28 Απρ 2024
READING

Πώς να καταλάβεις ότι ήρθε ο καιρός να φύγεις από τη δουλειά σου

2 MIN READ

Πώς να καταλάβεις ότι ήρθε ο καιρός να φύγεις από τη δουλειά σου

Πώς να καταλάβεις ότι ήρθε ο καιρός να φύγεις από τη δουλειά σου

Η απόφαση να αφήσεις τη δουλειά σου, είναι, σίγουρα, εξαιρετικά σοβαρή. Ας δούμε μαζί, με λίγα λόγια, όλα αυτά που χρειάζεται να σκεφτείς, να πράξεις και να συνυπολογίσεις, ποιοι είναι οι καλύτεροι όροι για να αποχωρήσεις, τι θα πεις στη συνέντευξη αποχώρησης και πολλά άλλα.

Σκέφτεσαι λοιπόν να παραιτηθείς από τη δουλειά σου; Ακόμα κι αν νιώθεις δυστυχισμένος, στάσιμος, χωρίς καμία έμπνευση και ονειρεύεσαι άλλα πράγματα, ακόμα και τότε, το να παραιτηθείς από τη δουλειά σου είναι μια μεγάλη απόφαση.

Κατ’ αρχάς χρειάζεται να αποφασίσεις αν γίνεται να βελτιώσεις ό,τι δεν σου αρέσει.
Αν δεν μαθαίνεις καινούρια πράγματα, σου λείπει το κίνητρο, η πρόκληση, οι προοπτικές εξέλιξης, αξίζει να το συζητήσεις με τον επικεφαλής/προϊστάμενο/manager και να γνωρίζεις τι μπορεί να βελτιωθεί.

Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις, όπου το να φύγεις από μια δουλειά αποτελεί μονόδρομο: τοξικό περιβάλλον και σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).
Κι ενώ το «θα τα βροντήξω όλα και θα φύγω» μας αρέσει να το φανταζόμαστε, όταν έρχεται η ώρα να φύγουμε, έχει σημασία να το κάνουμε με καλούς όρους, ιδανικά με τους καλύτερους, ακόμη και αν μισούμε αυτή τη δουλειά. Ενημερώνουμε τουλάχιστον δυο εβδομάδες νωρίτερα, κάνουμε hand over σε συναδέλφους, αφήνουμε καλή εντύπωση.

Στη συνέντευξη αποχώρησης, η μετρημένη, ζυγισμένη, ειλικρίνεια και ευθύτητα, μπορεί να είναι χρήσιμη μόνο αν το άτομο που κάνει τη συνέντευξη βρίσκεται σε θέση να ακούσει και στη συνέχεια να δράσει.

Όσο για τις φορές που δεν μπορούμε να φύγουμε από τη δουλειά μας, εξαιτίας οικονομικών ή άλλων συνθηκών, ακόμη και σε αυτή τη λιγότερο ιδανική κατάσταση, ο τρόπος να το διαχειριστούμε είναι η σύνδεση και η σχέση με τους συναδέλφους. Η από κοινού αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης μέχρι να μπορείτε να προχωρήσετε σε αυτή την αλλαγή.

Τελικά, μετά από όλα αυτά, είστε έτοιμη να αφήσετε τη δουλειά σας ή θα δώσετε άλλη μία ευκαιρία;

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.