή και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε).
Το σημείο-κλειδί που κάνει τη διαφορά και το συναντάμε ήδη στα επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποιεία και ελαιοτριβεία, είναι ότι επιτρέπεται από τον νόμο η κατά παρέκκλιση παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.α. Ενδεικτικό της ανοδικής τάσης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στην χώρα μας λειτουργούν περίπου 90 επισκέψιμα οινοποιεία, ορισμένα εκ των οποίων διαθέτουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή τουριστικές κατοικίες.
Μια ολοκληρωμένη εμπειρία
Ο επισκέπτης λοιπόν μπορεί όχι μόνο να γευτεί κάποια προϊόντα, αλλά να παρακολουθήσει την διαδικασία παραγωγής τους, να μάθει για την ιστορία τους και να παραμείνει στον χώρο για κάποια βράδια, βιώνοντας έτσι μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Για παράδειγμα θα έχει την ευκαιρία να πάρει μέρος ο ίδιος στο μάζεμα της ελιάς, να δει βήμα-βήμα την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, να συλλέξει μόνος του τα αυγά που θα καταναλώσει από το κοτέτσι ή να μαζέψει από την γη τα λαχανικά που θα συνοδεύσουν το πιάτο του.
Ακόμα, στο «πακέτο υπηρεσιών» μπορεί να συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο αγροτικές δραστηριότητες αλλά και η παρατήρηση οικοσυστήματος, διάφορα αθλήματα περιπέτειας όπως η πεζοπορία και το ράφτινγκ, πολιτιστικές περιηγήσεις και επισκέψεις σε λαογραφικά μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και εκκλησίες, μαθήματα τοπικής κουζίνας, γευσιγνωσίες και άλλα.
Η σημασία του αγροτουρισμού για την ελληνική κοινωνία και οικονομία
Ο αγροτουρισμός έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.
Αποτελεί μία ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται σημαντικά, και ταυτοχρόνως επιτυγχάνεται η υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, ειδικά εκείνων σε ορεινά χωριά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που απειλούνται με ερήμωση.
Ακόμα, με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται τα ελληνικά προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.), ενώ ενισχύεται σημαντικά και με έναν πιο υγιή τρόπο η τουριστική επισκεψιμότητα στη χώρα μας, με την ανάδειξη περιοχών που ίσως μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο γνωστές.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.