26 Απρ 2024
READING

Λιανεμπόριο: Η στροφή στους μεγάλους παίκτες και τα εντυπωσιακά project

4 MIN READ

Λιανεμπόριο: Η στροφή στους μεγάλους παίκτες και τα εντυπωσιακά project

Λιανεμπόριο: Η στροφή στους μεγάλους παίκτες και τα εντυπωσιακά project

Έδαφος φαίνεται να κερδίζουν συνεχώς οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τα malls, εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεμονωμένων εμπόρων. Τα στοιχεία μαρτυρούν μία ξεκάθαρη «στροφή» του καταναλωτικού κοινού προς τα πιο «εντυπωσιακά» καταστήματα και την συγκέντρωση πολλών brands σε έναν χώρο, ενώ και οι χειμερινές εκπτώσεις δεν επιβεβαιώνουν τις ελπίδες των μικρότερων παικτών για τζίρο 6 δισ. ευρώ.

Tα new entries

Εκτός από τα «παραδοσιακά» malls που λειτουργούν για αρκετά χρόνια κι έχουν κερδίσει μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, μερίδιο της αγοράς έρχονται να διεκδικήσουν και νέοι «παίκτες» μέσα από εντυπωσιακά projects και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ.
Μία από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες αναμένεται να αναπτυχθεί εντός του Ελληνικού, με την υπογραφή της Lamda Development. Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία μέχρι το 2027 των Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria.

Ήδη η ζήτηση για τα 85.000 τ.μ. και 23.000 τ,μ, εκμισθούμενης επιφάνειας αντιστοίχως είναι εξαιρετικά υψηλή, με τους ενδιαφερόμενους να μην απογοητεύονται από τα υψηλότερα, σε σχέση με τις γύρω περιοχές, μισθώματα που καλούνται να πληρώσουν. Σημειώνεται ότι το Vouliagmenis Mall θα είναι 50% μεγαλύτερο από το The Athens Mall του Αμαρουσίου, το οποίο ανήκει κι αυτό στην Lamda, και θα διαθέτει 280 καταστήματα, ενώ το Riviera θα περιλαμβάνει περίπου 100.

Οι σημαντικές επενδύσεις

Οι επενδύσεις βέβαια δεν σταματούν εδώ, καθώς η Attica Stores, η οποία εξαγοράστηκε έναντι 100 εκατ. ευρώ από την Ideal Holdings προχώρησε στην επέκταση του κεντρικού καταστήματος στην οδό Σταδίου, καταλαμβάνοντας άλλους δύο ορόφους στο City Link.

Ακόμα, η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, αναδιαμόρφωσε επί της ουσίας των εξωτερικό χώρο, προσθέτοντας επιπλέον εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνεια 43.385 τ.μ., στις οποίες εκτός από καταστήματα περιλαμβάνεται και ένα γυμναστήριο γνωστής αλυσίδας.

Σε ανοδική τροχιά κινείται και η Notos Com, ο τζίρος της οποίας «εκτοξεύτηκε» πάνω από τα 125 εκατ. ευρώ, επιτρέποντάς της να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά από μία δεκαετία. Με νέο «αέρα», προχωρά στην ανανέωση του εμβληματικού κτηρίου στην Ομόνοια, μετά την αρχική ανακαίνιση των δύο πρώτων ορόφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλάνα είναι η αξιοποίηση του εντυπωσιακού roof garden, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες μία φανταστική θέα στην Ακρόπολη. Για τον σκοπό αυτό σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εξεύρεσης επιχειρηματία που θα αναλάβει το εγχείρημα.

Τέλος, εντελώς νέα εικόνα παρουσιάζει πλέον και το εκπτωτικό κέντρο One Salonica Outlet του ομίλου Φάις, αφού πολλοί χώροι αναμορφώθηκαν ενώ πλέον έχουν παρουσία και νέες εταιρείες. Μάλιστα, η περσινή χρονιά ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με άνοδο πωλήσεων άνω του 20%.

Και η αλλαγή σκυτάλης

Μία ακόμα σημαντική κίνηση στον χώρα ήταν η αλλαγή ιδιοκτησίας του Smart Park, η οποία πέρασε από τον Ελλάκτωρα στην Trade Estates, εταιρεία ακινήτων συμφερόντων του ομίλου Φουρλής.

Υπενθυμίζεται ότι μιλάμε για ένα εμπορικό κέντρο το οποίο κατασκευάστηκε λίγο μετά το 2010 στα Σπάτα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επένδυση 25 εκατ. ευρώ μέσω της οποίας επεκτάθηκε ο χώρος κατά 15.000 τ.μ. ενώ κατά την διάρκεια της λειτουργίας του υπολογίζεται ότι το έχουν επισκεφθεί πάνω από 6 εκατομμύρια άτομα.

H επόμενη ημέρα της πανδημίας

Τι συμβαίνει όμως και το ενδιαφέρον ξαφνικά είναι τόσο μεγάλο; Ένα στοιχείο που έχει επιδράσει καταλυτικά στην επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα, και ειδικότερα τα πιο εντυπωσιακά, είναι το γεγονός ότι τους έλειψε η συγκεκριμένη διαδικασία κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τα ψηφιακά καταστήματα γνώρισαν σημαντική άνθηση όταν ο κόσμος έμεινε αναγκαστικά μέσα στο σπίτι, εξαιτίας των μέτρων πρόληψης εξάπλωσης του κορονοϊού. Τότε, που η λύση για τις αγορές ήταν τα e-shop, σίγουρα εξυπηρέτησαν έναν τεράστιο όγκο πελατών, οι οποίοι μάλιστα είχαν και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα να ξοδέψουν.

Πλέον, με τα μέτρα αυτά να αποτελούν μια κακιά ανάμνηση, οι άνθρωποι ψάχνουν την αλληλεπίδραση, την επαφή, αλλά και το να μπορούν να δουν τα προϊόντα που θα αγοράσουν. Τα ψώνια άλλωστε, ως διαδικασία, έχει και έναν… ψυχοθεραπευτικό ρόλο. Πρόκειται δηλαδή για μια ολόκληρη… τελετουργία πολλές φορές, που συνοδεύεται από συνάντηση με αγαπημένα πρόσωπα, και έξοδο για καφέ ή φαγητό. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να επισκεφθεί κάποιος ένα mall.

Εξάλλου, με την επιστροφή του κόσμου στην κανονικότητα, οι καταναλωτές προτιμούν να μπορούν να δοκιμάσουν προϊόντα όπως είναι τα ρούχα, και να λάβουν γνώμες. Μάλιστα, πολλοί είναι πλέον εκείνοι που παραδέχονται, εντός και εκτός συνόρων, ότι εκτίμησαν υπερβολικά αισιόδοξα την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, με την πραγματικότητα να τους διαψεύδει.

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για συνέχιση της τάσης που παρουσιάζεται υπέρ των «μεγάλων παικτών», αφού, εκτός όλων των άλλων, τα μικρότερα καταστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις προσφορές και το μάρκετινγκ των ανταγωνιστών τους. Μία εξέλιξη που επιδεινώνεται ακόμα από την αδυναμία των μικρότερων επιχειρήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια και από παράγοντες που ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων, όπως οι πολεμικές κρίσεις και η άνοδος του πληθωρισμού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.