Το 2023 αναμένεται να κλείσει δίνοντας ισχυρή ώθηση στην κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς ήδη από το ενδεκάμηνο η παραγωγή φαίνεται να είναι αυξημένη, γεγονός που αντικατοπτρίζει και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην αγορά.
Τα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων ασφαλιστικών επί ελληνικού εδάφους εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς η οικονομία καλπάζει, τα κυβερνητικά μέτρα όπως η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ και η υποχρεωτική ασφάλιση φαίνεται πως δουλεύει αλλά και το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων με παρέμβαση της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών, δείχνει πως μπορεί να αντιστραφεί.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στην κοπή πίτας της Ένωσης έδωσε τον…τόνο για το 2023 αλλά και για το 2024, σημειώνοντας ότι «το 2023 ο ασφαλιστικός κλάδος όχι μόνο αναπτύχθηκε, αλλά παράλληλα έκανε σωστά τη δουλειά του αποζημιώνοντας όπως έπρεπε τους πελάτες του».
Αυξημένη η παραγωγή το 11μηνο
Την αισιόδοξη ματιά του κ. Σαρρηγεωργίου για το κλείσιμο του 2023 ήρθαν να δώσουν τα στοιχεία για την παραγωγή το τελευταίο 11μηνο του έτους.
Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, η ασφαλιστική παραγωγή εμφάνισε αύξηση 8,7% σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση του 2022, με τις γενικές καλύψεις να έχουν τα…πρωτεία, με αύξηση 12,3% στις γενικές καλύψεις και να έπεται ο κλάδος ζωής, με αύξηση 5,1% σε σχέση με το 2022.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή των πρώτων έντεκα μηνών του 2023 διαμορφώθηκε στα 4,7 δισ. ευρώ, με το νούμερο να προσεγγίζει το υψηλό του 2009, όταν στο σύνολό του η παραγωγή ασφαλίστρων είχε ανέλθει στα 5,448 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά μόνο τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία η παραγωγή ανήλθε στα 465 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 12,9%. Οι Ασφαλίσεις κατά ζημιών κατέγραψαν ασφάλιστρα ύψους 221 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,6%, ενώ οι ασφαλίσεις ζωής ανήλθαν στα 244 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,1%.
Τι επηρέασε την παραγωγή ασφαλίστρων το 2023
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως από τις αυξήσεις τιμολογίων στις γενικές καλύψεις αλλά και στα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων κυρίως όσον αφορά τον κλάδο ζωής.
Επίσης βασικοί παράγοντες που φαίνεται πως επηρέασαν φέτος τα κέρδη και τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών είναι κυρίως το κόστος από τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας καθώς και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS-17 στον κλάδο ζωής.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, οι αποζημιώσεις από τον Daniel ανήλθαν στα 372 εκατ. ευρώ. Από αυτά οι 5.138 ζημιές αφορούν τις ασφαλίσεις περιουσίας με εκτίμηση αποζημιώσεων 364,2 εκατ. ευρώ, 2.278 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, με εκτίμηση 7,74 εκατ. ευρώ, 6 τις ασφαλίσεις σκαφών με εκτίμηση 42.8 χιλ. ευρώ και 4 ζημιές τις ασφαλίσεις μεταφορών με εκτίμηση 61.500 ευρώ.
Όπως αναφέρει η αγορά, σημαντικός παράγοντας για το 2023 ήταν και η πορεία των τιμών των ομολόγων αλλά και η σύγκριση μεταξύ των αυξημένων τιμολογίων και του επηρεασμού του κόστους αποζημιώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών και των λοιπών λειτουργικών δαπανών τους εξαιτίας του πληθωρισμού.
Το στοίχημα για το 2024
Ερχόμενες με κεκτημένη ταχύτητα από το 2023, εκτιμάται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να έχουν ένα πιο δυνατό 2024.
Η παραγωγή ασφαλίστρων η οποία και αποτελεί βασικό κριτήριο για τη χρονιά, σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, θα κριθεί από δύο βασικούς παράγοντες.
Ο πρώτος αφορά την παραγωγή σε συμβόλαια κατοικίας και οχημάτων. Για όσους γνωρίζουν, η χρονιά θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Και αυτό διότι η ίδια η κυβέρνηση με πρωτοβουλίες έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι.
Για τις κατοικίες, ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει ένα έξτρα κίνητρο, το οποίο αφορά στην έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές κατοικίες, μέτρο που χαρακτηρίζεται ως ένα θετικό πρώτο βήμα για να ασφαλίσουν οι πολίτες τα σπίτια τους.
Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, έχει τονίσει πολλές φορές την ανάγκη για ασφάλιση κατοικίας, καθώς η Ελλάδα είναι η πιο υπασφάλιστη χώρα της ΕΕ και συνήθως την «πληρώνει ο φτωχός».
Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στην αγορά και για τον έλεγχο των ανασφάλιστων οχημάτων τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 500.000-600.000.
Πλέον η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την καταπολέμηση της «μάστιγας» αφού με νέα πλατφόρμα θα συγκεντρώνει στοιχεία από πολλές υπηρεσίες, ώστε να βλέπει αυτόματα τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλει πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους. Γεγονός που όπως φαίνεται θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού των ασφαλισμένων οχημάτων.
Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τις αναπροσαρμογές και αυξήσεις στα ασφάλιστρα κυρίως σε αυτοκίνητο και υγεία.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου το 2024 οι οποίες αρχικά θα είναι στοχευμένες κυρίως σε περιοχές που ο αριθμός των ατυχημάτων είναι μεγάλος ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι κάτοχοι οχημάτων θα δουν αυξήσεις στα συμβόλαιά τους ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται ότι οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.