26 Απρ 2024
READING

Ο κλάδος του λιανεμπορίου «επιστρέφει» στο Χρηματιστήριο

4 MIN READ

Ο κλάδος του λιανεμπορίου «επιστρέφει» στο Χρηματιστήριο

Ο κλάδος του λιανεμπορίου «επιστρέφει» στο Χρηματιστήριο

Έμμεση χρηματιστηριακή εκπροσώπηση αποκτά ο κλάδος του λιανεμπορίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος έχει μικρή παρουσία στο ταμπλό και συνεχώς συρρικνώνεται.

Σήμερα, οι εισηγμένες εμπορικές εταιρείες περιορίζονται στις Jumbo, AS Company, Κλουκίνας Λάππας (Mothercare), Fourlis (IKEA), Μινέρβα, ενώ η βορειοελλαδίτικη MED εισήχθη πρόσφατα στην Εναλλακτική Αγορά. Είχαν προηγηθεί ηχηρές έξοδοι, όπως αυτή της ΑΒ Βασιλόπουλος που εξαγοράστηκε το 2010 από την Delhaize, της FG Europe του ομίλου Φειδάκη και η πιο πρόσφατη, της Πλαίσιο.

Το σκηνικό φαίνεται να ανατρέπεται «μερικώς», καθώς οι ελληνικές εισηγμένες μετατρέπονται σε holdings.

Ήταν το 2005 όταν ο Κωτσόβολος πήρε το δρόμο της εξόδου από τη Σοφοκλέους, καθώς ο όμιλος Φουρλή πούλησε το σύνολο των μετοχών της αλυσίδας στη βρετανική πολυεθνική Dixons (νυν Currys). Σήμερα, ετοιμάζεται να εισέλθει ξανά από το… παράθυρο της λεωφόρου Αθηνών, αφού από τα τέλη του 2023 έχει υπογραφεί η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας από τη ΔΕΗ, έναντι τιμήματος που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το business plan της ΔΕΗ, ο όμιλος επεκτείνεται, εκτός από την εμπορική δραστηριότητα, στην εγκατάσταση και λειτουργία ενεργειακών λύσεων (φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λύσεις smart home) και συμβουλευτική για θέματα ενέργειας, μέχρι υπηρεσίες για το σπίτι, παραδόσεις παραγγελιών και λύσεις προστιθέμενης αξίας, όπως πληρωμές και ασφαλιστικές λύσεις.

Η ΔΕΗ έχει αγοράσει τζίρο 735 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο ανήλθαν τα έσοδα της Κωτσόβολος την τελευταία χρήση, που έληξε τον Απρίλιο του 2023, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα είναι αυξημένες κατά 3%. Σημειωτέον ότι το 8% των εσόδων, περί τα 60 εκατ. ευρώ προήλθε από παροχή υπηρεσιών, τομέας στον οποίο προσβλέπει η ΔΕΗ και φαίνεται ότι παρουσιάζει περιθώρια ανάπτυξης.

Στροφή για την AVE

Στροφή στο λιανεμπόριο έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο και η Audiovisual (AVE) του ομίλου Ν. Βαρδινογιάννη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιπροσώπευση και η διανομή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της γαλλικής Carrefour, που είχε αποχωρήσει από την Ελλάδα το 2012. Το άνοιγμα στα σούπερ μάρκετ έχει γίνει μέσω της Retail & More, στόχος της οποίας είναι να αποκτήσει/δημιουργήσει δίκτυο τριψήφου αριθμού καταστημάτων με την ταμπέλα του γαλλικού retailer εντός του 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει εξαγοράσει τις αλυσίδες Economy και Χαλιόπουλος, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία 200 προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour από Έλληνες παράγωγους προκειμένου να τοποθετηθούν στα καταστήματα και να ξεκινήσει και η εξαγωγή τους στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται η Carrefour από το 2024. Το φθινόπωρο του 2023 έγινε γνωστή η επέκταση franchise της Carrefour στη Βουλγαρία, με το πλάνο να περιλαμβάνει την δημιουργία 200 καταστημάτων στη Βουλγαρία σε βάθος πενταετίας.

Στις υπόλοιπες δραστηριότητες λιανικής της AVE περιλαμβάνεται η συνεργασία με τη READY NUTRITION, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, για την αποκλειστική διανομή του ενεργειακού ποτού READY στην Ελλάδα και ακολουθεί η Κύπρος. Επίσης ο όμιλος πήρε την στρατηγική απόφαση να αναπτυχθεί στον τομέα της αντιπροσώπευσης, διανομής και εμπορίας προϊόντων FMCGs. Ξεκινώντας την συνεργασία με σημαντικές εταιρείες όπως οι Ferro & ΡΟΥΜΕΛΗ Τυροκομικά, σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη με άλλους οίκους και άλλες κατηγορίες προϊόντων.

Παρουσία στο Χρηματιστήριο αποκτούν και τα Αττικά Πολυκαταστήματα, αφού ανήκουν από το 2023 στον όμιλο της Ideal. Μάλιστα, η διοίκηση της Ideal εκτιμά το τζίρο της Attica να διαμορφώνεται σε 240,6 εκατ. ευρώ το 2027. Οι πληροφορίες θέλουν την αρχική διαπραγμάτευση των βασικών μετόχων των Attica, Λαμπρόπουλο, Τσουβελεκάκη και Σγουμπόπουλο με τη διοίκηση της Ideal να αφορούσε στην εξαγορά του 100% της εταιρείας με μικρότερη συμμετοχή των βασικών μετόχων στην Ideal. Θυμίζουμε ότι οι μέτοχοι των πολυκαταστημάτων απέκτησαν βάσει συμφωνίας το 17,36% της Ideal.

Η περίπτωση Φέσσα

Ισχυρό αποτύπωμα στη λιανική έχει, βέβαια, ο όμιλος Quest, του Θεόδωρου Φέσσα. Η εταιρεία έχει ήδη επεκταθεί στην εμπορία κλιματιστικών και μέσω της εξαγοράς της ΓΕ Δημητρίου, που εμπορεύεται τα Toyotomi, ενώ ο άσσος στο μανίκι Φέσσα είναι η αντιπροσώπευση της Apple (μέσω της iStorm), αλλά και της Xiaomi.

Aπό τον περσινό τζίρο του 1 δισ. ευρώ, τα 2/3 (ποσό 704 εκατομμυρίων) προήλθε από την εμπορική δραστηριότητα. Όπως έχει πει η διοίκηση, στο πλάνο είναι η επέκταση σε μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές, αγορά στην οποία βλέπει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, ενώ θυμίζουμε πως η Quest ήταν ένας από τους ενδιαφερόμενους για την Κωτσόβολος, όταν έβαλε πωλητήριο η Currys.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.