Το παγκόσμιο ποσοστό κυκλικής οικονομίας μειώθηκε από 9,1% σε 7,2% το 2023, παρά την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και τον τεράστιο αριθμό συζητήσεων και μελετών που τριπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε αυτό κατέληξε έρευνα της Deloitte σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Επιπτώσεων “Circle Economy Foundation” που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2024. Τί σημαίνει αυτό; Ότι ενώ όλοι μιλούν για την κυκλική οικονομία, λίγοι την κάνουν πράξη.
Αυτή τη στιγμή ξεπερνάμε πέντε από τα εννέα όρια που είναι κρίσιμα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και η συνέχιση αυτής της πορείας σημαίνει ότι γη και άνθρωποι θα κινδυνεύουν όλο και περισσότερο. Μέσω της κυκλικής οικονομίας, οι πιέσεις μπορούν να μειωθούν και η ανθρωπότητα να γίνει πιο ασφαλής. Στόχος του οργανισμού είναι να την διπλασιάσει μέχρι το 2032 και η πρόσφατη έκθεση του αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Από τη θεωρία στην πράξη
Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν την πρόοδο προς τη βιωσιμότητα: η οικονομία, η εργασία και οι δεξιότητες. Η μετάβαση από τη θεωρία στη πράξη απαιτεί την αλλαγή των οικονομικών πρακτικών που βλάπτουν το περιβάλλον και την κοινωνία, τη διάθεση κεφαλαίου για την ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών και την κάλυψη του κενού που υπάρχει στις δεξιότητες των εργαζομένων.
Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα;
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι άνθρωποι κατανάλωσαν 500 δισεκατομμύρια τόνους υλικών — σχεδόν ίσα με αυτά που καταναλώθηκαν σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα! Αυτό σημαίνει ότι παγκοσμίως, καταναλώνουμε περισσότερα υλικά από ποτέ, ενώ το μερίδιο των δευτερογενών υλικών μειώνεται.
Είναι προφανές, ότι επιχειρήσεις, ειδικοί και αναλυτές πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον οδικό χάρτη της κυκλικής οικονομίας, να συμφωνήσουν στους τομείς εστίασης και να εργαστούν από κοινού για τη συστημική αλλαγή που απαιτείται. Για να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία είναι δίκαιη, οι λύσεις θα πρέπει να σχεδιαστούν με γνώμονα τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου έτσι ώστε παράλληλα να μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ του εργατικού δυναμικού και να αυξήσουν τις ευκαιρίες απασχόλησης.
Κίνητρα επιδοτήσεων
Οι πολιτικές και το νομικό πλαίσιο της κάθε χώρας θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα για βιώσιμες και κυκλικές πρακτικές, ειδικά σε χώρες μεσαίου εισοδήματος όπου η κυκλική γεωργία και η μεταποίηση ενδεχομένως να αποτελούν προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις. Αντίστοιχα, οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον τομέα των κατασκευών και της γεωργίας. Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνήσεις μπορούν να μετατοπίσουν τις επιδοτήσεις Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επιδοτήσουν τις ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας και να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο ότι όλες οι επενδύσεις ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα οικολογικής και κοινωνικής ευημερίας.
Πράσινη εκπαίδευση
Η έκθεση υπογραμμίζει πως η μετάβαση στην κυκλική οικονομία πρέπει επιπλέον να γίνει με δίκαιο τρόπο για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα έχουν κενό γνώσεων και δεξιοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα αναγκαστούν να συμπεριλάβουν πράσινη εκπαίδευση και δεξιότητες και να πολλαπλασιαστούν για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.
Τί γίνεται με το fast fashion;
Στον τομέα της μόδας, η έκθεση προτρέπει το αγοραστικό κοινό να αποφεύγει τη γρήγορη μόδα και να προτιμά ρούχα που είναι κλωστοϋφαντουργικά βιώσιμα. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται τη δραστική μείωση αγορών καινούριων ρούχων και την αύξηση της επιδιόρθωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης μεταχειρισμένων. Προτεραιότητα χρειάζεται να δοθεί επίσης στην τοπική παραγωγή καθώς και σε ρούχα καλύτερης ποιότητας και ανθεκτικότητας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η κοινωνία εξασφαλίζοντας επάρκεια φυσικών πόρων και διάρκεια, είναι η ανάπτυξη ενός νέου οικονομικού μοντέλου που θα περιορίζει τα απόβλητα και θα μειώνει την ανάγκη δημιουργίας νέων. Άλλωστε αυτό σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη. Αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων μέσω της ευφυέστερης χρήσης των πόρων και μιας σύγχρονης οικονομίας που συμβάλλει στην ευημερία τους.
Με πληροφορίες από Fashion United
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.