22 Δεκ 2024
READING

Χαρούμενος στη δουλειά. Γίνεται;

4 MIN READ

Χαρούμενος στη δουλειά. Γίνεται;

Χαρούμενος στη δουλειά. Γίνεται;

Με τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας να το περνάμε στη δουλειά, είναι λογικό να θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι εκεί. Ωστόσο, η Έκθεση της Gallup για την κατάσταση του χώρου εργασίας το 2023, διαπιστώνει ότι 9 στους 10 εργαζόμενους είναι συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι στη δουλειά και σχεδόν 1 στους 5 (18%) δεν ενδιαφέρεται καθόλου.

Αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το προσωπικό. Όταν οι σχέσεις των εργαζομένων με την εργασία είναι προβληματικές, επηρεάζεται η σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία. Επιπλέον, για τις εταιρείες, δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι σημαίνουν απώλειες στην παραγωγικότητα, πεσμένο ηθικό, μικρότερη σύνδεση και λιγότερη δέσμευση. Γεγονός που οδηγεί στη μεγάλη πρόκληση της διατήρησης των εργαζομένων.

Η ευτυχία είναι υποκειμενική

Μέρος της πρόκλησης για τη δημιουργία ευτυχισμένων εργαζομένων είναι ότι η ευτυχία  είναι υποκειμενική. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι 13% πιο παραγωγικοί συνολικά, αλλά ακόμη και κάτω από ιδανικές συνθήκες – χώρους εργασίας που καλλιεργούν ψυχολογική ασφάλεια, αυτονομία και εργασία με νόημα, για παράδειγμα – αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους διαφέρει από τον έναν στον άλλο.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το ωραίο με την οργανωτική επιστήμη γύρω από την ευτυχία ή αλλιώς το wellbeing όπως ονομάζεται, είναι ότι υπάρχει μια λίστα συστατικών από την οποία ο καθένας μπορεί να επιλέξει ό,τι είναι καλύτερο για εκείνον. Και ενώ οι εταιρείες φέρουν ευθύνη για την καλλιέργεια των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί, πρώτα από όλα για τον εαυτό τους.

Επανασυνδεθείτε με το νόημα της δουλειάς σας.

Το να νιώθουμε ότι η δουλειά μας έχει νόημα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να αυξήσουμε την καλή μας διάθεση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Κι ενώ οι διευθυντές μπορούν να βοηθήσουν τους υπαλλήλους να βρουν νόημα στη δουλειά τους, οι δεύτεροι συνήθως έχουν την ικανότητα να βρουν αυτό το νόημα μόνοι τους. Πως; Εστιάζοντας σε αυτό που έχει σημασία για εκείνους, σε αυτό που κάνει τη διαφορά και τους κάνει να αισθάνονται πως συνεισφέρουν σε κάτι καλό.

Με τί γεμίζουμε το μυαλό μας;

Οι επιρροές που δέχονται στη ζωή τους οι άνθρωποι είναι καθοριστικές. Αυτοί που συναναστρεφόμαστε, εκείνα που διαβάζουμε και ακούμε, αυτά που σκεφτόμαστε, το περιβάλλον μας, όλα παίζουν ρόλο στο πώς νιώθουμε. Άλλωστε μεγάλο ρόλο στην ευτυχία έχει να κάνει ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να βλέπουμε τον κόσμο, αισιόδοξα ή απαισιόδοξα.

Ανθεκτικότητα και φιλία άρρηκτα συνδεδεμένες 

Ένα άλλο στοιχείο ευτυχίας στο χώρο εργασίας είναι η ικανότητα διαχείρισης της αποτυχίας, της ματαίωσης, των δυσκολιών και των συγκρούσεων. Η δε προσπάθεια να αφήνουμε στο γραφείο τα προβλήματα της δουλειάς, δεν φέρνει πάντοτε αποτελέσματα. Το να μπορούμε να διαχειριζόμαστε δύσκολα συναισθήματα στο περιβάλλον εργασίας μας, απαιτεί συναισθηματική νοημοσύνη, υποστήριξη και φροντίδα. Η υψηλή ανθεκτικότητα -μια δεξιότητα πολύ χρήσιμη στην εποχή που ζούμε-  όπως και η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με συναδέλφους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και αποτελούν δυο από τους σημαντικότερους παράγοντες ευτυχίας στη δουλειά.

Διαλείμματα για αποφόρτιση

Το να είναι κάποιος ενεργός όλη την ώρα δεν είναι χρήσιμο ούτε για τον εργαζόμενο, ούτε για την επιχείρηση. Είναι απαραίτητο να επαναφορτίζουμε τις ψυχολογικές μας μπαταρίες, καθώς η δημιουργικότητα και παραγωγικότητα μειώνονται όταν δεν υπάρχει χρόνος για αποφόρτιση. Είναι κάτι αντίστοιχο με τη σωματική άσκηση. Εάν τρέχετε σε διάδρομο για 20 λεπτά προσπαθώντας να καλύψετε μια απόσταση, όταν τελειώσετε με αυτό, πρέπει να κάνετε τέντωμα, χρειάζεστε ξεκούραση για να ανακάμψετε και αυτή η αποκατάσταση είναι απαραίτητη για να επαναλάβετε την άσκηση αργότερα.

Τελικά ποιο είναι το μυστικό για να είναι κανείς χαρούμενος στη δουλειά; Μάλλον το να είναι συντονισμένος με αυτό που κάνει και να είναι έτοιμος για αλλαγές όταν αυτές χρειάζονται. Αν δεν νιώθετε καλά με τη δουλειά σας, αποδεχθείτε το και δείτε τί μπορείτε να κάνετε. Αυτό μπορεί να ξεκινά με το πιο μικρό πράγμα, όπως να θέτουμε καλύτερα όρια ή να επενδύουμε ​​στη σωματική και ψυχική μας υγεία, ωστόσο τα μικρά βήματα αλλαγής είναι εκείνα που όταν συνδυαστούν όλα μαζί, καταλήγουν να επιτρέπουν μεγάλες, πραγματικές αλλαγές. 

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.