26 Απρ 2024
READING

Οι μάρκες πολυτελείας μπαίνουν σε γήπεδα

3 MIN READ

Οι μάρκες πολυτελείας μπαίνουν σε γήπεδα

Οι μάρκες πολυτελείας μπαίνουν σε γήπεδα

Οι αθλητές είναι πλέον κάτι περισσότερο από αθλητές. Είναι διασημότητες, παράγοντες επιρροής, ιδρυτές, διευθύνοντες σύμβουλοι. Οι δε μάρκες πολυτελείας βλέποντας ότι ο αθλητισμός κατέχει σημαντική θέση στη σύγχρονη κουλτούρα, επεκτείνονται και σε αυτόν. Το 2024, η δυναμική μεταξύ τους θα συνεχίσει να αυξάνεται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού τον Ιουλίου, όπου η LVMH θα παίξει τον ρόλο της ως Premium Partner.

Η συνεργασία, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, οδήγησε τη LVMH να διορίζει αθλητές ως πρεσβευτές του Dior και του Louis Vuitton, με τον κοσμηματοπώλη Chaumet -που επίσης ανήκει στην LVMH- να σχεδιάζει τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά μετάλλια.

Αθλητισμός και Πολιτισμός ενώνονται μέσω της Μόδας

Χάρη στη συμμετοχή της LVMH, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι έτοιμοι να αποκτήσουν μια διαφορετική βαρύτητα στο χώρο της μόδας. Η συμμετοχή της καταδεικνύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι απλώς μια αθλητική, αλλά και μια πολιτιστική στιγμή. Σημαίνει ότι οι μη φίλοι του αθλητισμού μπορούν να ενδιαφερθούν ευρύτερα για τους αγώνες, χωρίς το ενδιαφέρον τους να πρέπει να αφορά αποκλειστικά τα ίδια τα αθλήματα.

Πέρυσι, επίσης η μόδα προσηλώθηκε στη Formula 1, με τη Louis Vuitton και τη Chanel να κυκλοφορούν τις δικές τους συλλογές. Οδηγοί της F1 μετατράπηκαν σε ζωντανές διαφημίσεις εντός και εκτός πίστας, ενώ οι εβδομάδες μόδας πλημμύρισαν από street style στιγμιότυπα εμπνευσμένα από την F1.

Μια νέα αγορά καταναλωτών

Οι μάρκες πολυτελείας, όπως και κάθε άλλη μάρκα, επιδιώκουν συνεχώς να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Ο αθλητικός τομέας είναι μοναδικός λόγω της ευρείας απήχησης που έχει στον πολιτισμό, τις πεποιθήσεις και την παράδοση. Εάν προσεγγιστεί με επιτυχία, είναι σχεδόν μια απεριόριστη νέα αγορά καταναλωτών.

Η δημοτικότητα κάποιων αθλημάτων, όπως η F1 και το τένις, αυξάνεται μέσω διαφόρων παραγωγών του Netflix, και σε συνδυασμό με την αμεσότητα που δημιουργούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αθλητές φαίνονται οικείοι και προσιτοί στους θεατές. Αυτό γίνεται τελικά μια ευκαιρία μάρκετινγκ των brands πολυτελείας να απευθυνθούν στο νεότερο κοινό.

Είναι επίσης μια ευκαιρία για τις μάρκες να διαφοροποιήσουν τη σχεδιαστική τους ικανότητα. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για Ειδικά Έργα, η Prada έχει αξιοποιήσει τον αθλητισμό ως μέσο για να επιδείξει την επιδεξιότητά της πέρα ​​από την πασαρέλα. Από τη σχεδίαση στολών για το 37ο Κύπελλο Αμερικής, μέχρι τις διαστημικές στολές για την επερχόμενη Διαστημική Αποστολή Artemis 3 της NASA, η Prada ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Οι προβλέψεις μιλούν για ιλιγγιώδη νούμερα

Τα αθλητικά ρούχα και οι μάρκες μόδας έχουν ξεπεράσει σημαντικά την υπόλοιπη παγκόσμια αγορά από την προ-πανδημία, σύμφωνα με την McKinsey & Co, με τις προβλέψεις να αναμένουν ότι τα αθλητικά ρούχα και παπούτσια θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 250 δις δολάρια στα επόμενα δυο χρόνια.

Η σχέση της McCartney με την Adidas για την γυναικεία στολή ποδοσφαίρου της Arsenal τον περασμένο Σεπτέμβριο, πήγε τόσο καλά στους φανατικούς του αθλητισμού αλλά και της μόδας, ώστε η στολή φοριόταν στους αγώνες από τους αθλητές και στους δρόμους ως ένα κομμάτι premium streetwear.

Η Deloitte προβλέπει ότι τα έσοδα από τα γυναικεία αθλήματα το 2024 θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αυξημένα κατά 300% από την πρόβλεψή της για το 2021, σημειώνοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών ως καταλύτη.

Η επιτυχία των luxury brands έγκειται στο να κάνουν τη μόδα πολυτελείας πιο προσιτή στους λάτρεις των σπορ, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό για τους λάτρεις της μόδας. Ένα ίσως όχι και τόσο δύσκολο στοίχημα, δεδομένου ότι τις βλέπουμε να εισέρχονται δυναμικά στους χώρους των γηπέδων, ντύνοντας τους αθλητές και δημιουργώντας στους θεατές την αίσθηση ότι βρίσκονται στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου. 

Photo: Unpslash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.