23 Ιαν 2025
READING

Ποιες 4 ελληνικές startup «σήκωσαν» 45 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο

4 MIN READ

Ποιες 4 ελληνικές startup «σήκωσαν» 45 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο

Ποιες 4 ελληνικές startup «σήκωσαν» 45 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο

Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, παρά τις μετριοπαθείς προβλέψεις για το 2024, ξεκίνησαν με το δεξί το νέο έτος, αφού σήκωσαν κεφάλαια άνω των 50 εκατ. δολαρίων τον Ιανουάριο.

Γενικά και το 2023 δεν ήταν μια…καυτή χρονιά για το ελληνικό startup οικοσύστημα καθώς η άνοδος των επιτοκίων, η αύξηση του πληθωρισμού αλλά και η αναιμική εικόνα των αγορών αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για να επενδύσουν τα funds μεγάλα ποσά σε χρηματοδοτήσεις.

Αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις και για το 2024 αφού σύμφωνα με σχετικό report της KPMG, οι επενδυτές θέτουν πιο αυστηρά επενδυτικά κριτήρια, αφήνοντας εκτός τις startup στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως «καθώς οι επενδυτές ανεβάζουν τον πήχη, δεν θα επιβιώσουν όλες οι εταιρείες».

Ωστόσο, ήδη από τον πρώτο μήνα του 2024 το ελληνικό οικοσύστημα startup δείχνει να διατηρεί ισχυρό το ενδιαφέρον και την επενδυτική ροή, παρά τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στη Γηραιά Ήπειρο γενικότερα.

Σύμφωνα με report της Marathon Venture Capital, το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων κατάφερε να επιτύχει μέσα σε έναν μήνα χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 50 εκατ. δολάρια, με τις τέσσερις μεγαλύτερες να προσεγγίζουν συνολικά τα 45 εκατ. δολάρια.

Kinvent και Brite Solar

Την μεγαλύτερη χρηματοδότηση τον πρώτο μήνα του 2024 έλαβε η Kinvent του Έλληνα πρώην αθλητή Αθανάσιου Κόλλια, με το ποσό να αγγίζει τα 17,4 εκατ. δολάρια.

Της επένδυσης ηγήθηκε η ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Eurazeo, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη του τομέα της υγείας στη Γαλλία. Το fund απέκτησε μέσω της χρηματοδότησης μειοψηφική συμμετοχή στην Kinvent, παράλληλα με τους υφιστάμενους μειοψηφικούς μετόχους Uni.Fund, τη Sofilaro, τη BADGE και τον γνωστό κεντρικό αμυντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Εθνικής Γαλλίας, Ραφαέλ Βαράν.

Η Kinvent δραστηριοποιείται στις διασυνδεδεμένες λύσεις φυσιοθεραπείας και ιδρύθηκε από τον κ. Κόλλια το 2017 και ήδη έχει προσελκύσει περισσότερους από 14.000 επαγγελματίες αποκατάστασης σε 68 χώρες.

Έχοντας εμπορική έδρα το Μονπελιέ και παραγωγή στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει μια σειρά από διασυνδεδεμένες συσκευές, που μετρούν τη δύναμη, την ισορροπία και το εύρος κίνησης μέσω μιας μοναδικής εφαρμογής για τις βιομηχανίες αθλητικής απόδοσης, αποκατάστασης και ιατρικής.

Με τη νέα επένδυση, η εταιρεία θα ανοίξει νέες πόρτες στις ΗΠΑ εντός του 2024, ενώ στα σκαριά έχει επέκταση και σε νέες αγορές. Ήδη δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε Ην. Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Μεξικό, Ουρουγουάη, Τουρκία, Κίνα και Ινδία.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέσα στο 2024 έλαβε η Brite Solar, η οποία σήκωσε πάνω από 9,5 εκατ. δολάρια. Η ελληνική startup προσέλκυσε κεφάλαια από τη New Energy Partners, ενώ στον γύρο συμμετείχαν ως κύριοι επενδυτές το EIC Fund, η Brace Agri Solar Holdings και η Deep Investments Limited.

Με ιδρυτή τον Νίκο Κανόπουλο, η Brite Solar Η Brite Solar, έχει αναπτύξει υλικά προηγμένης νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία νέων τύπων ημιδιαφανών ηλιακών συλλεκτών για εφαρμογές στη γεωργία.

Η τεχνολογία της Brite Solar, το PanePower, είναι επικυρωμένη στο πεδίο, με την εταιρεία να έχει εγκαταστάσεις πιλοτικών θερμοκηπίων και αγροβολταϊκών συστημάτων σε Ελλάδα, Ολλανδία και ΗΠΑ, ενώ η startup έχει περισσότερα από 12 ήδη κατοχυρωμένα ή εκκρεμή διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνα.

Circular Genomics και BlueLayer

Επόμενη είναι η BlueLayer, η οποία ανακοίνωσε ότι σήκωσε 9,2 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη των προγραμματιστών έργων άνθρακα παγκοσμίως και για την εισαγωγή πιστώσεων άνθρακα υψηλής ποιότητας στην αγορά.

Η πλατφόρμα λογισμικού end-to-end, που λειτουργεί σε λειτουργία stealth από τα τέλη του 2022, συγκέντρωσε τα κεφάλαια μέσω επενδυτικών γύρων εκκίνησης και pre-seed. Ο γύρος σποράς καθοδηγείται από την Point Nine, μια εξέχουσα ευρωπαϊκή εταιρεία VC που εστιάζει στο λογισμικό B2B.

Ιδρυτές είναι ο Αλέξανδρος Αργυρός, η Βίβιαν Μπερτσέκα και ο Gerardo Bonilla. Με έδρα το Βερολίνο και ομάδες στο Λονδίνο και την Αθήνα, η BlueLayer στοχεύει να βοηθήσει τους προγραμματιστές έργων άνθρακα να διαχειριστούν τις πιστώσεις άνθρακα σε κλίμακα.

Η τέταρτη στη σειρά είναι η Circular Genomics, η οποία σήκωσε 8,5 εκατ. δολάρια μέσα στον Γενάρη είναι η με βασικό επενδυτή την Mountain Group Partners

Η startup, της οποίας συνιδρυτής είναι ο Dr. Δημήτρης Μέλλιος, είναι παγκόσμιος ηγέτης στη χρήση του κυκλικού RNA ως νέου βιοδείκτη για την ενίσχυση της ιατρικής ακρίβειας για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων.

Η τεχνολογία κυκλικών βιοδεικτών RNA της Circular Genomics αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού Δρ. Νικόλαο Μέλλιο, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Νευροεπιστημών του UNM, και τον Δρ. Alexander Hafez, ο οποίος συνεργάστηκε με τον κ. Μέλλιο ως υποψήφιος διδάκτορας στη βιοϊατρική επιστήμη πριν αποφοιτήσει τον Ιανουάριο του 2021.

Ο τρίτος συνεργάτης είναι ο Δρ. Madhukar Trivedi, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Επικεφαλής του Τμήματος Διαταραχών της Διάθεσης και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Κατάθλιψη και της Κλινικής Φροντίδας στο UT Southwestern Medical Center.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.