26 Απρ 2024
READING

H Nike ρίχνει στη μάχη νέα τεχνολογία παπουτσιών

3 MIN READ

H Nike ρίχνει στη μάχη νέα τεχνολογία παπουτσιών

H Nike ρίχνει στη μάχη νέα τεχνολογία παπουτσιών

H τεχνολογία απορρόφησης κραδασμών των αθλητικών παπουτσιών Air της Nike έχουν αποδειχθεί ο τέλειος συνδυασμός άνεσης, λειτουργικότητας και marketing. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, το καουτσούκ στις σόλες των παπουτσιών Nike ήταν μια επαναστατική καινοτομία που πρόσφερε υποστήριξη εκεί που οι αθλητές τη χρειαζόντουσαν περισσότερο. Το 1987, η Nike έκανε ορατή την καινοτομία της στις σόλες των παπουτσιών Air Max 1 και με αυτό, δημιούργησε ένα νέο είδος παπουτσιών που εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή των πωλήσεων της.

Σήμερα, η Nike ανακοινώνει τη μεγαλύτερη αλλαγή της στην τεχνολογία Air μετά την πρώτη της δημιουργία. Η νέα έκδοση είναι ο Air Max Dn, μια αερόσολα τεσσάρων θαλάμων που χρησιμοποιεί δύο ξεχωριστές εσωτερικές πιέσεις για να προσαρμόζεται καλύτερα στον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα πόδια όταν περπατάμε και τρέχουμε.

Πώς λειτουργεί το Air Max Dn

Η ομάδα R&D της Nike διαπίστωσε ότι ο αέρας συχνά έμενε στάσιμος μέσα στις πλαστικές φυσαλίδες του παπουτσιού, οδηγώντας σε σταθερή πίεση που δεν επέτρεπε στο παπούτσι να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Για το λόγο αυτό, θέλησαν να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον αέρα να ρέει πιο εύκολα αποκτώντας δυναμικότητα, κάτι που θα επιτρέπει στη συνέχεια σε εκείνον που τα φοράει να κάνει τις κινήσεις του πιο ομαλά.

Αν και φαινομενικά η αλλαγή δείχνει μικρή, στην πραγματικότητα προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και καλύτερες αθλητικές επιδόσεις. Το σύστημα διπλής πίεσης στο Air Max Dn είναι η πρώτη φορά που η Nike δημιουργεί μια τέτοια μεταβλητή αίσθηση στο πάτημα του παπουτσιού -και η τεχνολογία Air είναι ένα μόνο μέρος του παζλ για τη δημιουργία του.

Tα νέα παπούτσια Air Max Dn θα είναι διαθέσιμα από τις 26 Μαρτίου και θα πωλούνται στην τιμή των 170 δολαρίων. Η νέα τεχνολογία αναμένεται να καταλήξει στις σόλες των παπουτσιών μπάσκετ, τρεξίματος και προπόνησης, δεδομένου ότι αυτά τα αθλητικά παπούτσια μπορούν να μετριάσουν το σοκ, να ανακατευθύνουν την ενέργεια και να αυξήσουν τη φυσική απόδοση των αθλητών. Το παπούτσι Alphafly 3 της Nike, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη πολλών παγκόσμιων ρεκόρ μαραθωνίου, αξιοποίησε δεδομένα πολλών αθλητών για να καθορίσει τη θέση και τη μορφή των αεροσολών του.

Η Nike προσπαθεί να ανακάμψει

Οι κάποτε ρόδινες ημέρες της αλματώδους ανόδου των τιμών των μετοχών και της καταναλωτικής ζήτησης φαίνεται να αποτελούν πλέον παρελθόν και για την άλλοτε κυρίαρχη Nike. Η εταιρεία αποκάλυψε πρόσφατα ότι κατέχει απούλητα προϊόντα αξίας 7,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι αγωνίζεται να διακινήσει τα αποθέματα παρά τις προωθητικές ενέργειες που καταστρέφουν τα περιθώρια κέρδους. Επιπλέον, οι προοπτικές των πωλήσεών της για το οικονομικό έτος 2024 υπολείπονται των εκτιμήσεων των αναλυτών, γεγονός που επιτείνει τις προκλήσεις της εταιρείας.

Για να γίνουν όλα αυτά, η Nike καλείται να πείσει τους καταναλωτές και τους επενδυτές ότι μπορεί να ανακτήσει την παλιά της δόξα. Αν και η εταιρεία δεν βρίσκεται σε κρίση επιβίωσης, αναγνωρίζει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού και αναδιαμόρφωσης των επιχειρηματικών στρατηγικών της. Η ικανότητα της να προσφέρει πρωτοποριακά προϊόντα και να αποκαταστήσει τη σχέση της με τους καταναλωτές θα καθορίσει την επιτυχία της σε ένα κλάδο που εξελίσσεται τόσο πολύ, που πλησιάζει να γίνει mainstream.

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.