20 Δεκ 2024
READING

Τί θα απασχολήσει το HR το 2024;

5 MIN READ

Τί θα απασχολήσει το HR το 2024;

Τί θα απασχολήσει το HR το 2024;

Το 2024 φαίνεται να επιφυλάσσει για το HR eκπληκτικές δυνατότητες και συνεχείς προκλήσεις. Η μεγάλη παραίτηση, η γκρίζα παραίτηση, η μεγάλη λύπη, η μεγάλη παραμονή, η αθόρυβη παραίτηση, η αθόρυβη απόλυση και τόσοι άλλοι καινούριο όροι έχουν εμφανιστεί  τα τελευταία χρόνια. Η αστάθεια και οι πολύπλευρες κρίσεις που έφεραν οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι απεργίες εργασίας, η τεχνολογική αναταραχή, οι μεταπτώσεις στο χρηματιστήριο και τα επιτόκια, η πολιτική αναταραχή, η έξαρση της βίας, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και τόσα άλλα κοινωνικά ζητήματα, διαπερνούν το χώρο εργασίας.

Και οι εργαζόμενοι;

Με απλά λόγια, είναι εξαντλημένοι, μπερδεμένοι και καταβεβλημένοι. Ο επιταχυνόμενος ρυθμός αλλαγών στο μεταξύ, μόνο θα επιδεινώνει αυτά τα προβλήματα, αφήνοντας τους εργαζόμενους να “καίγονται” στη δουλειά και το σπίτι.

Ευκαιρίες, αλλά και απειλές για τους επαγγελματίες του HR

Προσέλκυση Ταλέντων

To 2024 θα είναι μια χρονιά επικεντρωμένη στο ταλέντο -την προσέλκυση, διαχείριση και ανάπτυξή του. H προσέλκυση και διατήρηση των ταλέντων εξακολουθεί να θεωρείται το καθοριστικό πλεονέκτημα που οδηγεί τις επιχειρήσεις στο κέρδος και τις κρατά ανταγωνιστικές. Η πανδημία έριξε φως στη σημασία του να διαθέτεις τα κατάλληλα ταλέντα για να κρατήσεις ανοιχτή την ταμειακή ροή και η προτεραιότητα αναζήτησής του φαίνεται πως θα παραμείνει στο προσκήνιο για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αιώνα.

Baby Boomers και Gen X

Η γενιά των Baby Boomers γεννήθηκε το 1946 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίστηκε μέχρι το 1964. Ονομάστηκε έτσι γιατί κατά τη διάρκειά της γεννήθηκαν περίπου 75 εκατομμύρια μωρά -περίπου 10.000 την ημέρα- γεγονός που τροφοδότησε την αυξανόμενη -μετά τον πόλεμο- ανάγκη της Αμερικής για ταλέντα.

Το 2011 όμως οι πρώτοι Baby Boomers έκλεισαν τα 65 και άρχισαν να συνταξιοδοτούνται. Μέχρι το 2029, εκατομμύρια Αμερικανοί θα συνταξιοδοτηθούν -πάλι περίπου 10.000 την ημέρα—αφήνοντας κενά στους χώρους εργασίας. Αν σκεφτούμε ότι η γενιά που ακολουθεί, η  Gen X, έχει μόνο το μισό μέγεθος των Boomers, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το χάσμα ταλέντων διευρύνεται όσο περνάνε τα χρόνια.

Gen Y και Gen Z

Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό για το HR να επικεντρώσει τις προσπάθειες του στο σχεδιασμό προσέλκυσης ταλέντων των Gen Y και Z -Millenials και Zoomers.  Οι εργοδότες γνωρίζουν τις προτεραιότητές τους και θα ήταν σκόπιμο να κατευθύνουν τον προγραμματισμό και τις προσπάθειες τους ώστε ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τους στόχους τους.

Ποικιλομορφία, διαφορετικότητα, ισότητα, συμπερίληψη, ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής, εταιρική ευθύνη, περιβάλλον, ένας “ηθικός” εργοδότης, μια δουλειά με νόημα και σχέσεις με ανθρώπους που νοιάζονται για αυτούς προσωπικά. Αυτές είναι οι κορυφαίες προτεραιότητές τους, σαφώς καθορισμένες. Ο στρατηγικός σχεδιασμός γύρω από αυτές τις βασικές αρχές μπορεί να βοηθήσει τους εργοδότες να παραμείνουν σχετικοί, ενήμεροι και κορυφαίοι κατά την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων.

Κάλυψη αναγκών προσωπικού με εργαζόμενους ξένων χωρών

Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό – ηλικίας 16 έως 64 ετών που εργάζεται ή αναζητά εργασία – μειώθηκε από 67% το 2000 σε περίπου 62% σήμερα και προβλέπεται να παραμείνει σε αυτό επίπεδο μέχρι το 2050 λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Μέχρι τη δεκαετία του 2040, πολλές βιομηχανικές χώρες που υποφέρουν από τη μείωση των γεννήσεων, θα δελεάζουν ξένους εργαζόμενους να δουλέψουν για εκείνες. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν σε αλλοδαπούς εργαζομένους οικονομικά κίνητρα και γρήγορες διαδικασίες απόκτησης υπηκοότητας.

Οι φυλετικές και εθνοτικές ομάδες με χαμηλή εκπροσώπηση αντιπροσωπεύουν το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ σήμερα και προβλέπεται να φτάσουν το 60% μέχρι το 2060. Ως εκ τούτου, μια ετερόκλητη δεξαμενή υποψηφίων αυξάνει τις δυνατότητες ανεύρεσης ταλέντων και ανταποκρίνεται σε στρατηγικές DEI περί ισότητας και συμπερίληψης.

Η καθιέρωση των βασικών αρχών και αξιών της ένταξης και της διαφορετικότητας όχι μόνο ανταποκρίνεται στη λίστα προτεραιοτήτων των Gen Y και Gen Z, αλλά διευρύνει επίσης τη δεξαμενή ταλέντων. Οι εργοδότες θα αδράξουν αυτήν την ευκαιρία αναπτύσσοντας ταλέντα που αντικατοπτρίζουν ταυτόχρονα τη βάση των πελατών τους.

Οι μεγάλες και άμεσες προκλήσεις

Οι Gen Z είναι η νεότερη γενιά στο χώρο εργασίας και αναγνωρίζονται ως η πιο μοναχική, πιο απομονωμένη και πιο καταθλιπτική γενιά στον πλανήτη λόγω των κοινωνικών περιορισμών της τεχνολογίας. Η κατάθλιψη, το άγχος και οι σκέψεις αυτοκτονίας είναι υψηλές σε αυτή την ομάδα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την παροχή προγραμμάτων ψυχικής ευεξίας και wellbeing.

Η απομακρυσμένη εργασία ήρθε και ακόμα παραμένει. Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε πώς να κάνουμε την εργασία από απόσταση, αλλά η ισορροπία μεταξύ αυτονομίας και υπευθυνότητας παραμένει μια πρόκληση. Η ανάγκη των εργαζομένων για έλεγχο και ισορροπία στη ζωή τους είναι εξίσου έντονη με τις υψηλές απαιτήσεις παραγωγικότητας που προβάλουν οι επιχειρήσεις.

Η συμμόρφωση σε νέους νόμους και κανονισμούς που διέπουν τον χώρο εργασίας θα παραμείνει στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων του HR. Οι νόμοι για την απασχόληση αλλάζουν γρήγορα και η τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο εργασίας αναμφίβολα θα δημιουργήσει ένα εντελώς νέο πεδίο εργατικής νομοθεσίας, ειδικά όταν πρόκειται για διαφορετική μεταχείριση, δυσμενείς επιπτώσεις και παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει τις διαδικασίες

Τέλος, μπορούμε να αναμένουμε ότι το μέλλον της εργασίας θα περιστρέφεται γύρω από την τεχνολογική πρόοδο που θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Η GenAI, ο κβαντικός υπολογισμός, η γνωστική τεχνολογία, η μηχανική μάθηση και ο αυτοματισμός ρομποτικών διαδικασιών αποτελούν μερικά από τα πιο προηγμένα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Με την πάροδο των χρόνων, θα δούμε την τεχνητή νοημοσύνη να ενοποιεί δεδομένα, να δημιουργεί πλούσια προφίλ, να ελαχιστοποιεί τη μεροληψία και τον αποκλεισμό και να δημιουργεί γνωστικές λειτουργίες που θα επιτρέπουν τις συνομιλίες με τους υπαλλήλους και τους αιτούντες εργασία. Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιλέγει επίσης τα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα για τις ανάγκες εξέλιξης των εργαζομένων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κλάδος του HR έχει μέλλον λόγω της έλλειψης διαθέσιμων ταλέντων για τις επόμενες δεκαετίες. Οι επαγγελματίες Ανθρώπινου Δυναμικού, θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν τους ηγέτες της πρώτης γραμμής, να δημιουργήσουν δυνατές, αποτελεσματικές και παραγωγικές ομάδες που θα εργάζονται σε επιχειρήσεις με θετική οργανωσιακή κουλτούρα. Σε συνδυασμό με τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουν -και θα έχουν στη συνέχεια- στη διάθεσή τους, θα μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο τους εργαζόμενους, να διαχειριστούν καλύτερα τα ταλέντα και να δημιουργήσουν υψηλή απόδοση επένδυσης.

Mε πληροφορίες από SHRM

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.