16 Ιαν 2025
READING

Συνδρομητική: Ο κυρίαρχος ΟΤΕ, η άνοδος της NOVA και η… πειρατεία!

6 MIN READ

Συνδρομητική: Ο κυρίαρχος ΟΤΕ, η άνοδος της NOVA και η… πειρατεία!

Συνδρομητική: Ο κυρίαρχος ΟΤΕ, η άνοδος της NOVA και η… πειρατεία!

Σκληρή είναι η μάχη του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων συνδρομητικών υπηρεσιών τηλεόρασης. Cosmote και NOVA, με «όχημα» -και- τις αθλητικές τους μεταδόσεις, έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τη «μερίδα του λέοντος» στην αγορά, με τη Vodafone ΤV να έχει μπει κι εκείνη δυναμικά στο «παιχνίδι» το τελευταίο διάστημα, με μία σειρά προσφορών.

Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα των συνδρομητών που εμφανίζονται δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τον αριθμό των πραγματικά ενδιαφερόμενων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι συνολικά οι συνδρομητές Cosmote και ΝΟVA ξεπερνούν οριακά το 1,1 εκατ., την ώρα που οι χρήστες πειρατικών προγραμμάτων στη χώρα μας υπολογίζονται μέχρι και στις 900.000.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μιλάμε για 1,1 εκατ. συνδέσεις και όχι χρήστες. Κι αυτό διότι είναι σύνηθες το φαινόμενο κάποιος να διαθέτει συνδρομή και στις δύο πλατφόρμες που προσφέρουν αθλητικό περιεχόμενο. Αντιθέτως, στην «πειρατική» συνδρομητική, ο λόγος γίνεται για πελάτες. Εύκολα λοιπόν εξάγεται το συμπέρασμα ότι για κάθε έναν θεατή που επιλέγει την νόμιμη οδό, ένας άλλος αναζητά «πλάγιους» τρόπους για να απολαύσει το σχετικό περιεχόμενο.

Γι’ αυτό, διάφορες έρευνες οι οποίες κάνουν λόγο για χαμηλή διείσδυση των συνδρομητικών υπηρεσιών στη χώρα μας (αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπου επίσης υπάρχει έντονο το φαινόμενο της πειρατείας) δε μπορούν να θεωρηθούν 100% αξιόπιστες, επειδή ακριβώς δεν συνυπολογίζουν το συγκεκριμένο στοιχείο.

Η αντίδραση του ελληνικού κράτους και η τόνωση της αγοράς

Φυσικά οι εταιρείες που επενδύουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για δημοφιλές τηλεοπτικό περιεχόμενο, γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να πιέσουν την κυβέρνηση προκειμένου να δράσει με αποφασιστικότητα και να βάλει κανόνες στην αγορά, τιμωρώντας τους παραβάτες.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν λάβει χώρα ορισμένα πολύ σημαντικά «χτυπήματα» κατά κυκλωμάτων που προσέφεραν ανάλογα πακέτα και διέθεταν πολύ μεγάλο πελατολόγιο. Το πιο βασικό βήμα όμως είναι η απόφαση της κυβέρνησης ένα νέο, πιο αποτελεσματικό και ξεκάθαρο, πλαίσιο νόμου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η τιμωρία και όσων χρησιμοποιούν τις παράνομες υπηρεσίες και όχι μόνο εκείνων που τις παρέχουν.

Οι συζητήσεις, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πραγματοποιούνται μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού, με τις εξελίξεις να αναμένονται προσεχώς.

Όπως σχολίαζαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να μπει φυλακή και ο χρήστης, όπως συμβαίνει με τα μέλη των κυκλωμάτων, αλλά να πληρώνει ένα πρόστιμο που θα λειτουργεί όχι μόνο τιμωρητικά αλλά και αποτρεπτικά.

Μέχρι τώρα η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν ορισμένα νομικά κενά, και συγκεκριμένα ήταν δύσκολο να αποδειχθεί ότι κάποιος χρησιμοποίησε όντως τις παράνομες υπηρεσίες. Πλέον όμως, αυτό μπορεί να γίνει μέσω ip και ηλεκτρονικών «αποτυπωμάτων» και δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που πιθανά θα χρησιμοποιήθηκε.

Στη διάθεση των υπηρεσιών θα μπορούν να τεθούν και αρχεία ηλεκτρονικών πληρωμών, αν και συνήθως τα συγκεκριμένα κυκλώματα χρησιμοποιούν μόνο μετρητά, με διάφορα μέλη τους να εκτελούν χρέη εισπράκτορα.

Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφέρουμε ότι ένα από τα κυκλώματα αυτά, το οποίο υπολογίζεται ότι εξυπηρετούσε περίπου 13.000 χρήστες σε όλη τη χώρα, αποκόμισε ένα ποσό κοντά 25 εκατ. ευρώ τα τελευταία 8 χρόνια, προκαλώντας στους παρόχους απώλειες κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Αν αναλογιστεί ότι μιλάμε για τα κέρδη και τις απώλειες από 13.000 χρήστες, την ώρα που μπορεί να φτάνουν και το 1 εκατ. συνολικά στην Ελλάδα, καταλαβαίνουμε το μέγεθος των ποσών που κερδίζονται παρανόμως από τα κυκλώματα, και αυτά που χάνονται από τις εταιρείες.

Οι πρώτες αυτές κινήσεις έχουν ήδη αποφέρει αποτέλεσμα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, η αγορά δείχνει σημάδια τόνωσης.

Ηγέτης της αγοράς ο ΟΤΕ

Στην πρώτη θέση της αγοράς φιγουράρει, όπως ήταν αναμενόμενο ο ΟΤΕ. Έχοντας συνάψει συμφωνίες με τις περισσότερες ομάδες της Super League (ανάμεσά τους ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με τη σειρά που τερμάτισαν στο τελευταίο πρωτάθλημα), και προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, το Κύπελλο Ελλάδος Ποδοσφαίρου, το Champions League, το Europa League και το Conference League, αλλά και το ΝΒΑ, είναι φυσιολογικό οι φίλοι του αθλητισμού να έχουν την Cosmote TV ψηλά στις επιλογές τους.

Το 2023 πρόσθεσε 35.000 συνδρομητές, αγγίζοντας τους 678.000, με περισσότερους 490.000 συνδρομητές να χρησιμοποιούν την ΟΤΤ πλατφόρμα. Και μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι μικρότερος από εκείνον που θα δούμε ότι πέτυχε η NOVA, πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε ότι τα περιθώρια είναι μικρότερα λόγω του μεγαλύτερου αριθμού συνδρομητών.

Πρωτιά της Nova στην ανάπτυξη

Σημαντικές ήταν και οι επιδόσεις που κατέγραψε η Nova, η οποία, μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας αλλά και τον «γάμο» με την Wind, έχει μπει ξανά δυναμικά στο παιχνίδι. Με έναν συνδυασμό εξωστρέφειας στην εμπορική πολιτική αλλά και επενδύσεις σημαντικών ποσών, κατάφερε να προσθέσει 50.000 νέους χρήστες, φτάνοντας έτσι τους 430.000.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια διαδραμάτισε η απόκτηση του αγγλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου αλλά και της La Liga. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, μόνο η Premier League οδήγησε στην «αγκαλιά» της Nova 25.000 νέους συνδρομητές. Φυσικά, στο «οπλοστάσιο» της εταιρείας υπάρχουν, μεταξύ άλλων, οι πολύ σημαντικές συμφωνίες με ΠΑΟΚ και Άρη για την Super League, όπως και η αποκλειστική μετάδοση των αγώνων της Euroleague.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την διάρκεια των εορτών, η Nova «έτρεξε» μια προσφορά δωρεάν σύνδεσης για έναν μήνα. Η κίνηση αυτή της απέφερε 170.000 νέους χρήστες, με τους οποίους έχουν ξεκινήσει επαφές προκειμένου να υπογράψουν συμβόλαιο.

Άνοδος και για Vodafone

Με το αθλητικό περιεχόμενο να έχει καταλήξει σε OTE και Νοva, η Vodafone TV αποφάσισε να «ρίξει το βάρος της» στις ταινίες και τις σειρές, έχοντας συνάψει σημαντικές συμφωνίες Disney+ και HBO. Στόχος της είναι διαθέτει 200.000 συνδρομητές μέχρι το τέλος του 2024, μία επιθυμία που ίσως σχετίζεται και με μελλοντικές κινήσεις. Για τον σκοπό αυτό έχει αναπτύξει μια επιθετική εμπορική πολιτική, προσφέροντας πλέον το τηλεοπτικό της προϊόν και σε combo πακέτα με το vodafone cu αλλά και συνάπτοντας συμφωνία με πολύ γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, με αγορές αξίας άνω των 30 ευρώ, ο πελάτης μπορεί να γίνει συνδρομητής στη Vodafone TV μόλις με 20 ευρώ για έξι μήνες.

Οι πλατφόρμες streaming

Τέλος, σημαντική είναι και η επιτυχία που παρουσιάζουν οι πλατφόρμες streaming, οι οποίοι έχουν αναπτύξει, συνολικά, μία συνδρομητική βάση περίπου 800.000 συνδρομητών.

Το Netflix, αν και δεν δημοσιεύει στοιχεία για τη χώρα μας, υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 600.000 συνδρομητές, ενώ το Disney+ κινείται κοντά στους 200.000 συνδρομητές. Σημαντική είναι και η παρουσία του Prime Video της Amazon, με περίπου 100.000 συνδρομητές, ενώ το Apple Tv βρίσκεται σε έναν αριθμό κοντά στους 90.000 συνδρομητές.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται αντιληπτό ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που θεωρούν ότι τους ενδιαφέρει. Η συγκεκριμένη στάση, σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα «χτυπήματα» εναντίον των κυκλωμάτων με παράνομες συνδέσεις, αλλά και την επερχόμενη αλλαγή νομοθεσίας, οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι οι πάροχοι μόνο καλύτερες ημέρες μπορούν να περιμένουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.