29 Απρ 2024
READING

Nespresso: Ανάπτυξη 50% στην τριετία για τη «βασίλισσα» του Ζero Waste

5 MIN READ

Nespresso: Ανάπτυξη 50% στην τριετία για τη «βασίλισσα» του Ζero Waste

Nespresso: Ανάπτυξη 50% στην τριετία για τη «βασίλισσα» του Ζero Waste

Την καλύτερη απόδειξη ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνδυαστεί με πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον αποτελεί η Nespresso Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα έκαναν γνωστά οι άνθρωποί της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία είδε την δημοφιλία της -άρα και τις πωλήσεις της- τα τελευταία χρόνια να έχουν διαρκή άνοδο, κάτι που αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Αντώνη Αυγερόπουλο, η Nespresso Hellas κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 50% την τριετία 2020-2022. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, και το 2023 έκλεισε με διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεων. Όλα αυτά όμως χωρίς να ξεχνάει ποτέ τις δεσμεύσεις της για έναν πιο «πράσινο» κόσμο!

Σπουδαία επιτεύγματα στο Zero Waste

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Ελληνικό, η προσοχή στράφηκε σε όσα παρουσίασε ο Αντώνης Αυγερόπουλος, προκειμένου να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία θα πετύχει το Net Zero έως το 2035 σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και όσα είπε σχετικά με τις συνολικές δράσεις κυκλικής οικονομίας της στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο των δράσεων αυτών βρέθηκε η ανακύκλωση, καθώς μέσα σε μια 10ετία αυξήθηκε το ποσοστό ανακύκλωσης κάψουλας από 1,4% σε 32%. Με λίγα λόγια, πλέον ανακυκλώνονται 1 στις 3 κάψουλες που εισάγονται στη χώρα.

Πιστή στη δέσμευσή της για μια πολιτική που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, τα τελευταία 10 χρόνια η Nespresso δημιούργησε το δικό της σύστημα ανακύκλωσης καψουλών αλουμινίου στην Ελλάδα, στο οποίο ο καφές διαχωρίζεται από το αλουμίνιο. Στη συνέχεια, ο πρώτος μετατρέπεται σε βελτιωτικό εδάφους, και το δεύτερο ανακυκλώνεται για την δημιουργία νέων αντικειμένων.

Πώς όμως η Nespresso έφτασε από το 1,4% του 2014, σε ένα ποσοστό ανακύκλωσης 32%; Σύμφωνα με τον Αντώνη Αυγερόπουλο αυτό συνέβη, εκτός των άλλων, μέσω μιας ισχυρής επικοινωνιακής στρατηγικής αλλά και της προσφοράς στους καταναλωτές ορισμένων καινοτόμων υπηρεσιών. Μία εξ αυτών είναι το recycling from home, με τις κάψουλες να δίνονται για ανακύκλωση από τον πελάτη κατά την παραλαβή της online παραγγελίας του.

«A Zero Waste Journey»

Η Νespresso όμως δεν επαναπαύεται στα σπουδαία κατορθώματά της. Αντιθέτως, έχει βάλει σε εφαρμογή το επόμενο βήμα στην κυκλική οικονομία, καθώς, τον Οκτώβριο του 2023, εγκαινίασε το πρόγραμμα «A Zero Waste Journey». Μία πρωτοβουλία που κινείται βάση της δέσμευσής της, σε παγκόσμιο επίπεδο, για ένα net zero μέλλον όπου τίποτα δεν πάει χαμένο.

Στο πλαίσιο αυτό, κι έχοντας ως σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας στην Ελλάδα, οι Boutiques του Κολωνακίου και της Γλυφάδας μετασχηματίστηκαν με στόχο τη σωστή διαχείριση αποβλήτων. Έτσι, όχι μόνο οι χρησιμοποιημένες κάψουλες των πελατών, αλλά και όλα τα υλικά των Boutiques -όπως χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί- συλλέγονται και οδηγούνται προς ανακύκλωση. Ακόμα και τα υπολείμματα τροφής οδηγούνται προς κομποστοποίηση, ενώ τα μη ανακυκλώσιμα υλικά προς ενεργειακή αξιοποίηση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγερόπουλος: «Στη Nespresso πιστεύουμε ότι ένα net zero μέλλον είναι το μόνο μέλλον και γι’ αυτό στοχεύουμε στο καθαρό μηδέν παγκοσμίως έως το 2035, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί καθώς αντικατοπτρίζει μια 30ετή δέσμευση της Nespresso για βιωσιμότητα. Είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ακόμα περισσότερα τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Το νέο πρόγραμμα ‘A Zero Waste Journey’ της Nespresso στην Ελλάδα στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος στη χώρα εγκαινιάζοντας ένα νέο μέλλον όπου τίποτα δεν θα πηγαίνει χαμένο»

Δίπλα στις μικρές επιχειρήσεις της χώρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nespresso όχι μόνο δεν ενεργεί ανταγωνιστικά προς τις μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά, αντιθέτως, στέκεται στο πλευρό τους όταν αυτό είναι εφικτό.

Έτσι, στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι ως ομιλητές και δύο στρατηγικοί συνεργάτες της, οι οποίοι ανάλυσαν, μαζί με τον Αντώνη Αυγερόπουλο, την επόμενη μέρα της κυκλική οικονομίας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον Σταύρο Τσομπανίδη από την Phee, με την οποία η Nespresso δημιούργησε coasters από ανακυκλωμένο καφέ, και τον Στέφανο Καμπέρη από το Staramaki, ένα καινοτόμο ελληνικό καλαμάκι σίτου το οποίο διατίθεται στα σημεία Nespresso on the go.

Τα σχέδια επέκτασης

Βασιζόμενη στις εξαιρετικές επιδόσεις της, η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Αυγερόπουλο σχεδιάζει την επέκτασή της και στη δυτική Αττική, στην οποία ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί με νέα καταστήματα.

Ακόμα, ειδική αναφορά έγινε για την λειτουργία της Boutique Nespresso (την 12η της αλυσίδας) στο The Mall Athens στο Μαρούσι, ένα κατάστημα υψηλής αισθητικής που έρχεται να προσφέρει κορυφαία προϊόντα καφέ -και όχι μόνο- στους χιλιάδες επισκέπτες του εμπορικού κέντρου.

Η ελληνική καινοτομία που έκανε τη διαφορά 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nespresso Hellas προχώρησε πρόσφατα σε μία μοναδική κίνηση για το brand, παγκοσμίως.

Μετά από προσωπικές ενέργειες του διευθύνοντα συμβούλου της, Αντώνη Αυγερόπουλου, η πολυεθνική πείστηκε να δώσει το «πράσινο φως» για μια ελληνική πρωτοβουλία που ήρθε να κάνει τη διαφορά.

Ο λόγος για τα nespresso On the Go. Η μετατροπή δηλαδή ενός εμπορικού καταστήματος πώλησης σε σημείο συνάντησης στο οποίο οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους και διάφορα σνακς τα οποία έχουν την υπογραφή των καταξιωμένων Chefs Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου.

Έτσι, οι πελάτες που θα επισκεφθούν τις Nespresso Boutique της Γλυφάδας και της Μητροπόλεως έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δημιουργίες τους, απολαμβάνοντας τον καφέ τους on the go. Eκτός από τα δύο αυτά καταστήματα, Nespresso on the go κατάστημα λειτουργεί και στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, αφού ήταν μεγάλη επιθυμία της εταιρείας η κίνηση αυτή να επεκταθεί και στη συμπρωτεύουσα.

Πρόκειται για μία εξαιρετική προσπάθεια η οποία μάλιστα ενδέχεται να αλλάξει και τον τρόπο που λειτουργεί το brand παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί, η ελληνική αυτή ιδέα, ενδέχεται να εφαρμοστεί και σε καταστήματα σε άλλες χώρες, αν κριθεί επιτυχημένη.

Οι άνθρωποι της ελληνικής Nespresso δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την μέχρι σήμερα επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς από την πρώτη στιγμή εφαρμογής της τα καταστήματα έχουν γεμίσει «ζωή» και ο κόσμος απολαμβάνει να κάθεται στα σταντς που έχουν τοποθετηθεί έξω από τα καταστήματα, συντροφιά με το αγαπημένο του ρόφημα ή/και σνακ. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, εκτός των άλλων, έχει διαδραματίσει και σημαντικό ρόλο στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, κάτι που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα που δημοσιεύει. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.